15.3.2018

Test DNES: Jahodové tvarohové dezerty

Test DNES: Jahodové tvarohové dezerty

Mohly by být ideální svačinou pro děti i dospělé. To by ale nesměly být tak sladké. Nejvíce cukru mají ty, které jsou určeny nejmenším dětem.

Výživoví odborníci ochucené tvarohové dezerty docela vítají. Tvaroh má hodně bílkovin – dokonce dvakrát až třikrát víc než jogurt – i vápníku, většinou není příliš tučný, a přitom dobře zasytí. A pokud je doplněn ovocem, chutná i dětem. Jen toho ovoce by mohlo být více, a cukru naopak mnohem méně. 

Ukázal to test, který připravila nezávislá iniciativa Vím, co jím a piju spolu s redakcí MF DNES. Zahrnoval dvanáct tvarohových dezertů a krémů ochucených jahodami. „Hlavním nedostatkem celé skupiny těchto výrobků je relativně vyšší obsah cukru,“ shodli se odborníci, kteří se zúčastnili hodnocení.

Ve 100 gramech výrobku ho bylo mezi 10 a 21 gramy. Smutné je, že nejvyšší množství cukru mají výrobky, které svými obaly cílí na děti – Pribináček Piškotík, Cábík a Lipánek. Sladký rekordman Piškotík má v jednom 100gramovém balení 21 gramů cukru. „Když sní dítě ke svačině celý Piškotík, dostane do sebe zhruba polovinu doporučené denní dávky přidaných cukrů,“ říká Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. „Nevhodný je dokonce i pro děti, které by si váhu hlídat nemusely,“ dodává Václava Kunová ze Společnosti pro výživu, která posuzovala výživové složení výrobků. Nejlépe je na tom s přidanými cukry Ovofit – neobsahuje žádné, slazen je náhradními sladidly. „Má také nejvyšší obsah bílkovin a nejnižší energetickou hodnotu, takže je ideální při redukční dietě,“ říká výživová poradkyně Václava Kunová.

Tvaroh dobře ladí s jogurtem

K hubnutí se hodí i Naše Bio Tvarohový dezert s jogurtem, který skončil na druhém místě za vítězným Jihočeským tvarohem s jogurtem od Madety. Ten zvítězil v chuťovém hodnocení, má výborné složení i dobré výživové hodnoty.

Test ukázal, že přídavek jogurtu v tvarohových výrobcích je přínosem, jednak dodává probiotické, tedy zdraví prospěšné živé kultury, a navíc zjemňuje texturu i chuť, takže více vyhovuje dětem.

Retro propadák

Na opačném konci žebříčku celkového hodnocení skončil kdysi tak populární Termix, který pod značkou Milko vyrábějí Polabské mlékárny. Totálně propadl v senzorickém hodnocení, pětku si vysloužil i za složení plné aditiv a téměř nulový obsah jahod. Mimochodem, výrobek s názvem Termix  vyrábí také Mlékárna Kunín, ne však ve variantě s jahodami, takže do testu zařazen nebyl.

Nejhorší složení ze všech měl Cábík. „Rostlinná šlehačka z palmojádrového oleje, fosforečnany, které narušují vstřebávání vápníku, barvivo košenila, nevhodné konzervanty... Pro děti nejhorší volba ze všech,“ říká Václava Kunová. Kritikou nešetří ani Karolína Hlavatá: „Ten výrobek postrádá všechna pozitiva tvarohových produktů. Z jednoduchého tvarohu v podstatě udělali chemický koktejl.“

Výrobce se hájí tím, že nejde o mlékárenský, ale lahůdkářský výrobek a že není určen dětem.

Medvídek na obale má odkazovat na recepturu populárního tvarohového dezertu Míša. „Od zákusku nebo pamlsku zákazník nečeká, že bude podle zásad zdravé výživy jako mléčný výrobek,“ říká technoložka Lahůdek U Cábů Jana Šnedorferová.

Kde se bere růžová barva?

Jahody barví jen slabě, proto výrobci často ochucené mléčné výrobky přibarvují. Potěšitelné je, že naprostá většina už dnes používá barvicí koncentráty v podobě různých rostlinných extraktů a šťáv, případně přírodní barviva.

Jako jediný není přibarven (a ani aromatizován) Selský Bio tvaroh ochucený z Farmy Struhy. Nemohli jsme mu přidělit známku, protože neznáme výživové hodnoty, výrobci potravin v malém množství je totiž uvádět nemusí. V chuti si vysloužil dobrou známku, složením se nejvíce podobá domácímu tvarohovému dezertu, který si každý může udělat sám z čerstvého či mraženého ovoce.

Tři výrobky – Pribináček, Cábík a Termix – obsahovaly košenilu, barvivo přírodního původu získávané (pro někoho možná překvapivě) z vysušených těl červce nopálového, hmyzu sajícího šťávu opuncií. Používá se pro něj také označení E120 nebo karmín či kyselina karmínová.

Sotva půl jahody

Od jahodového dezertu zákazník očekává, že bude obsahovat jahody. Jejich množství ale není z obalu na první pohled zřejmé. Schováno je v položce „ochucující složka“, a ta obsahuje kromě ovoce ještě další, podstatně levnější suroviny, především cukr nebo různé sirupy na bázi přírodních sladidel. Skutečný podíl jahod ve výrobku uvádíme v tabulkách u každého vzorku. Stopové množství – zhruba polovinu jedné jahody na kelímek – obsahuje Termix a Lipánek. Jahodovou chuť a vůni jim dodává umělé aroma.

