Test DNES: Drůbeží párky

Pozitiva: Většinou nejsou přesolené. Ani jeden v kvalitě vysloveně nepropadl.

Negativa: Chybí jim chuť masa a typická šťavnatost. Většinou jsou vyrobeny z levných náhražkových surovin za pomoci mnoha „zlepšovadel“..

Člověk by řekl, že drůbeží párek bude z kuřecího nebo krůtího masa. Na jejich obalech ale čteme: „Vepřové maso, hovězí maso, vepřové sádlo, vepřové i kuřecí kůže…“ A taky hrách, oves, bambus, kvasnicový extrakt, glutamáty, bílkoviny, hemoglobin… Je toho hodně, co se přidává do drůbežích párků.

A hlavně se často používá strojně oddělené maso. To, kterému my laici k velké nelibosti zpracovatelů drůbeže říkáme separát. Z dvanácti vzorků, které testovala MF DNES spolu s Potravinářskou komorou ČR, bylo separované maso obsaženo v sedmi.

Podle výrobců to není žádná odpadní náhražka masa, ale kvalitní surovina pro výrobu mělněných masných výrobků, tedy právě párků. Porotci, kterým jsme takové párky předložili k hodnocení, je však většinou hodnotili negativně.

Díky strojně oddělenému masu mají zvláštní gumovitou konzistenci, která je jen různě ochucená. „Obvykle se u nich nestává, že kdy člověk kousne, párek křupne a uvnitř je příjemně šťavnatý. Tyhle párky jsou suché a ani nemají moc masovou chuť,“ řekla po testu jedna z hodnotitelek Ivana Chytilová ze Státního veterinárního ústavu v Praze.

Výrobci mají pravdu v tom, že strojně oddělené maso není odpad. Ale zcela jistě jde o levnou surovinu, která snižuje náklady na výrobu. Hlavní důvod jeho používání je ekonomický. Zužitkují se tak zbytky masa, které zůstávají na kostech po oddělení kvalitní svaloviny a které by se jinak vyhodily.

V některých uzeninách se separované maso používat nesmí: třeba ve špekáčcích nebo vídeňských párcích. V drůbežích párcích ale zakázané není, takže ho výrobci hojně využívají.

 

Nejdražší na prvním i posledním místě

Přesto ale nelze říct, že všechny párky ze strojně odděleného masa chutnají špatně. „Lidem, kteří jsou zvyklí na kořeněné výrobky ze separovaného masa, budou vyhovovat více než ty, které jsou vyrobeny z masa, ale nemají tak výraznou chuť,“ uvedl Miroslav Ficenec ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, který se účastnil hodnocení.

Jeho slova se při degustaci potvrdila. Nejlépe chutnaly Kuřecí párky pro děti Bilbo (216 Kč/kg), které obsahují 70 % masa a staly se i celkovým vítězem testu. V chuťovém hodnocení však hned za nimi skončily třikrát levnější Klausovky ze separátů a kůží.

Naopak párky, které skončily v hodnocení chuti i v celkové kvalifikaci na posledním místě, ze separátů nebyly a patřily k nejdražším. Jednalo se o Krůtí libové párečky menšího výrobce V Pron z Frýdku-Místku. Porotě nechutnaly a překvapily už tím, že na prvním místě ve složení mají uveden rostlinný olej (31%). Znamená to, že jeho ve výrobku největší množství. Také v laboratoři naměřili „libovým“ párečkům extrémních 39% tuku, což je víc než dvakrát tolik, než měly v průměru ostatní.

Jedná se o 15 let starou recepturu, která nahrazuje vepřové maso a tuk rostlinným olejem, který je pro lidské tělo stravitelnější,“ vysvětlil jednatel firmy V Pron Milan Prokop. „Odlišná chuť je dána specifickým složením výrobku pro určitou skupinu zákazníků. Vyšší cena odpovídá nákupním cenám surovin. Třeba cena krůtího masa je momentálně podstatně vyšší než cena vepřového nebo kuřecího masa.

 

Moc dietní nejsou

Drůbeží maso obsahuje zhruba o polovinu méně tuku než vepřové. Neznamená to ale, že drůbeží párky mají o polovinu méně tuku než ty vepřové. Obsah tuku zvyšují kůže a sádlo, které se do párků přidávají. Obešel se bez nich jen jeden vzorek– vítězné Bilbo. Vídeňské párky, které jsme testovali loni, měly průměrný obsah tuku 23 procent, drůbeží mají 18.

Kromě toho také párky občas obsahují hrách, oves či bambus. Obohacují výrobek o bílkoviny a slouží i k zadržení vody. K „masovější“ chuti, zejména u párků ze separovaného masa, pak pomáhá glutaman sodný (E621) nebo extrakty z kvasnic. „Slaná chuť byla u některých párků hodně výrazná,“ uvedla Dana Gabrovská z Potravinářské komory. Zdeňka Panovská z VŠCHT však její slova mírnila. „Byla jsem příjemně překvapená, že vzorky nebyly přesolené,“ uvedla. Nakonec je rozsoudily výsledky analýz. A ty přehnané množství soli (vzhledem k jiným masným výrobkům) neukázaly. Bylo jí v průměru 1,7 g na 100 g párků.

 

Párky pro děti? Jen marketingový trik

Nižší obsah soli bychom ale rozhodně čekali u párků, které jsou podle označení určeny dětem. V testu byly takové hned troje.

Patří mezi ně i „Kuřecí dětské párky pro děti bez E“ z Drůbežářského závodu Klatovy. Jsou vyrobeny bez chemických aditiv, neobsahují dusitany ani fosfáty, což je chvályhodné. Mají ovšem druhý nejvyšší obsah soli – 2,01 g / 100 g.

