3.5.2019

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.

Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Když vyndáte takový zlatý a brunátný pecen a on voní, že ani malé dítě nemůže skvostněji vonět, to je takový div, klaní se v povídce Jehla Karel Čapek pekařské alchymii, na jejímž konci je kmínem vonící bochník s propečenou kůrkou a vláčnou střídou, který polechtá chuťové pohárky v ústech lehce nakyslou a slanou chutí.

Chléb je prostě základ našeho jídelníčku, proto také podle Českého statistického úřadu spořádá každý Čech za rok téměř 40 kilogramů chleba. Pravda, ještě v době první republiky to byl dvojnásobek, pořád však chléb zůstává tématem vášnivých diskusí.

Opravdu se kvalita chleba zhoršila? Kde se dá sehnat skutečně chutný chléb? Je lepší bochník z řemeslné pekárny, který stojí klidně stovku, nebo obstojí i pecny z velkovýroby za poloviční cenu?

Na takové otázky vám nikdo jednoznačně neodpoví, MF DNES se přesto pokusila na deseti vzorcích z celého Česka zjistit, na co přesně si mažete máslo, když si v obchodě či pekárně koupíte „kvasový chléb“.

Ano, čtete správně, i když obvykle vonící bochník nazýváme láskyplně kváskovým chlebem, správný termín je kvasový. „Jeho základem je vitální žitný kvas, ve kterém jsou živé mikroorganismy, a to bakterie mléčného kvašení, většinou rodu Lactobacillus, a kvasinky, převážně rodu Saccharomyces,“ vysvětlují odborníci z Ústavu sacharidů a cereálií pražské VŠCHT Marcela Sluková a Pavel Skřivan.

Legislativa kvasový chléb nezná

Pakliže byste se dožadovali nějaké podrobnější definice kvasového chleba, vězte, že neexistuje. Česká legislativa takový pojem nezná.

Existují jen nezávazné cechovní normy Potravinářské komory ČR, které pekařům doporučují použít na český kvasový chléb maximálně 60 % pšeničné a 40 % žitné mouky, z níž musí mít podstatná část formu kvasu, vodu a sůl, případně koření. Nic víc, nic míň.

Zní to jednoduše, přitom to největší tajemství chutného chleba se skrývá v kvasu – nenápadné směsi žitné mouky a vody, v níž probíhá mléčné a etanolové kvašení. To první produkuje kyselinu mléčnou a octovou, to druhé alkohol a oxid uhličitý. Bez nich by nebylo těsto nakynuté, nemělo by typickou nakyslou příchuť, a navíc by chléb nevydržel a rychle plesnivěl.

Jestli si ve vašem okolí někdo peče chléb doma, schválně se ho zeptejte, co je živý kvas za zázrak. Proto si ho také hospodyňky dokážou hýčkat celé roky, aby jim vydržel.

Živý vs. octem stabilizovaný kvas

Zatímco domácí pekaři a pekařky vyživují „kvásek“ podle sdílených receptů a předávají si ho mezi sebou ve sklenicích, profesionálové na to mají důmyslnější metody.

„Kvas může být vyveden spontánně z mikroorganismů přirozeně obsažených v žitné mouce nebo pomocí startovací kultury. Ty se kultivují průmyslově a rozvážejí do pekáren,“ podotýká Pavel Skřivan. Ačkoliv občas lidé reagují přecitlivěle na spojení „průmyslově vyrobený“, výsledkem je podle Skřivana stejně vitální, výkonný a schopný kvas.

Vedle živých kvasů však používají některé pekárny kvasy stabilizované přidanou kyselinou mléčnou. „Ty obvykle neobsahují živé mikroorganismy a působí spíš jako okyselující přípravky,“ naznačuje vedoucí ústavu sacharidů a cereálií Marcela Sluková, že si někteří pekaři práci usnadňují. Jak moc je takový chléb kvasový, toť otázka, odborníci o to vedou spory. Všechny velké, malé, řemeslné i rodinné pekárny, které redakce kvůli výsledkům testu oslovila, se ovšem dušovaly, že používají výhradně kvas živý, obvykle vedený ve třech stupních – jak se to dělávalo s tradičním chlebem. Laboratorní analýzy, které tým doktorky Slukové s chleby provedl, naznačily, že minimálně dva vzorky – Odkolkův pecen a Cvrčovický kváskový chléb – by skutečně mohly obsahovat spontánně vedený kvas. „Na výrobu Odkolkova pecnu používáme kvas, který vzniká při přirozené a dlouhodobé fermentaci žitné mouky,“ líčí výrobní technologii Jaroslav Pomp z velkopekáren United Bakeries, které pro svůj kvasový Odkolkův pecen loni získaly i titul Řemeslný chléb roku.

Jak chutná staročeský chléb?

Protože laboratoře nemohly jednoduchým způsobem určit, jaký typ kvasu hodnocené vzorky obsahovaly, rozhodla o pořadí chlebů z Čech i Moravy degustace. Dvaadvacet porotců – školených hodnotitelů i laických konzumentů – hodnotilo v akreditované senzorické laboratoři VŠCHT vzorky ve dvanácti různých kategoriích, samozřejmě včetně vzhledu, vůně, chuti nebo intenzity kyselé a slané chuti.

A světe, div se, vzorky, které chemické analýzy označily jako nejbližší hodnotám tradičně připravovaného chleba, jim chutnaly nejlépe. „V tomto případě se vzhled bochníku potkal s očekávanou chutí,“ komentovala jedna z porotkyň dva favority soutěže.

