Test DNES: Uzený losos
Kvalita se zlepšila, chutnají dobře, ale bez chyb nejsou
Pozitiva: Navzdory zprávám o škodlivinách v mořských rybách my jsme v uzených lososech žádné nenašli.
Negativa: Dva vzorky z 12 nebyly v nejlepší kondici. Zákazníci by si zasloužili lepší informace.
Jíst, či nejíst? A jak často?
Ta diskuse probíhá už několik let. Mořské ryby jsou velmi zdravé, protože nám dodávají zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, ale na druhé straně mohou obsahovat toxické látky, které se do nich dostávají ze znečištěných moří. Rizika se týkají především rtuti a polychlorovaných bifenylů (PCB).
Proto jsme test uzených lososů zaměřili i na obsah těchto škodlivin. A výsledek nás překvapil. Příjemně. Analýzy, které zpracovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze, totiž žádné škodliviny neprokázaly.
Do testu jsme zařadili dvanáct vzorků lososa, mezi nimiž jen jeden byl divoký – ulovený v moři, další pocházeli z farmových chovů v Norsku. A všechny byly zdravotně nezávadné.
Jen stopy těžkých kovů
Největší nebezpečí představuje rtuť, patří mezi takzvané kumulativní jedy, které se mohou hromadit v těle a vyvolávat řadu zdravotních potíží, ve výjimečných případech i trvale poškodit zdraví. Proto je obsah rtuti v potravinách limitován. V mořských rybách se objevuje velmi často. V evropské databázi závadných potravin se jen od začátku roku objevilo přes tři stovky záznamů o rybích produktech s nadlimitním obsahem rtuti. Našli jsme ji sice ve všech vzorcích, ale v množství dvacetkrát nižším, než je hygienický limit.
Překvapivě dobře dopadly i analýzy polychromovaných bifenylů (PCB), které se objevují ve zvýšené míře zvláště v rybách z Baltu. Většina testovaných vzorků byla sice zpracována v Polsku, ale ryby pocházely z farmových chovů v Norsku nebo Skotsku.
Zkoumali jsme i obsah histaminu, který je jakýmsi indikátorem čerstvosti. Tvoří se, pokud nejsou ryby po vylovení patřičně zchlazeny nebo je někde v průběhu výroby, transportu a skladování přerušen chladicí řetězec. Zvýšený obsah histaminu může vyvolat alergické projevy. Proto je i tady stanoven limit. Žádný vzorek ho nepřekročil, dva se k němu ovšem přiblížily.
Bakterie v pořádku
Dobře dopadly také mikrobiologické rozbory, které v laboratoři SVÚ dělali v poslední den spotřeby. I tady všechny vzorky legislativě vyhověly.
Když jsme uzené lososy testovali před sedmi lety, našli jsme v jednom vzorku listerie v takovém množství, že musela zasáhnout veterinární správa. V obchodě tehdy provedli kontrolu a listerie objevili i v dalším lososu.
Nic takového se tentokrát neopakovalo, i když se listerie objevily u tří vzorků. Hodnoty však byly velmi nízké a navíc zjištěné při zkoušce, kterou současné volnější předpisy na rozdíl od minulosti už nevyžadují. Vzorek při ní prochází takzvaným dvoufázovým pomnožením, která trvá několik dní, a listerie je schopna se za tu dobu i z několika málo buněk namnožit do míry, která už je zachytitelná.
„V případě, že se s lososem nezachází správně, může to pak představovat potenciální riziko,“ říká Stanislava Herčíková ze SVÚ. „Pokud necháte chlebíčky delší dobu v teple na stole, může se nastartovat pomnožování. A listerie se mohou dostat do hodnot, které už mohou být pro některé lidi riskantní.“ Ohroženi jsou hlavně staří lidé, malé děti a těhotné ženy.
Slušná chuť, horší plátky
Poměrně spokojeni byli i hodnotitelé, kteří posuzovali lososy senzoricky, tedy podle chuti, vzhledu a vůně.
