Test DNES: Ruské zmrzliny

Ruské zmrzliny mají Češi pořád rádi, ať už se společenská a politická situace mění jakkoliv. Je za tím možná trocha sentimentu, ale hlavně lahodná chuť opravdové smetany. Tu rostlinný tuk nikdy neudělá.

Ruské zmrzliny mají Češi pořád rádi, ať už se společenská a politická situace mění jakkoliv. Je za tím možná trocha sentimentu, ale hlavně lahodná chuť opravdové smetany. Tu rostlinný tuk nikdy neudělá.

Jistý bonmot praví, že všechno dobré, co k nám kdy přišlo z Ruska, bylo zmrzlé: lední hokej, pohádka o Mrazíkovi a ruská zmrzlina. Hokej jsme sice Rusy naučili hrát my a Ivánek i Nasťa mají časy největší slávy za sebou, ale pravé „moroženoje“ si Češi opravdu zamilovali. Například mražený sendvič značky Prima patří podle průzkumu agentury AC Nielsen v Česku mezi pět nejoblíbenějších nanuků. V mrazicích boxech supermarketů ale najdeme nejméně dalších patnáct značek ruských zmrzlin. A když je venku 30 stupňů, bývá mražený krém mezi dvěma oplatkami velice rychle vyprodaný.

Otázka ovšem zní, co si v obalu s kupolemi Chrámu Vasila Blaženého či Mrazíkem vlastně kupujeme. Skutečně chutnou a kvalitní smetanovou zmrzlinu, nebo průmyslový prefabrikát z rostlinného tuku?

MF DNES se proto rozhodla ruské zmrzliny neboli plombiry otestovat. Redakce vybrala dvanáct vzorků, jež nesly označení „ruská zmrzlina“, „moroženoje“ či „plombir“.

Odborných analýz se ujala zkušební laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze (SVÚ), která měla za úkol ověřit podíl tuku ve zmrzlině a zjistit, zda v náplni je, či není jiný než mléčný tuk.

Když ruská, tak smetanová. Nebo ne?

Podle ruských norem totiž musí náplň originálního plombiru tvořit zmrzlina výhradně z mléčného tuku o obsahu od 12 do 20 procent.

Jistě, tyto normy se nás netýkají, na ruské zmrzliny v Česku se však vztahuje vyhláška č. 397/2016 Sb., protože až na jedinou výjimku všechny nesou označení „mražený smetanový krém“. A to znamená, že nesmějí obsahovat žádné rostlinné tuky a obsah těch mléčných musí být minimálně 8 procent.

A realita? „Kromě jednoho vzorku nezjistila analýza triglyceridů jiný než mléčný tuk,“ shrne závěry Jan Rosmus, vedoucí laboratoře SVÚ. Čili všechny smetanové vzorky splnily podmínku na složení tuku.

Jiná situace je v případě jeho množství. Výrobcům se totiž nedařilo tak dobře trefit hodnoty uvedené ve výživových tabulkách na obalu.

Pozor na kokosový tuk!

Mraženým krémem, který se vymyká všem vzorkům, je Ruská zmrzlina Algida společnosti Unilever.

V ní nenajdete jiný než rostlinný tuk, podle analýz jde konkrétně o kokosový olej. To ostatně výrobce bez vytáček přiznává i na obalu.

Problémem je, že kokosový tuk je podle několika odborných studií z hlediska vzniku a rozvoje srdečněcévních onemocnění považován za vůbec nejhorší alternativu.

„Na výrobu mražených krémů se používají tuky z palem, které obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin. V případě kokosového tuku je jich přibližně 90 procent,“ vysvětluje Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT, z čeho pramení rizikovost kokosového tuku (viz box Nasycený...).

Je to tedy poněkud paradoxní, ale nakonec je pro vaše tělo vhodnější občas zhřešit s poctivou smetanovou zmrzlinou, která je plná mléčného, odborníky na zdravou výživu obvykle zatracovaného tuku, než si pravidelně dělat radost nanukem z rostlinných náhražek. „Mléčný tuk sice také nemá optimální složení, ale má nasycených mastných kyselin přece jen méně a má velmi příjemné senzorické vlastnosti,“ připomíná Jana Dostálová, mimo jiné odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Hořká, olejovitá, margarínová

Profesorka Dostálová sice líčí lepší senzorické vlastnosti mléčného tuku z teoretického pohledu, praktický test ovšem její slova potvrdil.

Porotci, kteří dvanáct zmrzlin testovali, si okamžitě všimli rozdílu.

„Je tak hořká, že nejsem s to vzorek dojíst. Nepříjemná pachuť pak dlouho přetrvává na jazyku,“ hodnotila zakladatelka blogu o zmrzlinách Tři kopečky Kateřina Kočičková zmrzlinu z rostlinného tuku, aniž by pochopitelně tušila, jaký konkrétní druh ochutnává.