„Pokud má tvarohový dezert výraznou jahodovou chuť, tak je zřejmé, že tam byla dotlačena aromaty. Samotné jahody totiž výrazné nejsou a ve spojení s tvarohem, který má tendenci trochu pohlcovat chutě, bych nějaké výrazné jahody ani nečekala,“ říká Irena Michalová ze Sdružení českých spotřebitelů.

A pokud má tvaroh výraznou růžovou barvu, je jasné, že byl přibarven. Je dobré vědět, že do neochucených tvarohů a jogurtů se barviva ani aromata, nebo dokonce konzervační látky přidávat nesmějí. Kdo vyhledává spíš přírodní charakter produktů, měl by dávat přednost méně výrazným barvám, vůním a chutím. Je to důležité hlavně u dětí, které teprve na chutě zvykáme.

Výrobky, které uspěly v testu

Madeta Jihočeský tvaroh s jogurtem

Výrobce: MadetaKoupeno: Tesco

Dobrá svačina pro děti i dospělé.

Běžná cena 14,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jahodová složka je na dně kelímku, po promíchání má tvaroh jemně růžovou barvu, příjemnou vůni, řídká kašovitá konzistence s kousky jahod odpovídá spíš jogurtu. Chuť tvarohová, velmi příjemně nakyslá, přiměřená sladká, výrazné jahody.
Nejlepší v chuťovém hodnocení.
Známka degustace: 1,7

Výživové hodnocení: Tvaroh s přídavkem jogurtu má velmi dobré složení i nutriční hodnoty – přiměřenou energetickou hodnotu, nízké množství tuku, obsah cukru průměrný v rámci tohoto typu výrobku, pozitivem jsou probiotické kultury.

Známka testu 2

Naše bio Tvarohový dezert s jogurtem

Výrobce: Polabské mlékárny PoděbradyKoupeno: Billa

Velmi dobrá svačina pro děti i dospělé, a to i při nadváze.

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

Hodnocení

Ovocná složka promíchaná s tvarohem. Přídavek jogurtu tvaroh zjemňuje, konzistence je hustší, ale příjemně jemná, hladká, s malinkými kousky jahod, barva světle růžová. Chuť je příjemně nakyslá, tvarohová, sladkost přiměřená, jahody docela výrazné.
Známka degustace: 2,3

Výživové hodnocení: Složení bez výhrad, nutriční hodnoty také – nízká energie, málo tuku, vysoký obsah bílkovin, plusem jsou probiotické kultury. Na bio výrobek velmi dobrá cena.

Známka testu 2,1

Milko Ovocný tvaroh

Výrobce: Polabské mlékárny PoděbradyKoupeno: Globus

Dobrá svačina pro všechny.

Běžná cena 15,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jahodová složka je promíchaná s tvarohem. Vůně málo výrazná, barva světle růžová, konzistence jemná, hladká, spíše jogurtová s kousky jahod. Chuť je příjemně tvarohově nakyslá, nepříliš sladká, jahody nejsou v chuti cítit příliš výrazně.
Známka degustace: 2,7

Výživové hodnocení: Výborné složení bez zbytečných aditiv, přínosem je přídavek vlákniny inulin, i když otázka je, kolik jí je, z obalu se to nedozvíme. Výživové hodnoty dobré – relativně nízký obsah energie, tuku i cukru a vysoký obsah bílkovin. Množství jahod průměrné.

Známka testu 2,3

Ovofit Tvarohový dezert

Výrobce: Polabské mlékárny PoděbradyKoupeno: Tesco

Velmi dobrá svačina pro všechny, kteří chtějí hubnout.

Běžná cena 17,90

Co zjistil test

Hodnocení

Vůně příjemně nakyslá po tvarohu, barva lehce narůžovělá, konzistence krémovitá. I chuť je tvarohová, s příjemnou kyselostí, sladkost je optimální, je cítit ovoce, i když ne moc výrazně. Někomu vadila sladidla, bez nich by výrobek dopadl ještě lépe.
Známka degustace: 2,2

Výživové hodnocení: Nejlepší výživové hodnoty – nejvíce bílkovin a nejnižší energetická hodnota, bez přidaného cukru. Pozitivní jsou bifidokultury a oligofruktóza, které jsou důležité při hubnutí, i přítomnost vitaminů E, B1, B2.

Známka testu 2,3

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 3.5.2019

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravov... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 22.10.2018

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.6.2018

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.5.2018

Test DNES: Margaríny

Test DNES: Margaríny

V pomyslném souboji másla a margarínů je to 1:1. Máslo vyhrává v chuti, margaríny na poli výživy. Na rozdíl od másla neobsahují cholesterol a mají méně nezdravých nasycených kyselin. Neplatí to ale pro všechny.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 12.4.2018

Test DNES: Vánočního pečivo

Test DNES: Vánočního pečivo

Francouzi zadělávají vánočku z kila mouky a půl kila másla a ani Němci při přípravě štóly nešetří tukem. Zato vánoční pečivo z českých obchodů je spíš „dietní“.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 5.1.2018

Reklama
Reklama
Reklama