Test DNES: Uzený losos

Kvalita se zlepšila, chutnají dobře, ale bez chyb nejsou

Pozitiva: Navzdory zprávám o škodlivinách v mořských rybách my jsme v uzených lososech žádné nenašli.

Negativa: Dva vzorky z 12 nebyly v nejlepší kondici. Zákazníci by si zasloužili lepší informace.

Jíst, či nejíst? A jak často?

Ta diskuse probíhá už několik let. Mořské ryby jsou velmi zdravé, protože nám dodávají zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, ale na druhé straně mohou obsahovat toxické látky, které se do nich dostávají ze znečištěných moří. Rizika se týkají především rtuti a polychlorovaných bifenylů (PCB).

Proto jsme test uzených lososů  zaměřili i na obsah těchto škodlivin. A výsledek nás překvapil. Příjemně. Analýzy, které zpracovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze, totiž žádné škodliviny neprokázaly.

Do testu jsme zařadili dvanáct vzorků lososa, mezi nimiž jen jeden byl divoký – ulovený v moři, další pocházeli z farmových chovů v Norsku. A všechny byly zdravotně nezávadné.

Jen stopy těžkých kovů

Největší nebezpečí představuje rtuť, patří mezi takzvané kumulativní jedy, které se mohou hromadit v těle a vyvolávat řadu zdravotních potíží, ve výjimečných případech i trvale poškodit zdraví. Proto je obsah rtuti v potravinách limitován. V mořských rybách se objevuje velmi často. V evropské databázi závadných potravin se jen od začátku roku objevilo přes tři stovky záznamů o rybích produktech s nadlimitním obsahem rtuti. Našli jsme ji sice ve všech vzorcích, ale v množství dvacetkrát nižším, než je hygienický limit.

Překvapivě dobře dopadly i analýzy polychromovaných bifenylů (PCB), které se objevují ve zvýšené míře zvláště v rybách z Baltu. Většina testovaných vzorků byla sice zpracována v Polsku, ale ryby pocházely z farmových chovů v Norsku nebo Skotsku.

Zkoumali jsme i obsah histaminu, který je jakýmsi indikátorem čerstvosti. Tvoří se, pokud nejsou ryby po vylovení patřičně zchlazeny nebo je někde v průběhu výroby, transportu a skladování přerušen chladicí řetězec. Zvýšený obsah histaminu může vyvolat alergické projevy. Proto je i tady stanoven limit. Žádný vzorek ho nepřekročil, dva se k němu ovšem přiblížily.

Bakterie v pořádku

Dobře dopadly také mikrobiologické rozbory, které v laboratoři SVÚ dělali v poslední den spotřeby. I tady všechny vzorky legislativě vyhověly.

Když jsme uzené lososy testovali před sedmi lety, našli jsme v jednom vzorku listerie v takovém množství, že musela zasáhnout veterinární správa. V obchodě tehdy provedli kontrolu a listerie objevili i v dalším lososu.

Nic takového se tentokrát neopakovalo, i když se listerie objevily u tří vzorků. Hodnoty však byly velmi nízké a navíc zjištěné při zkoušce, kterou současné volnější předpisy na rozdíl od minulosti už nevyžadují. Vzorek při ní prochází takzvaným dvoufázovým pomnožením, která trvá několik dní, a listerie je schopna se za tu dobu i z několika málo buněk namnožit do míry, která už je zachytitelná.

„V případě, že se s lososem nezachází správně, může to pak představovat potenciální riziko,“ říká Stanislava Herčíková ze SVÚ. „Pokud necháte chlebíčky delší dobu v teple na stole, může se nastartovat pomnožování. A listerie se mohou dostat do hodnot, které už mohou být pro některé lidi riskantní.“ Ohroženi jsou hlavně staří lidé, malé děti a těhotné ženy.

Slušná chuť, horší plátky

Poměrně spokojeni byli i hodnotitelé, kteří posuzovali lososy senzoricky, tedy podle chuti, vzhledu a vůně.

„Horší vzorky byly jen dva nebo tři,“ řekl po testu jeden z porotců Václav Milota. „Je vidět, že i u nás už se dá koupit kvalitní losos a nemusí být drahý. Překvapilo mě, že jeden z těch dobrých byl také za slušnou cenu.“

Výhrady měli porotci především ke kvalitě plátků, kterou jsme zahrnuli do hodnocení. „Výrobci asi příliš kalkulují s tím, že zákazník neví, jak má plátek lososa vypadat,“ míní další z hodnotitelů Luboš Rychvalský. „Takže někdy se jednalo spíš o strojově zpracované řezy než o filety. Kdyby to zpracovával člověk a ne stroj, tak asi nedopustí, aby tam byly odřezky různé velikosti.“

Vítězem testu se stal losos se značkou Varmuža, který byl výborně balený a výborně zpracovaný.

A odpověď na otázku z úvodu textu? Závěr většiny odborníků je jasný: ačkoliv maso mořských ryb někdy obsahuje toxické látky, přínos pro lidské zdraví rizika vyvažuje. V Norsku nedávno doporučili lidem, aby nejedli ryby sedm dní v týdnu, jak byli zvyklí, ale jen dvakrát až třikrát.

