12.7.2013

Špekáčky

Špekáčky

V laboratoři uspěly, ale na ohni se moc nepředvedly. Kvalitu špekáčků sledují v MF DNES dlouhodobě. Od dob před dvanácti lety, kdy se nedaly vůbec jíst, protože se na ohni vysušily nebo rozpadly, až po současnost, kdy je Evropa připsala na seznam zaručených tradičních specialit. Jaké jsou špekáčky v roce 2013? Předpisy splňují, masa mají tolik, kolik mají mít, vypadají dobře... Přesto nechutnají tak, jak bychom si u české tradiční pochoutky představovali. Žádná sláva.

Tak by se daly shrnout výsledky společného testu MF DNES a Potravinářské komory ČR, který posuzoval 15 vzorků. Tentokrát jsme do něho zařadili i špekáčky od menších regionálních řezníků a čekali, že to těm z velkých průmyslových masokombinátů „natřou“. Nestalo se. Ukázalo se, že i ti „malí“ si vypomáhají nejrůznějšími aditivy v podobě vylepšujících prostředků, které umožňují šetřit na mase. Možná jsme neměli šťastnou ruku při výběru, ale špekáčky z malých obchodů nedopadly lépe než ty z hypermarketů. To bylo první překvapení testu.

Kam se poděla vůně čerstvé uzeniny?

Druhé překvapení přinesla degustace špekáčků opečených na grilu. I když za studena vypadaly vábně a voněly po čerstvé uzenině, po ohřátí už tak skvělé nebyly.

„Standardní, a ten standard je hodně nízký.“ Říkali o těch nejlepších odborníci, které jsme pozvali k hodnocení. Byli mezi nimi i samotní výrobci a ani ti testované vzorky vůbec nešetřili. Nejlepší známka byla dvojka, průměr trojka.

Podobně dopadlo i druhé smyslové hodnocení ve Státním veterinárním ústavu v Praze.

„Dokud se neohřejí, tak vypadají i chutnají jako špekáček, za tepla už je to horší,“ říká Stanislava Herčíková, která ještě s dalšími posuzovala, zda vzhledem, vůní, konzistencí a chutí odpovídají tomu, co po nich požaduje vyhláška. „Některé se drobily a po nakrojení okamžitě vypustily kvanta tekutiny. A hlavně jim chyběla vůně a chuť čerstvé uzeniny.“

Jak dlouho je špekáček čerstvý?

Otázkou je, jak dlouho jsou uzeniny balené v ochranné atmosféře čerstvé. Ta sice prodlužuje masným výrobkům trvanlivost, ale také ubírá na čerstvosti. „To už je bolest dnešního způsobu výroby a prodeje. Je to něco jiného, když se špekáček jeden den vyrobí a během dvou tří dnů prodá, tam se charakter čerstvé uzeniny lépe udrží, než když se zataví do ochranné atmosféry,“ míní Stanislava Herčíková.

Výrobci totiž na obalech neuvádějí datum výroby, ale pouze datum spotřeby, zákazník se tedy nedozví, zda špekáček ležel v obchodě týden, čtrnáct dní nebo měsíc.

Kolik masa je ve špekáčku?

Test sledoval pochopitelně i obsah masa. Není náhodou, že špekáčky, které měly nejvyšší podíl masa – nad 70 procent, chutnaly i porotě, a staly se proto i vítězi testu. Špekáčky z Kosteleckých uzenin a Farmářské špekáčky z Masokombinátu Písek.

Stáhni v PDF

Výrobky, které uspěly v testu

Kostelecké uzeniny Špekáčky

Výrobce: Kostelecké uzeninyKoupeno: Albert

obsah masa: 71,4 %
obsah tuku: 27,7 %
složení: vepř. maso 40 %, vepř. sádlo, hovězí maso 10 %, voda, vepř. kůže, bramb. škrob, sůl, stabilizátory E450, E451, E250, rýž. vláknina, směs koření a extraktů koření, dextróza, antiox. E300, látka zvýrazňující chuť E621
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 115

Co zjistil test

konzistence

méně výrazná chuť
střívko tužší

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch tmavě zlatohnědý, na řezu středně růžový, četnější vzduchové dutinky. Konzistence pružná, soudržná. Vůně čerstvé uzeniny, méně výrazná. Chuť přiměřeně kořeněná, méně výrazná, po ohřátí měkčí a mazlavý, střívko tužší.

Z degustace: Celkem vydařený špekáček. Příjemná, ale méně výrazná chuť. Známka 2.

