Test Dnes: Pšeničná piva

Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.

Výsledek degustace, které se zúčastnila téměř stovka lidí – odborníci i laici – byl překvapivý. Velké průmyslové pivovary nad svými moderními minikonkurenty jasně zvítězily.

Podle odborníků to není náhoda. Pivovary Primátor, Černá Hora, Krušovice či Lobkowitz dělají pšenici dlouhodobě a celoročně. A právě praxe je klíčová – tzv. weizen je totiž typ piva, který sládkovi neodpustí žádné chyby. „U pšeničného piva jsou klíčem úspěchu kvasnice. Není důležité jen to, jaké kvasnice sládek zvolí, ale také, jak se o ně stará,“ říká jeden z hodnotitelů Pavel Borowiec, šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale.

„Hlavní znaky pšeničného piva – banánová vůně a chuť, hřebíček – totiž vznikají při hlavním kvašení. V případě, že nemáte kvasinky v perfektní kondici, není už moc možností, kde chyby skrýt. Pšeničná jsou obecně méně chmelená piva, proto chyby nepřikryjete chmelovým dozníváním, či dokonce silicemi ze studeného chmelení,“ vysvětluje Petr Kaluža, ředitel a sládek pivovaru Primátor, který v testu zvítězil.

Není bez zajímavosti, že lépe dopadla v hodnocení piva, která prošla pasterací. „Pokud jsou nepasterovaná piva špatně skladovaná, tak pracují, což se u některých vzorků ukázalo,“ říká Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. „Zaznamenala jsem piva, která neměla v pořádku mikrobiologii. Měla nakyslé, fenolové, zatuchlé, diacetylové tóny… Podle mě to byla piva, která pracovala právě kvůli tomu, že nejsou pasterovaná.“

Nedozrálé pivo

Vítězství Primátoru odborníky nepřekvapilo. „Primátor potvrdil, že je v pšenici česká špička,“ říká Tomáš Maier z České zemědělské univerzity. Weizen vyrábějí v Náchodě už 16 let a za tu dobu své kvality prokázal mnohokrát, v roce 2013 byl dokonce na prestižní soutěži World Beer Awards oceněn jako nejlepší pšeničné pivo na světě.

Překvapením testu naopak bylo poslední místo pšeničného piva z Pivovarského domu v Praze, které propadlo v hodnocení odborníků kvůli závažným vadám. Jak jsme se dodatečně dozvěděli, testovalo se pivo, které mělo za sebou pouhé tři dny zrání a v pivovaru ho stočili do sudu dříve, než stačilo dozrát.

V laické porotě ale tak špatně nedopadlo.

Experti versus laici

Dvojitý test, kdy piva hodnotí dvě nezávislé poroty – experti, kteří mu rozumějí, a laici, kteří ho rádi pijí – jsme uspořádali už potřetí. I tentokrát se ukázalo, že vady, které odborníci kritizují, běžným konzumentům příliš nevadí. Někdy jim naopak pivo s vadou – pokud není příliš výrazná – připadá zajímavé, právě proto, že se odlišuje od ostatních.

To je také důvod, proč laický žebříček vypadá jinak než ten odborný. I když rozdíly nejsou tentokrát tak výrazné jako v podobném testu čepovaných desítek (květen 2017), kdy se pořadí obou porot přesně obrátilo.

Tři by neprošly kontrolou značení

Testované vzorky prošly i analýzami ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze, kde měřili obsah alkoholu a extrakt původní mladiny, tedy stupňovitost.

V množství alkoholu všechny vzorky odpovídaly. Horší to bylo se stupňovitostí. České předpisy nespecifikují, kolik stupňů má mít pšeničné pivo, jako je to u ležáků nebo výčepního piva. Pokud ale pivovary stupně uvádějí, měly by je dodržet. To se nepovedlo třem pivovarům – Kamenici nad Lipou, Krušnohoru a Permonu.

Krušnohor je označen jako 13, v laboratoři ale naměřili jen 12,25 % extraktu původní mladiny, měl by tedy být označen jako dvanáctka, procenta se totiž zaokrouhlují směrem dolů. Kontrolou by neprošla ani Kamenice Weizen 11, i když se hodnota pohybuje na hraně.

Hodně se od deklarovaných stupňů odchýlil Permon, podle analýz je to devítka, s nejistotou měření to může být desítka, ale určitě ne jedenáctka.

Silné nebo plné

Většina sudů byla označena ještě postaru jako pšeničný ležák (11–12 stupňů) nebo pšeničný speciál (13 stupňů). Podle nové vyhlášky patří svrchně kvašená piva do kategorie piv „plných“ nebo „silných“. Pivovary však mohou staré etikety používat do prosince 2019.

Výrobky, které uspěly v testu

Primátor Weizen

Primátor Weizen

Výrobce:
Primátor Náchod

nefiltrované, pasterované

Běžná cena 21

Co zjistil test

Hodnocení

Z degustace: Vyrovnané pivo, s dobře sladěnou ovocnou i hořkou chutí, svěží, pitelné, příjemné, bez cizích příchutí, slabší tělo. U odborníků získalo sedm jedniček.
Laici ocenili banánovou příchuť. Velmi dobrá pšenice.

Vítěz u odborné poroty

2,2 Známka testu

Černá Hora Velen

Černá Hora Velen

Výrobce:
Pivovary Lobkowicz Group

nefiltrované, pasterované

Běžná cena 18

Co zjistil test

Hodnocení

Z degustace: Pro někoho průměrné, pro ostatní příjemně osvěživé pivo s nižší intenzitou vůně, slabším tělem, ovocnou příchutí a slabší hořkostí, která v závěru sílí.
Laici: Vyvážené, dobře pitelné pivo.

Vítěz laické degustace

2,2 Známka testu

Další testy z kategorie Alkoholické nápoje

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Čerstvé chutná skvěle, starší je často zvětralé Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani stejnému pivu v lahvi. Může totiž rychleji zvětrat.

Test DNES: Sudové ležáky

Test DNES: Sudové ležáky

Překvapení testu: Dvě třetiny vzorků předběhly nejznámější českou značku Pilsner Urquell. Nesvědčí to o nízké kvalitě plzeňského, ale o vysoké úrovni českých piv.

Test DNES: Výčepní piva

Test DNES: Výčepní piva

Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově ocenili piva víc než profesionálové.

Test DNES: Šumivá vína

Test DNES: Šumivá vína

Sekty z moravských a českých vinic: překvapivě kvalitní. Sekty vyrobené moravskými a českými vinaři klasickou metodou z Champagne na vánočním stole ostudu neudělají.

Test DNES: Cidery

Test DNES: Cidery

Pozitiva: Ani jeden nechutnal úplně špatně. Většina voněla po jablkách. Negativa: U průmyslových vadila umělá chuť. Některé jsou až moc sladké nebo přesycené bublinkami.

Test pšeničných piv

Test pšeničných piv

Se zvýšeným zájmem o jiné typy piva, než jsme byli zvyklí pít dosud, přichází i pivo pšeničné, Weizenbier nebo také Weissbier, který je velmi populární v Německu. Otestovali jsme pro vás 15 vzorků, z velkých i malých pivovarů, z Česka i Bavorska. „Mám z toho smíšené pocity. Byla tu dobrá piva, horší, ale i hodně špatná. U těch mi vadila nepříjemná ovocná vůně, jakoby po zkažených jablkách, doprovázená i nepříjemnou chutí.“ Oldřich Koza (SPŠ potravinářských technologií v Praze)

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.