Reklama Kaufland Card I Vyhrajte kuchyňského robota ETA a užijte si pohodlné vaření Reklama Kaufland Card I Vyhrajte kuchyňského robota ETA

Test Dnes: Hladké mouky na vánočku nebo cukroví

Skvělou vánočku i cukroví upečete z mouky za 8 korun. Na domácí předvánoční pečení se nejvíc hodí klasická bílá mouka za pár korun, ale pečivo z celozrnné mouky bude zdravější.

Linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky, brabantské a samozřejmě vánočka, ta nesmí chybět. Podle dlouhodobých průzkumů peče před Vánocemi domácí cukroví devět z deseti rodin. V průměru hnětou a tvarují hned devět druhů sladkostí a začínají první adventní neděli, jak velí tradice.

Ta letos připadá na 2. prosince, je tak nejvyšší čas vyrazit do obchodu pro tuk na pečení, cukr, skořici... A hlavně mouku.

Jenže jakou vybrat, aby se z pečení nestalo „mučení“? Možná vám pomůže aktuální test, který porovnal dvanáct druhů hladké pšeničné mouky. Pro MF DNES ho připravila iniciativa Vím, co jím a piju.

V laboratoři se na stole objevily kilové balíčky od renomovaných výrobců i privátních značek obchodních řetězců. Testovaly se klasické bílé mouky, celozrnné, špaldové i ty v bio kvalitě. Potravináři mouky zkontrolovali na váze, zjišťovali, jak jsou dobře namleté a kolik obsahují minerálních látek. Nakonec uhnětli těsto a upekli rohlíky a bulky, které pak z různých hledisek hodnotili.

Výsledek?

Velké rozdíly se ukázaly už při nákupu. Nejlevnější mouka K-Classic vyšla na osm korun, dvě nejdražší – od německé značky Küchenmeister – stály téměř devětkrát tolik.

Ještě větší překvapení čekalo testovací tým při vážení. Všechny mouky byly podměrečné! Ne že by výrobci zákazníky záměrně šidili – mouky patří mezi výrobky, které při skladování vysychají a ztrácejí na váze. Legislativa na to pamatuje a toleruje, když je v kilogramovém balíčku o 30 gramů mouky méně. Jenže polovina výrobků se nevešla ani do tohoto limitu. Nejhůř na váze dopadla Babiččina volba, hladká pšeničná, které jsme si koupili jen 945 gramů.

Rohlíky obzvlášť vypečené

Rozdíly mezi moukami se ukázaly i při pečicím testu – ten měl na výslednou známku každého výrobku největší vliv. Pekly se rohlíky a bulky. Testovací tým hodnotil, jak dobře se s jednotlivými moukami připravovalo těsto. Zkoumali především jeho zpracovatelnost a chování během zrání a kynutí.

Když pak pečivo vytáhli z trouby, porovnávali jeho vzhled a charakteristiky povrchu kůrky – tedy barvu, strukturu a praskliny. Prozkoumali samozřejmě i střídu, mimo jiné i její pórovitost a texturu (pružnost a vláčnost). Pomocí objemoměru pak změřili i objem a tvar pečiva a nakonec ohodnotili i jeho vůni a chuť.

Bílá, nebo celozrnná?

Jak to celé dopadlo? Pečicí test jasně ukázal, že nejsnáze se peče z klasické světlé mouky. Je lehčí a nadýchanější než třeba mouka celozrnná. Těsto z ní je vláčnější a samotné pečivo kypřejší a hlavně většinou chutnější. V našem testu tak zvítězila hladká pšeničná mouka Babiččina volba na kynuté těsto. Známku za výhodný nákup získala mouka K-Classic – privátní značka řetězce Kaufland, která měla také skvělé výsledky a navíc ještě nejnižší cenu v testu.

„Když vybíráme mouku pro přípravu pečiva z kynutého těsta, je dobré sáhnout po výrobku, který je k tomuto účelu přímo určen deklarací na obalu či názvem, nebo vybírat mouku pšeničnou hladkou světlou,“ radí Marcela Sluková z Ústavu sacharidů a cereálií pražské VŠCHT.

To ovšem neznamená, že máme na ostatní druhy mouky zapomenout.

Naopak. Úspěšně lze péct například i z mouky celozrnné, která je díky vyššímu obsahu vlákniny zdravější než ta klasická. „Vláknina působí preventivně proti zácpě, pomáhá zvýšit pocit nasycení a snižuje glykemický index přijaté potraviny. Díky tomu budeme mít menší výkyvy v hladině cukru v krvi (glykémii) a je pravděpodobnější, že nás méně bude trápit hlad a chuť na sladké. Zařazení celozrnných obilovin pomůže i při snaze o redukci hmotnosti,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

Péct se samozřejmě dá třeba i ze špaldové mouky, která má vyšší obsah bílkovin, některých minerálních látek a prospěšných nenasycených mastných kyselin (rozdíly jsou tedy jen malé). „Navíc je lehce stravitelná, má pozitivní vliv na správné fungování našeho imunitního systému a také velmi příjemnou, lehce oříškovou chuť,“ dodává Jitka Laštovičková.