A také v dalších komentářích se objevily námitky proti margarínové, umělé nebo podivně kokosové či olejovité pachuti vzorku číslo 5.

Vysvětlení, proč společnost Unilever v náplni své ruské zmrzliny nahrazuje pravý mléčný tuk méně chutným kokosovým, se ovšem redakce nedočkala

Obvykle výrobci argumentují nižší cenou rostlinné náhražky. Jenže z vybraných vzorků byl ten od Algidy nejdražší, stál bez desetníku 20 korun, tedy více než dvakrát tolik co zmrzliny na druhém a třetím místě: Ballino z řetězce Lidl a Ruská smetanová z Globusu

Vzorky z Lidlu a Globusu byly ostatně dva bezkonkurenčně nejsladší vzorky z celého testu. Kdo spořádá jeden takový mražený sendvič na posezení, spolyká bezmála 19 gramů cukrů, tedy 40 % tolerovaného denního příjmu. To už je slušná porce, zvlášť když si ke zmrzlině ještě osladíte odpolední kávu. Pro dietáře jistě nic povzbudivého, ale aktivní zdravý člověk si může smetanové osvěžení dopřát. Bohužel jen občas.

Vyplatí se domácí zmrzlina?

Ruskou zmrzlinu si mimochodem můžete vyrobit i sami doma. Stačí vzít do ruky šlehač, dva kelímky třicetiprocentní smetany, tři vejce, moučkový i vanilkový cukr a několik dortových oplatek. Zabere vám to dva dny a jedna porce vás vyjde odhadem na 10 korun. Otázka je, zda se to vyplatí. Ve večerce za rohem ji totiž pořídíte v podobné kvalitě a za stejnou cenu.

 

Výrobky, které uspěly v testu

Prima Rus. zmrzlina od Mrazíka

Prima Rus. zmrzlina od Mrazíka

Výrobce:
Bidvest
Koupeno:
Tesco

Velikost balení: 220 ml/85 g

Smyslové hodnocení: U laické poroty získala zmrzlina vů- bec nejlepší známky, i když některým jejím členům přišla až pří- liš sladká. V hodnocení lidé zmiňovali především příjemnou smetanovou chuť náplně a výraznější vůni oplatky. „Je to přesně to, co očekávám od ruské zmrzliny,“ zněl jeden z komentářů. Porotci ze Státního veterinárního ústavu naopak náplni vytýkali málo výraznou vůni a vodovou chuť.

Známka za degustaci: 1,8

Běžná cena 14,90

Co zjistil test

Hodnocení

Zmrzlina obsahuje výhradně mléčný tuk, v oplatce ovšem najdete kokosový olej. Ve složení náplně je minimum přídatných látek, obsahuje máslo, sušené plnotučné mléko a smetanu. Sladidlem je výhradně cukr! Obal porota hodnotila jako lepší průměr.

1,8 Známka testu

Ballino Ruská zmrzlina

Ballino Ruská zmrzlina

Výrobce:
Wera Nova, Praha 7
Koupeno:
Lidl

Velikost balení: 220 ml/85 g

Smyslové hodnocení: Smetanová zmrzlina má plnou, hutnou chuť – „až by člověk uvěřil, že opravdu obsahuje mlé- ko,“ shrnula dojmy jedna porotkyně. Většinu porotců zaskočila hodně sladká chuť, jedna porce totiž obsahuje čtyři a půl kostky cukru. Vý- borné hodnocení pokazila zmrzlině nevýrazná, mírně slaná a provlhlá oplatka. Veterinární odborníci hodnotili zmrzlinu jako chuťově podprů- měrnou a výrazně sladkou.

Známka za degustaci: 2,1

Běžná cena 8,90

Co zjistil test

Hodnocení

Ve zmrzlině najdete jen mléčný tuk, také tento výrobek však v oplatce obsahuje kokosový olej. V náplni jsou některé přídatné látky, jejím základem je voda a smetana, slazena je cukrem a glukózovým sirupem. Obal ocenila porota jako nejlepší ze všech.

1,9 Známka testu

Ruská zmrzlina smetanová

Ruská zmrzlina smetanová

Výrobce:
Wera Nova, Praha 7
Koupeno:
Globus

Velikost balení: 220 ml / 85 g

Smyslové hodnocení: Zmrzlinu, kterou nabízejí hypermarkety Globus, ocenili hlavně porotci při odborné degustaci. Od nich získala nejlepší známky a žádné výtky. Laikové si všímali spíš decentní a jemné vůně, v chuti podle nich převládala vanilka, pro některé však bylo vanilky až příliš a hodnotili zmrzlinu jako zbytečně „navoněnou“. Oplatka patřila v hodnocení k nejlepším, držela tvar a nebyla příliš silná.

