Povidla

Jen málokdo by asi vsadil na to, že průmyslová povidla budou lepší než ta tradiční, vyráběná tak, jak je dělaly naše babičky. Přesně tak ale dopadl test švestkových povidel, který uspořádala redakce MF DNES společně s Potravinářskou komorou České republiky. Povidla vyráběná ve velkém v něm dopadla lépe než klasická. Záměrně jsme do testu zařadili kromě hypermarketových produktů i tři vzorky vyrobené tradičním způsobem (nebo jsme si to alespoň mysleli). Dva z nich skončily na úplném konci testovacího žebříčku a ani třetí příliš nepřesvědčil.

Nejdražší výrobek absolutně nejhorší

Ještě větší šok nám přichystal další z „tradičních“ výrobků. „Poctivá“ povidla totálně propadla ve smyslovém hodnocení. Hrozné, příšerné, nechutné... vyjádřili se o nich hodnotitelé a všichni svorně jim dali čistou pětku, měřeno školními známkami. Analýzy pak potvrdily, že nesplňují základní předpoklady pro povidla, a navíc jsou zcela chybně označena.

Špatné značení

Problémy se značením neměli jen malí výrobci, ale i ti velcí, kteří se výrobou džemů a povidel zabývají dlouhá léta. Většinou chyběl povinný údaj o obsahu přírodních sladidel.

S kořením, nebo bez?

S výjimkou dvou propadáků však všechna testovaná povidla porotcům docela chutnala. „Zjevné vady jako připálená chuť nebo výrazné cizí pachutě tam v podstatě nebyly,“ řekla po testu Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Někomu vadila chuť koření u povidel z Německa, považovali ji za netypickou, jiným naopak chutnala. „Ocenila jsem i povidla s kořením, konkrétně s badyánem, protože i ten se v Čechách používal“ říká autorka kuchařek Hana Michopulu. „Je to právě výrazný chuťový charakter, co českým jídlům chybí k tomu, aby obstála v zahraniční konkurenci. A povidla v soudobější verzi, tedy s čerstvější a výraznější chutí, by to mohla zvládnout."

Povidla dříve a dnes

Klasická povidla jsou tmavá a hustá, že by se dala krájet, a bez cukru. Průmyslová většinou světlejší, řidší a slazená. Tak by se zjednodušeně dal shrnout rozdíl mezi povidly, jak se připravovala dříve a nyní. Povidla se vždy lišila od džemů a marmelád hlavně tím, že se připravovala bez cukru. O zahuštění se postaralo dlouhé vaření, případně přídavek jablek, o sladkou chuť pak cukr přirozeně obsažený v ovoci. Aby byla povidla dostatečně sladká, musely se používat plody přezrálé, nebo dokonce „přešlé“ prvními mrazy.

Dnešní legislativa přibližuje povidla víc marmeládám, protože připouští přídavky cukru a netrvá na tuhé konzistenci. Říká, že povidla mohou být „vyrobena z jednoho nebo více druhů ovoce (jablek, hrušek, švestek) s přídavkem přírodních sladidel nebo bez přídavku, přivedena do polotuhé až tuhé konzistence s jemnými až hrubšími částicemi dužniny ovoce“. Na trhu se tedy můžete setkat jak s povidly vyrobenými klasickým způsobem, tak s těmi průmyslovými, která se liší konzistencí i chutí.

Jablka zahušťují

V minulosti se povidla vařila ve velkých otevřených kotlích, kam se švestky přidávaly po částech. Když se rozvařily, cedily se přes síto, aby se oddělily pecky. Vzniklý lekvar se pak vrátil do kotle a vaření pokračovalo dlouhé hodiny, dokud hmota neztmavla a nezhoustla. Pokud byly švestky dostatečně sladké, nebylo ani třeba je přislazovat cukrem. Dlouhé vaření, při němž se ovoce připalovalo, ale není nic zdravého. Vznikají při něm škodlivé látky, jejichž množství je v potravinách žádoucí omezit.

Výrobky, které uspěly v testu

Fine Food Švestková povidla

Fine Food Švestková povidla

Výrobce:
Hamé Kunovice
Koupeno:
MAKRO

cena za balení: 22,90 Kč/300 g
složení: švestkové polotovary (lekvar, sušené švestky), cukr, regulátor kyselosti: kyselina citronová, želírující látka: pektin, barvivo karamel.
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 76

Co zjistil test

příjemná vůně, dobrá konzistence

Hodnocení

Z laboratoře: Ovocný podíl nadprůměrný, refraktometrická sušina (viz Fakta) odpovídá.