HLADKÁ MOUKA má široké použití při výrobě běžného, jemného a cukrářského pečiva.

POLOHRUBÁ MOUKA hodí se do hladkých litých těst, k výrobě kynutých knedlíků, přípravě zásmažek.

HRUBÁ MOUKA používá se k vaření, k přípravě knedlíků, noků a těstovin.

KRUPICE je vhodná k přípravě kaší, bramborových knedlíků nebo jako zavářka do polévek.

Výrobky, které uspěly v testu

Babiččina volba na kynuté těsto

Babiččina volba na kynuté těsto

Výrobce:
GoodMills Česko
Koupeno:
iTesco.cz

Běžná cena 16,90

Co zjistil test

Hodnocení

Mouka je vhodná pro domácí pečení. Vykazuje výbornou zpracovatelnost i výsledek pečení (hodnoceno známkou 1). Skvělé známky získala i při objektivním testu nakynutí a výsledného tvaru pečiva. Sympatické je, že výrobce uvádí obsah vlákniny u hladké mouky v rámci výživových údajů.

1,7 Známka testu

K-Classic, pšeničná hladká

K-Classic, pšeničná hladká

Výrobce:
Kaufland ČR
Koupeno:
Kaufland

Běžná cena 7,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nejlepší výrobek v poměru cena/výkon. Kvalitní standardní pekařská mouka vhodná pro domácí přípravu pečiva z kynutého těsta (výsledek pečení hodnocen známkou 2). I u této mouky kladně hodnotíme, že výrobce uvádí obsah vlákniny v rámci výživových údajů a procenta z referenční hodnoty příjmu. Nejlepší přehled o výživových údajích ze všech výrobků.

1,8 Známka testu

Zátkova pšeničná světlá hladká „00“

Zátkova pšeničná světlá hladká „00“

Výrobce:
Europasta SE
Koupeno:
Rohlik.cz

Běžná cena 13,90

Co zjistil test

Hodnocení

I Zátkova „dvounulka“ je vhodná na domácí pečení. V pečicím testu získala jedničku za výbornou zpracovatelnost i výsledek pečení. Bez ztráty bodu prošla i objektivním hodnocením nakynutí a tvaru pečiva. Body šly však dolů za hmotnost. Balení mouky na váze ukazovalo pouhých 950,2 g. Limit je přitom 970 g.

2 Známka testu

Bio Harmonie celozrn. jem. mletá

Bio Harmonie celozrn. jem. mletá

Výrobce:
PRO-BIO
Koupeno:
iTesco.cz

Běžná cena 35,90

Co zjistil test

Hodnocení

S ohledem na to, že jde o celozrnnou mouku v bio kvalitě, je výsledek pokusného pečení velmi dobrý – srovnatelný s běžnými pekařskými moukami (hodnoceno známkou 2). Mouku lze doporučit pro domácí přípravu pečiva z kynutého těsta. Platí to jak pro senzorické, tak pro objektivní hodnocení pečiva (kynutí). Hmotnost výrobku nižší než 970 g, což překročilo povolený tříprocentní limit. I tak je to nejlépe hodnocená celozrnná mouka.

2,2 Známka testu

Předměřičká jemná celozrnná

Předměřičká jemná celozrnná

Výrobce:
Mlýny J. Voženílek
Koupeno:
iTesco.cz

Běžná cena 26,90

Co zjistil test

Hodnocení

Celozrnnou Předměřickou mouku lze hodnotit pouze jako „vyhovující“. Výsledky pečení při standardním provedení pekařského pokusu jsou samozřejmě horší než u světlých mouk (hodnoceno známkou 3-). Nutriční potenciál mouky je možno využít ve směsi s jinou moukou nebo mouku použít spíše pro jiný typ výrobku – např. sušenky, muffiny apod. Pro přípravu kynutého těsta zcela vhodná není.

2,2 Známka testu

Babiččina volba hladká pšeničná

Babiččina volba hladká pšeničná

Výrobce:
GoodMills Česko
Koupeno:
Rohlik.cz

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

Hodnocení

I druhá „Babiččina volba“ je vhodná pro domácí pečení, vykazuje výbornou zpracovatelnost i výsledek pečení (hodnoceno známkou 1). Výborný výsledek si odnesla i z objektivního hodnocení nakynutí a tvaru pečiva. Uškodila jí však nejnižší hmotnost balení v rámci testu (odchylka více než 5 % z deklarované hmotnosti). Sympatické je uvádění obsahu vlákniny u hladké mouky v rámci výživových údajů.

2,3 Známka testu


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.