S jednou nožičkou párku sní dítě gram soli, což je polovina maximálního doporučeného denního množství. Podle ministerstva zdravotnictví by děti ve věku 4 až 6 let neměly dostávat více než dva gramy soli za den.

Je třeba počítat také s velkým množstvím soli v pečivu. Jeden párek a jedna kaiserka k tomu, a pětileté dítě má vyčerpanou celou denní dávku soli,“ říká lékařka Václava Kunová, která se zabývá zdravou výživou. „Když výrobce párky označí jako dětské, mnohé maminky je koupí v dobré víře, že jsou pro děti vhodné. Nejsou. Když hodíte na pánev kuřecí prso, je to lepší a rychlejší než ohřát párek.

 

Rychle se kazí

Test ukázal ještě jednu slabou stránku drůbežích párků – rychle se kazí. Separované maso má obecně nižší mikrobiologickou stabilitu. Proto jsme nechali párky prověřit v laboratoři na konci záruky. Výsledek byl dost tristní.

Na konci data spotřeby měly už některé vzorky milionové hodnoty bakterií mléčného kvašení, které se projevují na chuti. „Většinou už byly nakyslé, štiplavé, nepříjemné… Některé už byly na povrchu lepkavé, oslizlé,“ říká Stanislava Herčíková ze Státního veterinárního ústavu. Některé se dokonce po ohřátí rozpadly.

Smyslové hodnocení na konci spotřeby se tak rozcházelo s hodnocením poroty, která párky ochutnávala hned po zakoupení. „Některé mě zklamaly, ale nebyl mezi nimi žádný propadák,“ řekl například Jaromír Kloud, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Je dobré vědět, že výrobci stanovují dobu spotřeby na optimální teplotu do šesti stupňů Celsia a nepočítají s tím, že se zvýší. Stačí přitom, aby se zvedla jen krátce – pokud k tomu dojde, je to impulz pro bakterie, aby se začaly rozmnožovat. A to jim jde poměrně dobře.

Výrobky, které uspěly v testu

Bilbo uzeniny Kuřecí párky pro děti

Bilbo uzeniny Kuřecí párky pro děti

Výrobce:
Kostelecké uzeniny
Koupeno:
Billa

cena za kg: 216 Kč

cena / balení: 64,90 Kč / 300 gramů

obsah soli: 1,37 %

obsah tuku: 20 %

Běžná cena 64,90

Co zjistil test

Hodnocení

Základní suroviny:
kuřecí prsa 40 %, vepřové maso 30 %

Laboratoř
Nejdražší párky v testu jsou vyrobeny jen z masa, bez kůží a sádla. Jsou v přírodním střívku a obsahují jen nejnutnější aditiva.

Degustace:
Párek je šťavnatý, masový, přiměřeně slaný. Chuť je příjemná, vyvážená, střívko na skusu tuhé, příjemně křupne. Na řezu velké dutinky. Na konci záruky byly mírně nakyslé.

1,8 Známka testu

Vodňanské kuře Originál české párky

Vodňanské kuře Originál české párky

Výrobce:
Vodňanská drůbež
Koupeno:
Globus

cena za kg: 180Kč

cena / balení: 35,90 Kč / 200 gramů

obsah soli: 1,73 %

obsah tuku: 14 %

Běžná cena 35,90

Co zjistil test

Hodnocení

Základní suroviny:
kuřecí maso 80 %, vepřové sádlo

Laboratoř
Párky z masa a sádla, bez separátů, jen s nejnutnějšími aditivy (dusitan sodný a fosfáty), v kolagenním střívku. Nejvyšší obsah masa.

Degustace:
Oddělené kousky masa a tuku (vzhled se blíží klobáse). Chuť byla pro část poroty příjemná, pro jiné málo výrazná. Na konci záruky měly nakyslou chuť a horší mikrobiologii.

2,1 Známka testu

Baroni Pochoutkové párky

Baroni Pochoutkové párky

Výrobce:
v Polsku
Koupeno:
Lidl

cena za kg: 134 Kč

cena / balení: 66,90 Kč / 500 gramů

obsah soli: 1,14 %

obsah tuku: 22 %

Běžná cena 66,90

Co zjistil test

Hodnocení

Základní suroviny:
krůtí maso 50 %, vepř. maso 17 %, vepřové sádlo 9 %, hovězí maso 8 %
Laboratoř
Párky ve skopovém střívku bez separátů, s přídavkem řady „vylepšovadel“ (sójová a kvasnic. Bílkovina, extrakt z droždí, aroma, glutaman).

Degustace:
Bez dutinek, chrupavek či úlomků kostí. Chuť méně příjemná, ale bez cizích příchutí. Na konci záruky byly lehce mazlavé, ale v pořádku.

2,2 Známka testu

DZ Klatovy Kuřecí dětské párky bez E

DZ Klatovy Kuřecí dětské párky bez E

Výrobce:
Drůbežářský závod Klatovy
Koupeno:
Tesco

cena za kg: 144 Kč

cena / balení: 35,90 Kč / 250 gramů

obsah soli: 2,02 %

obsah tuku: 12 %

Běžná cena 35,90

Co zjistil test

Hodnocení

Základní suroviny:
kuřecí maso 68 %, kuřecí kůže
Laboratoř
Na rozdíl od všech ostatních jsou vyrobeny bez dusitanů a fosfátů. Obsahují ale kvasničný extrakt a aroma. Na „dětské“ párky mají vysoký obsah soli.

Degustace:
Jsou světlé (protože jsou bez dusitanů). Vůně je příjemná, chuť je příliš kořeněná. Na konci záruky byly mazlavé, horší mikrobiologie.

2,3 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.