Reklama Kaufland Card I Nakupujte a vyhrajte vysavač Dyson V15s Detect Submarine

Špekáčky

V laboratoři uspěly, ale na ohni se moc nepředvedly. Kvalitu špekáčků sledují v MF DNES dlouhodobě. Od dob před dvanácti lety, kdy se nedaly vůbec jíst, protože se na ohni vysušily nebo rozpadly, až po současnost, kdy je Evropa připsala na seznam zaručených tradičních specialit. Jaké jsou špekáčky v roce 2013? Předpisy splňují, masa mají tolik, kolik mají mít, vypadají dobře... Přesto nechutnají tak, jak bychom si u české tradiční pochoutky představovali. Žádná sláva.

Tak by se daly shrnout výsledky společného testu MF DNES a Potravinářské komory ČR, který posuzoval 15 vzorků. Tentokrát jsme do něho zařadili i špekáčky od menších regionálních řezníků a čekali, že to těm z velkých průmyslových masokombinátů „natřou“. Nestalo se. Ukázalo se, že i ti „malí“ si vypomáhají nejrůznějšími aditivy v podobě vylepšujících prostředků, které umožňují šetřit na mase. Možná jsme neměli šťastnou ruku při výběru, ale špekáčky z malých obchodů nedopadly lépe než ty z hypermarketů. To bylo první překvapení testu.

Kam se poděla vůně čerstvé uzeniny?

Druhé překvapení přinesla degustace špekáčků opečených na grilu. I když za studena vypadaly vábně a voněly po čerstvé uzenině, po ohřátí už tak skvělé nebyly.

„Standardní, a ten standard je hodně nízký.“ Říkali o těch nejlepších odborníci, které jsme pozvali k hodnocení. Byli mezi nimi i samotní výrobci a ani ti testované vzorky vůbec nešetřili. Nejlepší známka byla dvojka, průměr trojka.

Podobně dopadlo i druhé smyslové hodnocení ve Státním veterinárním ústavu v Praze.

„Dokud se neohřejí, tak vypadají i chutnají jako špekáček, za tepla už je to horší,“ říká Stanislava Herčíková, která ještě s dalšími posuzovala, zda vzhledem, vůní, konzistencí a chutí odpovídají tomu, co po nich požaduje vyhláška. „Některé se drobily a po nakrojení okamžitě vypustily kvanta tekutiny. A hlavně jim chyběla vůně a chuť čerstvé uzeniny.“

Jak dlouho je špekáček čerstvý?

Otázkou je, jak dlouho jsou uzeniny balené v ochranné atmosféře čerstvé. Ta sice prodlužuje masným výrobkům trvanlivost, ale také ubírá na čerstvosti. „To už je bolest dnešního způsobu výroby a prodeje. Je to něco jiného, když se špekáček jeden den vyrobí a během dvou tří dnů prodá, tam se charakter čerstvé uzeniny lépe udrží, než když se zataví do ochranné atmosféry,“ míní Stanislava Herčíková.

Výrobci totiž na obalech neuvádějí datum výroby, ale pouze datum spotřeby, zákazník se tedy nedozví, zda špekáček ležel v obchodě týden, čtrnáct dní nebo měsíc.

Kolik masa je ve špekáčku?

Test sledoval pochopitelně i obsah masa. Není náhodou, že špekáčky, které měly nejvyšší podíl masa – nad 70 procent, chutnaly i porotě, a staly se proto i vítězi testu. Špekáčky z Kosteleckých uzenin a Farmářské špekáčky z Masokombinátu Písek.

Výrobky, které uspěly v testu

Kostelecké uzeniny Špekáčky

Kostelecké uzeniny Špekáčky

Výrobce:
Kostelecké uzeniny
Koupeno:
Albert

obsah masa: 71,4 %
obsah tuku: 27,7 %
složení: vepř. maso 40 %, vepř. sádlo, hovězí maso 10 %, voda, vepř. kůže, bramb. škrob, sůl, stabilizátory E450, E451, E250, rýž. vláknina, směs koření a extraktů koření, dextróza, antiox. E300, látka zvýrazňující chuť E621
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 115

Co zjistil test

konzistence

méně výrazná chuť
střívko tužší

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch tmavě zlatohnědý, na řezu středně růžový, četnější vzduchové dutinky. Konzistence pružná, soudržná. Vůně čerstvé uzeniny, méně výrazná. Chuť přiměřeně kořeněná, méně výrazná, po ohřátí měkčí a mazlavý, střívko tužší.

Z degustace: Celkem vydařený špekáček. Příjemná, ale méně výrazná chuť. Známka 2.

1,7 Známka testu

ZŘUD Farmářské špekáčky

ZŘUD Farmářské špekáčky

Výrobce:
ZŘUD Masokombinát Písek
Koupeno:
Řeznictví Dědouch České Budějovice

obsah masa: 71,1 %
obsah tuku: 35,4 %
složení: vepř. maso 41 %, hovězí maso 13 %, sádlo 33 %, voda, jodov. dusitan. solicí směs, směs a extrakty koření, stabilizátor: difosforečnany, trifosforečnany, alginát sodný, antiox. isoaskorbát sodný, barvivo: košenila
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 99

Co zjistil test

konzistence

střívko tužší

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch zlatohnědý, na řezu středně růžový, ojediněle vzduchové dutinky. Konzistence pružná, soudržná, po ohřátí měkčí. Vůně čerstvé uzeniny, chuť přiměřeně slaná a kořeněná, střívko tužší.

Z degustace: Velmi solidní výrobek. Známka 2,2.

1,7 Známka testu

Špekáčky Globus

Špekáčky Globus

Výrobce:
Globus Čakovice
Koupeno:
Globus

obsah masa: 68,4 %
obsah tuku: 39,6 %
složení: vepřové a hovězí maso, voda, solicí směs (NaCl + konzervant E250), dextróza, glukózový sirup, antioxidant E300, stabilizátor E450…
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 89

Co zjistil test

cena
konzistence

slanější
střívko tužší

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch zlatohnědý, vzhled na řezu středně růžový, slabě vzduchové dutinky, ojedinělá kolagenní zrna. Konzistence pružná, soudržná, po ohřátí měkčí. Vůně čerstvé uzeniny, chuť přiměřeně kořeněná a slanější, po ohřátí šťavnatý, měkčí, střívko tužší.

Z degustace: Solidní dobrý výrobek s netypickou chutí koření. Známka 2,5

2,1 Známka testu

Špekáčky na váhu ručně vázané

Špekáčky na váhu ručně vázané

Výrobce:
M.Kratochvíl Smích. uzeniny
Koupeno:
Řeznictví-uzenářství, Nádražní 106, Praha 5, Smíchov

obsah masa: 67,1 %
obsah tuku: 31,6 %
složení: neuvedeno
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 111

Co zjistil test

barva

výrazná pórovitost a vzduchové dutinky
vůně mdlá
chuť
konzistence po ohřátí

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch zlatohnědý, na řezu sytě růžový, špekové kostky nepravidelně rozložené v hrubší spojce, výrazná pórovitost a vzduchové dutinky, zřetelná kolagenní zrna. Konzistence za studena měkčí, soudržná. Vůně mdlá, slabá, konzistence po ohřátí nesoudržná a blátivá, uvolňuje se hodně tekutiny. Chuť méně příjemná, prázdná, mastná, cizí pachuť, po ohřátí blátivý a nesoudržný.

Z degustace: Průměrný výrobek, slanější. Známka 2,8.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.