Výrobky, které uspěly v testu

Varmuža Uzený losos

Varmuža Uzený losos

Koupeno:
Globus

původ farmový chov: Norsko
zpracování: Německo
vyrobeno v Německu pro Delimax
Známka za chuť: 1,4

Běžná cena 89,90

Co zjistil test

Hodnocení

Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita.

Obsah tuku: 9,2 g/100 g Značení: Méně přehledné, ale nic nechybí. Uvedeny jsou i výživové hodnoty.

Degustace: V senzorickém hodnocení nejlepší vzorek. Losos vypadá na pohled moc hezky, plátky jsou velké, celistvé, pevné a dobře se od sebe oddělují. Barva přirozeně lososová, konzistence pevná, vůně příjemná, chuť slaná a uzená.

1,5 Známka testu

Limito Norský uzený losos za studena

Limito Norský uzený losos za studena

Koupeno:
Kaufland

původ: chov Norsko
zpracování: Polsko
výrobce: Limito, Polsko
Známka za chuť: 2,1

Běžná cena 109

Co zjistil test

Hodnocení

Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobio -logická kvalita.

Obsah tuku: 8,6 g/100 g Značení: Údaje jsou hůře čitelné a méně přehledné. Uvedena je i tabulka výživových hodnot.

Degustace: Hodně tenké plátky leží vedle sebe, ne na sobě, takže se dobře oddělují. Barva je přirozeně lososová. Konzistence měkčí, ale soudržná, vůně po uzené rybě, chuť přiměřeně slaná a přiměřeně uzená.

1,6 Známka testu

Labeyrie Divoký aljašský losos

Labeyrie Divoký aljašský losos

Koupeno:
MAKRO

původ: lov v Tichém oceánu
zpracování: Francie
výrobce: Labeyrie, Francie
Známka za chuť: 2

Běžná cena 144

Co zjistil test

Hodnocení

Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita.

Nejnižší obsah tuku: 3,2 g/100 g

Značení: Informace čitelné, chybí ovál zpracovatelského závodu.

Degustace: Plátky se špatně oddělují a při vybalování trhají. Maso je měkké a chutné. Tmavší barvou i chutí se liší od ostatních, jde o jiný druh ryby (tichomořský losos Oncorhynchus nerka).

1,7 Známka testu

Laschinger Norský uzený losos

Laschinger Norský uzený losos

Koupeno:
Lidl

původ: chov Norsko
zpracování: Polsko
výrobce: Laschinger, Německo
Známka za chuť: 2,2

Běžná cena 59,90

Co zjistil test

Hodnocení

Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita.

Obsah tuku: 6,5 g/100 g

Značení: Informace jsou čitelné a přehledné, ale není jasné, kdo je výrobce (německá firma, polský ovál).

Degustace: Plátky nejsou stejně silné, dobře se oddělují. Barva světlejší, netypické skvrny, konzistence pevná, vůně příjemná, chuť přiměřeně slaná a uzená. Nejlevnější ze všech.

1,7 Známka testu

Fjord Bohemia Norský uzený losos

Fjord Bohemia Norský uzený losos

Koupeno:
MAKRO

původ: farmový chov Norsko
zpracování: ČR
výrobce: Fjord Bohemia ČR

Známka za chuť: 2,4

Běžná cena 80

Co zjistil test

Hodnocení

Laboratoř: Bez škodlivin. Obsah histaminu (173 mg/kg), který je ukazatelem čerstvosti, se blíží zdravotnímu limitu.

Obsah tuku: 10,4 g/100 g

Značení: Nejlepší obal, bez chyb.

Degustace: Plátky se hůře se oddělují. Přirozená barva, maso je pevné, ale příliš tučné, chuť přiměřeně slaná, lehce nakyslá.

2 Známka testu

Nekton Premium Uzený losos

Nekton Premium Uzený losos

Koupeno:
Interpsar

původ: chov Norsko
zpracování: Polsko
prodávající: Nekton-Vrňata

Běžná cena 89,90

Co zjistil test

Hodnocení

Laboratoř: Bez škodlivin. Obsahuje vyšší počet mikroorganismů, předpisům ale vzorek vyhovuje.

Obsah tuku: 10 g/100 g

Značení: Údaje na obalu jsou dobře čitelné, v českém textu jsou však chyby.

Degustace: Tenké celistvé plátky, dobře se oddělují, jsou pevné. Barva přirozeně lososová, vůně po uzené rybě, chuť přiměřeně slaná a uzená.

2 Známka testu

Labyerie Uzený losos obecný

Labyerie Uzený losos obecný

Koupeno:
MAKRO

původ: chov Norsko, Skotsko, Irsko
zpracování: Francie
výrobce: Labeyrie, Francie
Známka za chuť: 2,4

Běžná cena 67

Co zjistil test

Hodnocení

Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita. Tuk: 5,6 g/100 g

Značení: Špatně čitelné, nesmyslné. (Teplota skladování: -3 až +4 C. Nezmrazujte.) Není jasné, odkud ryba je. Informace v češtině se liší od jiných jazyků.

Degustace: Plátky nestejnoměrné, spíš odřezky. Netypické skvrny, nevyrovnaná barva, chuť dobrá, přiměřeně slaná a uzená.

2,1 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.