Známka testu 1,7

ZŘUD Farmářské špekáčky

Výrobce: ZŘUD Masokombinát Písek

obsah masa: 71,1 %
obsah tuku: 35,4 %
složení: vepř. maso 41 %, hovězí maso 13 %, sádlo 33 %, voda, jodov. dusitan. solicí směs, směs a extrakty koření, stabilizátor: difosforečnany, trifosforečnany, alginát sodný, antiox. isoaskorbát sodný, barvivo: košenila
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 99

Co zjistil test

konzistence

střívko tužší

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch zlatohnědý, na řezu středně růžový, ojediněle vzduchové dutinky. Konzistence pružná, soudržná, po ohřátí měkčí. Vůně čerstvé uzeniny, chuť přiměřeně slaná a kořeněná, střívko tužší.

Z degustace: Velmi solidní výrobek. Známka 2,2.

Známka testu 1,7

Špekáčky Globus

Výrobce: Globus ČakoviceKoupeno: Globus

obsah masa: 68,4 %
obsah tuku: 39,6 %
složení: vepřové a hovězí maso, voda, solicí směs (NaCl + konzervant E250), dextróza, glukózový sirup, antioxidant E300, stabilizátor E450…
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 89

Co zjistil test

cena
konzistence

slanější
střívko tužší

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch zlatohnědý, vzhled na řezu středně růžový, slabě vzduchové dutinky, ojedinělá kolagenní zrna. Konzistence pružná, soudržná, po ohřátí měkčí. Vůně čerstvé uzeniny, chuť přiměřeně kořeněná a slanější, po ohřátí šťavnatý, měkčí, střívko tužší.

Z degustace: Solidní dobrý výrobek s netypickou chutí koření. Známka 2,5

Známka testu 2,1

Špekáčky na váhu ručně vázané

Výrobce: M.Kratochvíl Smích. uzeniny

obsah masa: 67,1 %
obsah tuku: 31,6 %
složení: neuvedeno
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 111

Co zjistil test

barva

výrazná pórovitost a vzduchové dutinky
vůně mdlá
chuť
konzistence po ohřátí

Hodnocení

Z laboratoře: Povrch zlatohnědý, na řezu sytě růžový, špekové kostky nepravidelně rozložené v hrubší spojce, výrazná pórovitost a vzduchové dutinky, zřetelná kolagenní zrna. Konzistence za studena měkčí, soudržná. Vůně mdlá, slabá, konzistence po ohřátí nesoudržná a blátivá, uvolňuje se hodně tekutiny. Chuť méně příjemná, prázdná, mastná, cizí pachuť, po ohřátí blátivý a nesoudržný.

Z degustace: Průměrný výrobek, slanější. Známka 2,8.

Známka testu 2,4

Stáhni v PDF

Další testy z kategorie Potraviny

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurty

V červenci se významně změní legislativní pravidla pro řecké jogurty. Proto dTest otestoval výrobky této speciální kategorie neochucených jogurtů. Do laboratoře bylo posláno 12 vzorků, jednalo se o české, německé, polské... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.4.2017

Test DNES: Mražená zelenina

Test DNES: Mražená zelenina

Hrášek, pórek, celer, nebo led s příměsí mrkve? I uprostřed zimy si můžete uvařit pořádnou zeleninovou polévku. Stačí v obchodě vybrat mraženou zeleninu, ne jenom sáček promrzlé drti a ledu.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 24.2.2017

dTest: Citronky

dTest: Citronky

Citronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Časopis dTest se podíval na složení 21 citronových a 7 limetových přípravků, aby zjistil, co se vlastně uvnitř lahviček na... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 10.2.2017

Test DNES: Zeleninové lupínky

Test DNES: Zeleninové lupínky

Do továrny přivezou valník velmi zdravé suroviny. Jenže rozpálená olejová lázeň promění řepu či celer na mimořádně tučný a slaný pamlsek, který z jídelníčku raději úplně vynechejte.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.1.2017

Test DNES: Dětské svačinky

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 11.10.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.9.2016

Nejčtenější testy

dTest: Citronky

dTest: CitronkyCitronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Ča... Celý test

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurtyV červenci se významně změní legislativní pravidla pro řecké jogurty. Proto dTest otestoval výrobky ... Celý test

Eidamy

EidamyEidam v testu docela příjemně překvapil. Není tak nekvalitní, jak jsme si mysleli. Platí to alespoň ... Celý test

Hladké mouky

Hladké moukyMožná se vám velikonoční mazanec nepovede tak, jak byste si přáli, a možná budete nadávat, že špatná... Celý test

Knedlíky

KnedlíkyNa to, že jsme knedlíková velmoc, je to úplná tragédie, prohlásil známý gastronomický publicista Pav... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama