Test DNES: Cidery

Pozitiva: Ani jeden nechutnal úplně špatně. Většina voněla po jablkách.

Negativa: U průmyslových vadila umělá chuť. Některé jsou až moc sladké nebo přesycené bublinkami.

Není to pivo, přestože ho vyrábějí i pivovary. Není to jablečné víno, i když k němu nemá daleko. Cider je alkoholický nápoj  vyrobený fermentací jablečného moštu. V současnosti zažívá ve světě i v tuzemsku stoupající popularitu. Zasloužily se o ni hlavní světové pivovarnické skupiny, které se chopily výroby ciderů ve snaze nahradit výpadek způsobený klesající spotřebou piva.

Znatelné rozdíly v chuti

V prvním degustačním testu, který se zaměřil na tyto nápoje, se sešly průmyslové cidery z produkce velkých pivovarů, které nabízejí hypermarkety, ale i řemeslné, většinou mnohem dražší cidery, které se prodávají ve specializovaných obchodech či barech. Tentokrát se TestDNES zaměřil jen na chuť, kterou hodnotila 22členná porota, složená z odborníků (pozvali jsme do ní všechny výrobce testovaných vzorků) i z laiků.

Ačkoliv degustátoři ochutnávali vzorky naslepo – názvy jsme jim prozradili, až když bylo vše vyhodnoceno a sečteno, bezpečně rozlišili průmyslové od řemeslných. „Výrazně se od sebe lišily cidery velkovýrobců a malých producentů. U průmyslových mi vadila neautenticita a sladkost,“ říká studentka Anna Grosmanová.

Příliš sladká chuť vadila většině hodnotitelů. „Někteří výrobci se zřejmě snažili sladkost kompenzovat kyselými prvky, takže výsledná ostrá sladko-kyselá chuť přebila chuť jablek,“ míní porotce Onřej Hergesell. „Rozdíl mezi průmyslově vyráběnými cidery a těmi od menších výrobců je velký. Průmyslový cider poznáte podle divných chuťových, většinou až nepřirozeně hořkých ‚ocasů‘ a aromatizované vůně,“ říká další z hodnotitelů Jan Kapitán.

I levné mohou být dobré

Celkově uspěly cidery menších výrobců lépe než průmyslové. Vítězem testu se stal Rossbach Cider z rodinné farmy na Ašsku. Z „velkých“ průmyslových nejlépe uspěl Strongbow Gold Apple. U odborné části poroty zvítězil, laikům se nejvíc líbil Rossbach. Strogbow Gold byl také druhým nejlevnějším ciderem, a díky tomu v testu získal ocenění „výhodný nákup“.

Nejvíce obě části poroty rozdělil Český jablečný cider z jablářství F. H. Prager. U odborníků skončil na třetím místě, s hodnocením „originální organický cider z menší výrobny“, u laiků mezi posledními s výhradami k pachuti nahnilých jablek. Ta však nemusí být vadou, ale charakteristickou vlastností použitého způsobu výroby. „Francouzská metoda je založena na dlouhém kvašení až do vůně shnilých jablek, což může negativně ovlivnit hodnocení, i když se jedná o čistě přírodní produkt,“ vysvětluje znalec ciderů Jan Kapitán. Na konci žebříčku jsou Carling z Pivovarů Staropramen a Kingswood z Plzeňského Prazdroje. Porotě vadila umělá chuť.

„Cidery podobně jako víno nabízí pestrou škálu chutí: suché, sladké, trpké a další,“ reagovala na výsledky manažerka značky Kingswood  Veronika Hořáková. „Každému z nás chutná něco jiného. Cider Kingswood byl vyvíjen pro českého spotřebitele dle metodologie respektované britské Cider Academy. Chuťový test probíhal na více než 2 000 spotřebitelů, kteří doporučili právě současnou chuť Kingswoodu. Správnou volbu dokazuje i jeho úspěch, má nyní téměř 50% podíl na trhu a jeho obliba stále roste. Překvapivé je pro nás hodnocení „umělá chuť“, protože Kingswood neobsahuje na rozdíl od mnoha jiných ciderů žádná umělá aromata, sladidla, barviva ani konzervanty,“ dodala.

Lišil se i vzhled

Rozdílné způsoby výroby mají za následek nejen rozdílnou chuť, ale i vzhled. Filtrované cidery jsou čiré, neiltrované mají lehký zákal. Lišit se může i barva, ta záleží i na druhu použitých jablek. Sklizená jablka se rozdrtí a vylisují na mošt, který pak kvasí. Při kvašení se cukr z jablek přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý.

Při průmyslové výrobě se často místo moš- tu nechává kvasit jablečný koncentrát. Většina průmyslových ciderů je filtrovaná a sycená oxidem uhličitým, nápoj je tedy čirý a šumivý. Obsah alkoholu se u cideru pohybuje od 1,2 procenta až po 8,2 procenta. Za touto hranicí už je to jablečné víno. Může být perlivý i bez bublinek, sladký, suchý, polosladký, polosuchý. Avšak vždy by měl být osvěžující, takže je dobré po- dávat ho dobře vychlazený. Měl by mít také vyváženou chuť, z níž by neměla vyčnívat ani přílišná sladkost, ani výrazná kyselost, což se o některých výrobcích v testu nedalo říct.

Cidre, nebo cider?

Ačkoliv vypadají oba názvy na první pohled stejně, neoznačují úplně totéž. Francouzský cidre (sídr) je jiný než anglický cider (sajdr). Ve Francii má nápoj z kvašeného jablečného moštu velmi dlouhou tradici a velmi přísná pravidla. Může se vyrábět jen z čerstvého moštu, nesmí se doslazovat ani dosycovat oxidem uhličitým a většinou dozrává přímo v lahvi.

Ve Velké Británii taková přísná pravidla nejsou, přestože si cider pamatuje doby Římanů. Vyrábí se většinou z jablečného koncentrátu, povoleny jsou přídavky v podobě cukru, aromat i barviv. V Česku není tradice výroby cidru prakticky žádná a pravidla jsou velmi volná, připouštějí oba styly. Může se vyrábět jak z čerstvé jablečné šťávy, tak ze šťávy koncentrované, a dokonce i sušené. Mohou se do něho přidávat aromata, i když jen přírodní, může se doslazovat i upravovat kyselost. Jen pro upřesnění, jablečný koncentrát není nic „chemického“, jak si mnozí myslí, vznikne z jablečné šťávy odpařením vody. Na trhu se proto objevují dva rozdílné typy výrobku, který rozdílnou cenu i chuť, má sice stejný název, ale danou odlišným způsobem výroby.

Výrobky, které uspěly v testu

Rossbach Cider

Rossbach Cider

Výrobce:
Vendyranch, Hranice
Koupeno:
Delmart

obsah balení: 330 ml

obsah alkoholu: 5,3 %

cena za 1 l: 121 Kč

složení: prokvašená jablečná šťáva, hroznový cukr, obsahuje siřičitany

Běžná cena 39,90

Co zjistil test

Hodnocení

Farmářský cider vyrobený na rodinné farmě v Hranicích na Ašsku. Tmavší zlatavá barva. Výraznější perlení. Příjemná chuť, sladká i kyselá jsou středně intenzivní, bez cizích pachutí. Svěží, nepřeslazený, příjemná vůně, harmonie mezi sladkou a kyselou chutí – snad jen „málo ovoce“. Vzorek se líbil především laikům – dali mu nejlepší známku 1,5. U expertů dopadl hůř.

1,95 Známka testu

Strongbow Apple Ciders Gold Apple

Strongbow Apple Ciders Gold Apple

Výrobce:
Heineken ČR
Koupeno:
Billa

obsah balení: 330 ml

obsah alkoholu: 4,5 %

cena za 1 l: 66 Kč

složení: voda, jablečná šťáva z kon- centrátu, glukózo-fruktózový sirup, barvivo karamel, kyselina jablečná, oxid uhličitý, antioxidant: disiřičitan draselný, přírodní aroma

Běžná cena 21,90

Co zjistil test

Hodnocení

Průmyslový cider z jablečného koncentrátu. Na obale je uveden nizozemský Amsterodam, kde byl cider vyroben, se ale nedozvíme. Má světle žlutou barvu a silné perlení. Vůně je příjemná, středně intenzivní, prakticky bez cizího aroma. V chuti převládá sladká, zatímco kyselý tón je slabý. Dobře pitelný, osvěžující.

2,3 Známka testu

Somerset Trad. Cider from Sheppy's Farm

Somerset Trad. Cider from Sheppy's Farm

Výrobce:
Marks & Spencer
Koupeno:
Marks & Spencer

obsah balení: 500 ml

obsah alkoholu: 4,8 %

cena za 1 l: 190 Kč

složení: jablečná šťáva, pitná voda, cukr, oxid uhličitý, kyselina jablečná, konzervant: E223 (siřičitany), kvasinky

Běžná cena 94,90

Co zjistil test

Hodnocení

Tradiční cider vyrobený na farmě v hrabství Somerset pro síť obchodů Marks & Spencer. Patří k nejdražším v testu. Má světle žlutou barvu a jemné perlení. Vůně je středně intenzivní, bez cizích tónů, spíš příjemná. I chuť je příjemná, osvěžující. Příjemně vyvážený suchý cider s lehkou natrpklostí.

2,3 Známka testu

Cidre Premier

Cidre Premier

Výrobce:
Cidrerie Všenory
Koupeno:
InCider Bar Eshop

obsah balení: 750 ml

obsah alkoholu: 5,1 %

cena za 1 l: 192 Kč

složení: bio jablečný mošt, obsahuje siřičitany

Běžná cena 144

Co zjistil test

Hodnocení

Nikoliv cider, ale cidre je vyroben tradiční francouzskou metodou. Je nejdražší ze všech, je totiž vyroben z biomoštu a dozrával řadu měsíců v lahvi. Bez přídavku cukru a vody, neiltrovaný a nepasteri- zovaný. Není dosycen oxidem uhličitým, bublinky vznikají přirozenou cestou. Má tmavší žlutou barvu, lehký zákal a jemně perlí. Vůně je středně intenzivní, spíš příjemná, s minimem cizích tónů. Výrazně kyselý a málo sladký, se svěží chutí jablek.

2,39 Známka testu

Další testy z kategorie Alkoholické nápoje

Test Dnes: Pšeničná piva

Test Dnes: Pšeničná piva

Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Čerstvé chutná skvěle, starší je často zvětralé Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani stejnému pivu v lahvi. Může totiž rychleji zvětrat.

Test DNES: Sudové ležáky

Test DNES: Sudové ležáky

Překvapení testu: Dvě třetiny vzorků předběhly nejznámější českou značku Pilsner Urquell. Nesvědčí to o nízké kvalitě plzeňského, ale o vysoké úrovni českých piv.

Test DNES: Výčepní piva

Test DNES: Výčepní piva

Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově ocenili piva víc než profesionálové.

Test DNES: Šumivá vína

Test DNES: Šumivá vína

Sekty z moravských a českých vinic: překvapivě kvalitní. Sekty vyrobené moravskými a českými vinaři klasickou metodou z Champagne na vánočním stole ostudu neudělají.

Test pšeničných piv

Test pšeničných piv

Se zvýšeným zájmem o jiné typy piva, než jsme byli zvyklí pít dosud, přichází i pivo pšeničné, Weizenbier nebo také Weissbier, který je velmi populární v Německu. Otestovali jsme pro vás 15 vzorků, z velkých i malých pivovarů, z Česka i Bavorska. „Mám z toho smíšené pocity. Byla tu dobrá piva, horší, ale i hodně špatná. U těch mi vadila nepříjemná ovocná vůně, jakoby po zkažených jablkách, doprovázená i nepříjemnou chutí.“ Oldřich Koza (SPŠ potravinářských technologií v Praze)


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.