Ukázalo se totiž, že mnohým konzumentům sice vizuálně lahodí robustní, řemeslný, „echt staročeský“ pecen, jenže od něj očekávají jemnou a vytříbenou chuť šumavy.

Proto nakonec dopadl nejhůř Jihočeský pecen z Pekařství MPM z Lomnice nad Lužnicí – výrazně vypečený hřmotný bochník poměrně nepravidelného tvaru, jehož kůrka byla lehce nahořklá a střída nepravidelně pórovitá.

„Dvoukilový pecen maximálně přizpůsobujeme tvarem i propečeností staročeské tradici, silně propečená kůra je záměrná a je součástí výroby tohoto chleba již téměř sto let. Když se totiž krájí chléb, musí odlétat kůra,“ hájí tradiční recepturu pekař Marek Baštýř.

A odborníci z akademické půdy mu vlastně dávají za pravdu. Ideál, s nímž srovnáváme dnešní chléb, představuje chuť a vůně tradiční, pravidelně tvarované a pórovité šumavy, upečené do mírně kaštanového odstínu. „Ovšem kdybychom mohli ochutnat pecen našich prababiček, nejspíš bychom také jedli chléb z kamenné pece hodně propečený, s tvrdou kůrkou a mírně nahořklý,“ myslí si Pavel Skřivan.

Víte, že:

  • 57,5 kg chleba nakoupí domácnost za rok.
  • 9 mld. Kč utratí za rok české domácnosti za všechny druhy chleba.
  • 65 % výdajů na nákup chleba připadá na chléb pšenično-žitný a žitno-pšeničný.
  • 88 % domácností kupuje alespoň jednou ročně speciální chléb (tmavý, světlý, slunečnicový apod.).
  • 6 kg je přibližná hmotnost toastového chleba, který koupíme za rok.
  • 11 kg je přibližná hmotnost speciálních druhů chleba, které koupíme za rok.
  • 66 % domácností nakupuje toastové chleby, pouze třetina tzv. pita chleby.

Výrobky, které uspěly v testu

Odkolkův pecen 1kg

Výrobce: United BakeriesKoupeno: Globus

Běžná cena 38,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jak chutnal porotě: Podle hodnocení odborné poroty měl Odkolkův pecen z pražské Pekárny Odkolek velmi příjemnou texturu, laikové navíc pochválili i vzhled střídy. Školeným hodnotitelům ladila také vůně chleba, běžní strávníci vypíchli významněji jeho chuť.
Známka odborné poroty 1,9
Známka laiků 2,0
Co zjistila laboratoř: V senzorickém testu dopadl chléb nejlépe – a tomu odpovídaly i výsledky z laboratoře: kyselost a poměr kyseliny mléčné a octové nejlépe odpovídaly hodnotám tradičně vedeného vitálního třístupňového kvasu.

Známka testu 2

Kváskový pecen cvrčovický 750g

Výrobce: Cvrčovická pekárnaKoupeno: Globus

Běžná cena 32,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jak chutnal porotě: Z hlediska chuti a vůně byl chléb ze Cvrčovic favoritem laické poroty, zaujal ji i vzhled střídky. Vyškolení porotci si sice všimli nehomogenní pórovitosti vnitřku chleba a také, že byl poněkud lepivý v ústech, ale ocenili jeho chuť a vůni, v níž byl znatelně cítit kmín.
Známka odborné poroty 2,3
Známka laiků 2,0
Co zjistila laboratoř: Podobně jako vítěz testu prokazoval také vzorek z Cvrčovické pekárny na Kladensku v laboratoři takové charakteristiky, které obvykle vykazují chleby vykynuté z tradičně vedeného třístupňového kvasu.

Známka testu 2,2

Kulatý chléb kváskový 1kg

Výrobce: Pek. Křižák BoleradicKoupeno: La Formaggeria

Běžná cena 64,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jak chutnal porotě: Vizuálně velmi povedený kulatý chléb s výraznou typickou prasklinou do kříže, který se líbil oběma porotám. Odborná ještě o poznání lépe hodnotila vzhled chleba na řezu, ale také libou vůni a velmi dobrou texturu. Laikům připadal citelně kyselejší než odborníkům.
Známka odborné poroty 2,2
Známka laiků 2,4
Co zjistila laboratoř: U chleba z pekárny na jižní Moravě zjistila laboratoř téměř neznatelně vyšší obsah kyseliny mléčné než u předchozích vzorků, ale poměr stále může odpovídat použití tradičního kvasu.

Známka testu 2,3

Řemeslný pecen 550g

Výrobce: neuvedenKoupeno: Lidl

Běžná cena 24,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jak chutnal porotě: Při hodnocení vzorku z řetězce Lidl byla laická porota o dost kritičtější než odborná. Zatímco odborníci považovali chléb za nejchutnější, s příjemným vzhledem i texturou, běžným konzumentům se sice líbil vzhled kůrky i střídy, ale chuť jim přišla méně výrazná.
Známka odborné poroty 1,9
Známka laiků 2,6
Co zjistila laboratoř: Při stanovení titrační kyselosti se ukázala třetí nejvyšší hodnota, vzorek zároveň vykázal velmi vysoký poměr kyseliny octové vůči kyselině mléčné, což by mohlo ukazovat na použití kvasu stabilizovaného kyselinou octovou.

Známka testu 2,3

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnějšíZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 27.6.2019

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 5.6.2019

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dal... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 31.5.2019

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravov... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 22.10.2018

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.6.2018

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.5.2018

Reklama
Reklama
Reklama