Známka za degustaci: 2,1

Běžná cena 7,90

Co zjistil test

Hodnocení

Zmrzlina obsahuje pouze mléčný tuk, jejím základem je smetana, již doplňuje sušené odstředěné mléko. Náplň je slazena cukrem a glukózovým sirupem, ve složení jsou emulgátory a stabilizátory, v oplatce kokosový olej. Obal je průměrný.

2 Známka testu

Tesco Ruská zmrzlina

Tesco Ruská zmrzlina

Výrobce:
neuveden, v ČR
Koupeno:
Tesco

Velikost balení: 180 ml/78 g

Smyslové hodnocení: Ruská zmrzlina z Teska podle laické i odborné poroty o dost lépe vypadá, než chutná. V barvě totiž převládá příjemný smetanový odstín a ve vůni nasládlý vanilkový nádech. Chuť je ovšem mdlá, nevýrazná a poněkud plochá, některým porotcům připadala spíš umělá a dochucená, jiní kritizovali příliš sladkou chuť. Ani oplatka bez chuti výsledný dojem nenapravila.

Známka za degustaci: 2,3

Běžná cena 9,90

Co zjistil test

Hodnocení

Ve složení je na prvním místě voda, po ní následuje 28 % smetany či sušené odstředěné mléko. Jiný než mléčný tuk laboratorní analýzy neobjevily, v oplatce je kokosový olej. Obal zmrzliny, která je slazena cukrem i glukózovým sirupem, patří k lepšímu průměru

2,1 Známka testu

Fine Life Ruská zmrzlina

Fine Life Ruská zmrzlina

Výrobce:
Wera Nova, Praha 7
Koupeno:
MAKRO

Velikost balení: 200 ml/77 g

Smyslové hodnocení: V hodnocení odborné poroty druhá nejpovedenější zmrzlina, která získala výborné známky za vzhled, vůni, chuť i konzistenci. Některým laickým porotcům vadila výrazná příchuť oplatky, která převálcovala přirozenou chuť smetany. Jinak byla zmrzlina jemná, krémová, s charakteristickým smetanovým nádechem. Na jazyku zůstává citelná příchuť tuku.

Známka za degustaci: 2,3

Běžná cena 10

Co zjistil test

Hodnocení

Základem „mraženého smetanového krému vanilkového“ je překvapivě voda, pak smetana a sušené odstředěné mléko. Ve zmrzlině není žádný rostlinný tuk – až na kokosový olej v oplatce, slazena je cukrem a glukózovým sirupem. Obal hodnotila porota jako nenápaditý a podprůměrný.

2,1 Známka testu

Další testy z kategorie TestDNES

Test Dnes: Sladkosti bez přidaného cukru

Test Dnes: Sladkosti bez přidaného cukru

Kousek hořké čokolády je lepší než „dia“ pamlsek Bonbony, lízátka, sušenky, dorty, čokolády... Snad každou dobrotu už umějí výrobci udělat i bez řepného cukru. Diabetici i lidé, kteří hubnou, je mlsají bez výčitek a často také bez omezení.

Test Dnes: Piva stylu IPA

Test Dnes: Piva stylu IPA

Velké rozdíly. Polovina vzorků má k ideálu daleko. India Pale Ale. Tři slova, která nepivařům nic neřeknou, možná je neznají ani mnozí pijáci piva. Styl IPA k nám pronikl teprve nedávno. O to větší boom dnes zažívá.

Test Dnes: Online lékárny

Test Dnes: Online lékárny

Léky z internetu máte doma do tří dnů Ještě jste nenašli odvahu nakoupit volně prodejné léky po síti? Nemusíte se bát, všechny testované lékárny obstály.

Test Dnes: Ovocné smoothie

Test Dnes: Ovocné smoothie

Koktejly plné cukrů si dávejte spíš za odměnu. Je to ovocná radost, díky níž bychom rádi zhubli a ještě dodali organismu vitaminy. Což o to, smoothie jsou chutná, ale zdraví ani štíhlou linii vám nezajistí.

Test Dnes: Prosecco

Test Dnes: Prosecco

Velká marketingová bublina. Lehké, příjemné, nekomplikované. Taková pověst provází prosecco, nejprodávanější šumivé víno na světě, které před pěti lety sesadilo z trůnu šampaňské v množství prodaných lahví.

Test Dnes: Pesticidy v jablkách

Test Dnes: Pesticidy v jablkách

S vitaminy si dopřáváme i chemický koktejl. Z českých sadů i ze zahraničí, kupovaná na trhu i v obchodních řetězcích... Laboratoř našla ZBYTKY PESTICIDŮ ve všech testovaných jablkách. Výjimkou byla jen ta z ekologického zemědělství.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.