„Horší vzorky byly jen dva nebo tři,“ řekl po testu jeden z porotců Václav Milota. „Je vidět, že i u nás už se dá koupit kvalitní losos a nemusí být drahý. Překvapilo mě, že jeden z těch dobrých byl také za slušnou cenu.“
Výhrady měli porotci především ke kvalitě plátků, kterou jsme zahrnuli do hodnocení. „Výrobci asi příliš kalkulují s tím, že zákazník neví, jak má plátek lososa vypadat,“ míní další z hodnotitelů Luboš Rychvalský. „Takže někdy se jednalo spíš o strojově zpracované řezy než o filety. Kdyby to zpracovával člověk a ne stroj, tak asi nedopustí, aby tam byly odřezky různé velikosti.“
Vítězem testu se stal losos se značkou Varmuža, který byl výborně balený a výborně zpracovaný.
A odpověď na otázku z úvodu textu? Závěr většiny odborníků je jasný: ačkoliv maso mořských ryb někdy obsahuje toxické látky, přínos pro lidské zdraví rizika vyvažuje. V Norsku nedávno doporučili lidem, aby nejedli ryby sedm dní v týdnu, jak byli zvyklí, ale jen dvakrát až třikrát.
Výrobky, které uspěly v testu
Varmuža Uzený losos
- Koupeno:
- Globus
původ farmový chov: Norsko
zpracování: Německo
vyrobeno v Německu pro Delimax
Známka za chuť: 1,4
Běžná cena 89,90 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita.
Obsah tuku: 9,2 g/100 g Značení: Méně přehledné, ale nic nechybí. Uvedeny jsou i výživové hodnoty.
Degustace: V senzorickém hodnocení nejlepší vzorek. Losos vypadá na pohled moc hezky, plátky jsou velké, celistvé, pevné a dobře se od sebe oddělují. Barva přirozeně lososová, konzistence pevná, vůně příjemná, chuť slaná a uzená.
1,5
Limito Norský uzený losos za studena
- Koupeno:
- Kaufland
původ: chov Norsko
zpracování: Polsko
výrobce: Limito, Polsko
Známka za chuť: 2,1
Běžná cena 109 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobio -logická kvalita.
Obsah tuku: 8,6 g/100 g Značení: Údaje jsou hůře čitelné a méně přehledné. Uvedena je i tabulka výživových hodnot.
Degustace: Hodně tenké plátky leží vedle sebe, ne na sobě, takže se dobře oddělují. Barva je přirozeně lososová. Konzistence měkčí, ale soudržná, vůně po uzené rybě, chuť přiměřeně slaná a přiměřeně uzená.
1,6
Labeyrie Divoký aljašský losos
- Koupeno:
- MAKRO
původ: lov v Tichém oceánu
zpracování: Francie
výrobce: Labeyrie, Francie
Známka za chuť: 2
Běžná cena 144 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita.
Nejnižší obsah tuku: 3,2 g/100 g
Značení: Informace čitelné, chybí ovál zpracovatelského závodu.
Degustace: Plátky se špatně oddělují a při vybalování trhají. Maso je měkké a chutné. Tmavší barvou i chutí se liší od ostatních, jde o jiný druh ryby (tichomořský losos Oncorhynchus nerka).
1,7
Laschinger Norský uzený losos
- Koupeno:
- Lidl
původ: chov Norsko
zpracování: Polsko
výrobce: Laschinger, Německo
Známka za chuť: 2,2
Běžná cena 59,90 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita.
Obsah tuku: 6,5 g/100 g
Značení: Informace jsou čitelné a přehledné, ale není jasné, kdo je výrobce (německá firma, polský ovál).
Degustace: Plátky nejsou stejně silné, dobře se oddělují. Barva světlejší, netypické skvrny, konzistence pevná, vůně příjemná, chuť přiměřeně slaná a uzená. Nejlevnější ze všech.
1,7
Fjord Bohemia Norský uzený losos
- Koupeno:
- MAKRO
původ: farmový chov Norsko
zpracování: ČR
výrobce: Fjord Bohemia ČR
Známka za chuť: 2,4
Běžná cena 80 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Laboratoř: Bez škodlivin. Obsah histaminu (173 mg/kg), který je ukazatelem čerstvosti, se blíží zdravotnímu limitu.
Obsah tuku: 10,4 g/100 g
Značení: Nejlepší obal, bez chyb.
Degustace: Plátky se hůře se oddělují. Přirozená barva, maso je pevné, ale příliš tučné, chuť přiměřeně slaná, lehce nakyslá.