Z degustace: Povidlová barva, příjemná vůně, dobrá konzistence. Harmonická chuť – přiměřeně sladká i příjemně kyselá, méně výrazná chuť. Známka za smyslové hodnocení 2,2.

Závěr: Dobrá a cenově výhodná povidla vhodná na pečení i roztírání.

1,5 Známka testu

Spar Premium Švestková povidla

Spar Premium Švestková povidla

Výrobce:
Hamé
Koupeno:
INTERSPAR

cena za balení: 48,90 Kč/300 g
složení: fruktóza, švestky, sušené švestky, švestková pasta, želírující látka: pektin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, barvivo E 150a.
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 163

Co zjistil test

příjemná vůně i barva

nižší ovocný podíl

Hodnocení

Z laboratoře: Ovocný podíl je ve srovnání s ostatními nižší, s odchylkou měření však vyhlášku splňuje. Refraktometrická sušina odpovídá.

Z degustace: Příjemná vůně i barva, i chuť je příjemná s vyrovnanou kyselostí i sladkostí. Až příliš velké kusy švestek. Známka za smyslové hodnocení 2.

Závěr: Poměrně drahá povidla, chuťově velmi dobrá, vhodná hlavně na palačinky nebo lívance.

2,1 Známka testu

Mühlhäuser Švestková povidla

Mühlhäuser Švestková povidla

Výrobce:
Mühlhäuser PF Německo
Koupeno:
Albert

cena za balení: 56,90 Kč/450 g
složení: švestky, cukr, želírující látka: pektin, koření
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 126

Co zjistil test

ovocný podíl je vysoký

vůně i chuť je netypická po koření

Hodnocení

Z laboratoře: Ovocný podíl je vysoký, odpovídá i deklarované hodnotě. Refraktometrická sušina je nižší, než požaduje vyhláška.

Z degustace: Barva povidlová, vůně i chuť je netypická, po koření, což někomu vadí, ale jinému vyhovuje. Sladkost i kyselost jsou v rovnováze. Známka za smyslové hodnocení 3,1.

Závěr: Nejsou to typická česká povidla, ale do perníku nebo na palačinky se hodí skvěle.

2,2 Známka testu

Hamé Švestková povidla

Hamé Švestková povidla

Výrobce:
Hamé Kunovice
Koupeno:
Globus

cena za balení: 38,90 Kč/440 g
složení: švestkové polotovary (lekvar, sušené švestky), cukr, škrobový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, želírující látka: pektin, barvivo E 150a
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 88

Co zjistil test

vysoký podíl ovoce

chuť méně výrazná

Hodnocení

Z laboratoře: Vysoký podíl ovoce, refraktometrická sušina vyhovuje.

Z degustace: Barva tmavá povidlová, vůně příjemná, konzistence hustá, prstovitá, chuť méně výrazná, přiměřeně sladká. Známka za smyslové hodnocení 2,8.

Závěr: Standardní povidla do buchet. Údaje na obale jsou špatně čitelné. Tvrzení, že „ve švestkách je velké množství antioxidantů, které působí preventivně proti rakovině...“, je nepovolené zdravotní tvrzení a u povidel neoprávněné.

2,3 Známka testu

Sympathica Povidla švestková

Sympathica Povidla švestková

Koupeno:
Lidl

cena za balení: 22,90 Kč/440 g
složení: švestkové polotovary (lekvar, sušené švestky), cukr, škrobový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, želírující látka: pektin, barvivo karamel, konzervanty sorbát draselný, benzoát sodný.
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 52

Co zjistil test

barva povidlová

vůně mírně syntetická, chuť málo švestková

Hodnocení

Z laboratoře: Podíl ovoce i refraktometrická sušina vyhovuje.

Z degustace: Barva povidlová, vůně mírně syntetická, konzistence tuhá, chuť málo švestková, přiměřeně sladká, příjemně kyselá. Známka za smyslové hodnocení 2,8.

Závěr: Velmi levná chuťově málo výrazná s chemickými konzervanty a přírodním barvivem v plastovém obalu.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.