2
Nekton Premium Uzený losos
- Koupeno:
- Interpsar
původ: chov Norsko
zpracování: Polsko
prodávající: Nekton-Vrňata
Běžná cena 89,90 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Laboratoř: Bez škodlivin. Obsahuje vyšší počet mikroorganismů, předpisům ale vzorek vyhovuje.
Obsah tuku: 10 g/100 g
Značení: Údaje na obalu jsou dobře čitelné, v českém textu jsou však chyby.
Degustace: Tenké celistvé plátky, dobře se oddělují, jsou pevné. Barva přirozeně lososová, vůně po uzené rybě, chuť přiměřeně slaná a uzená.
2
Labyerie Uzený losos obecný
- Koupeno:
- MAKRO
původ: chov Norsko, Skotsko, Irsko
zpracování: Francie
výrobce: Labeyrie, Francie
Známka za chuť: 2,4
Běžná cena 67 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Laboratoř: Bez škodlivin. Výborná mikrobiologická kvalita. Tuk: 5,6 g/100 g
Značení: Špatně čitelné, nesmyslné. (Teplota skladování: -3 až +4 C. Nezmrazujte.) Není jasné, odkud ryba je. Informace v češtině se liší od jiných jazyků.
Degustace: Plátky nestejnoměrné, spíš odřezky. Netypické skvrny, nevyrovnaná barva, chuť dobrá, přiměřeně slaná a uzená.
2,1
Další testy z kategorie Potraviny
Test Dnes: Velké srovnání nanuků
Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější
DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji
Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.
Test Dnes: Mák
Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.
Test Dnes: Kvasový chléb
Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.
Test Dnes: Proteinové tyčinky
Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.
Test Dnes: Sýry mozzarella
Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.
Spolupracujeme s:
- Albert
- Globus
- Kaufland
- Albert Online
- Dáme jídlo
- KiK
- Košík.cz
- LUXOR
- OBI
- Delmart
- Foodora
- Můj FREŠ
- Lidl
- Tesco
- Billa
- RABBIT řeznictví
- ŘEZNICTVÍ MÚÚÚ
- Rohlik.cz
- Tamda Foods
- ZEMAN maso-uzeniny
- Penny Market
- JIP
- PROCHÁZKA – Váš řezník
- ROSSMANN
- Teta drogerie
- CBA
- Pepco
- Ratio
- Tchibo
- C & A
- DATART
- Decathlon
- BENU
- Dr.Max
- Hornbach
- UNI HOBBY
- Jysk
- Okay Nábytek
- SCONTO Nábytek
- Intersport
- Okay Elektro
- Sportisimo
- Planeo
- Möbelix
- ASKO - NÁBYTEK
- HONOR
- Ikea
- kika
- IDEA nábytek
- Takko Fashion
- KASVO - CZ NÁBYTKÁŘ
- CASARREDO
- Vesna
- Koberce BRENO
- Tescoma
- Kitos
- Electro World
- Alphega Lékárna
- mojelekarna.cz
- Trefa
- Terno
- BENE NÁPOJE
- PharmaPoint
- Barvy a laky drogerie
- FLOP TOP
- Ráj drogerie
- Šlak
- Dům barev
- TEDi
- Barevný ráj
- Deichmann
- ČERVA
- FLOP
- Bambule
- Sparkys
- T.S. Bohemia
- Super ZOO
- H&M
- MALL.cz
- Alza.cz
- XXXLutz
- Knihy Dobrovský
- Acer
- AGEO.cz
- ALPINE PRO
- Astratex
- BANQUET
- Black Red White
- Bonprix
- BonVeno
- Centrum Černý Most
- CZC.cz
- Expert
- FAnn parfumerie
- Filson Store
- Hawaj.cz
- HEBE
- Knižní klub
- Konzum
- Lékárna AGEL
- Levnoshop
- Magistra lékárny
- Metropole Zličín
- Nábytek MIKULÍK
- Nábytkáři Čech a Moravy
- Naturprodukt
- Optika Lentiamo
- Orfa Nábytek
- Pet Center
- Potraviny CZ
- Prima Drogerie
- Řeznictví u Rudolfa
- Rock point
- s.Oliver
- Sahm Gastro
- SAM 73
- Svojtka & Co.
- Travel Free s.r.o.
- Velký Košík
- Westfield Chodov
- Xantea Drogerie
- Žabka
- Zvěrokruh
Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.