Test hotových jídel

Omáčky jako pudink, houskové knedlíky bez housky, místo smetany přípravek šlehačkového typu... K tomu kupa zahušťovadel a dochucovadel. Ani jeden vzorek z 13 hotových chlazených jídel, které testovala MF DNES, nezískal jedničku, ba ani dvojku. Na portálu AkcniCeny.cz tak tyto produkty ke koupi doporučovat nebudeme, jelikož žádný z nich dle našeho názoru neuspěl. Hodnocení konkrétních produktů ovšem naleznete opět v PDF, které je v rámci článku ke stažení.

Výrobci šetří na surovinách, o to víc nám dopřávají soli.

Tak špatný výsledek testu tu už dlouho nebyl. Ale abychom byli spravedliví, objevila se i pozitiva. Maso svíčkových celkem ušlo, knedlíky jakž takž, některé těstoviny nebyly rozvařené, rýže se dala jíst a zelí v haluškách dokonce chutnalo. Čtyři výrobky se obešly bez éček, sedm bez dochucovadel. Přesto si titul vítěze testu tentokrát necháme v šuplíku. Těžko ho můžeme udělit výrobku, který sice skončil na prvním místě, ale s lepší trojkou na vysvědčení.

V jedné porci sůl na celý den

Analýzy prokázaly, že většina pokrmů obsahovala minimálně 4,5 gramů soli v jedné porci. Doporučený denní příjem je přitom 5 gramů. U jednoho výrobku obsah soli dokonce překročil tuto hranici a dosahl na hodnotu 5,2 gramu soli, tedy víc, než by měl člověk přijmout za celý den. „Tato jídla bychom měli konzumovat opravdu jen výjimečně, jinak dojde téměř jistě k překročení doporučené denní dávky,“ říká odbornice na výživu lékařka Václava Kunová, která zasedla i v porotě hodnotitelů.

Raději ve vodě než v mikrovlnce

Test navíc ukázal, že některé pokrmy se ani moc k ohřevu v mikrovlnce nehodí. Když jsme ohřívali svíčkovou podle návodu, knedlíky byly teplé, ale omáčka studená. Když jsme přidali čas, aby se prohřálo i maso, knedlíky už byly vysušené, okoralé. . A těstoviny se podle šéfkuchaře Pavla Mencla do mikrovlnky vůbec nehodí. „Ohřívaná pasta prostě není dobrá. Všechno bylo rozvařené, bez chuti. Například u lasagní by měla být nahoře zapečená vrstva parmezánu, ale té divné hmotě, která byla u většiny vzorků, se snad ani nedá říkat sýr.“ Výrazně lépe dopadly lasagne, které byly určeny k zapékání v troubě, což ale na druhou stranu vyžaduje mnohem více času.

Alespoň jednu dobrou zprávu přinesl test. Porce jsou dostatečně velké. Na množství výrobci nešidí. Většina pokrmů vážila ještě víc, než bylo uvedeno na obale.

Vařilo se z náhražek? Poznáte to z obalů

Chcete si koupit svíčkovou, která se co nejvíc podobá té od babičky? Sledujte složení. Když v něm bude víc „éček“než běžných surovin, nebude to asi domácí strava.

Některé testované pokrmy jsou vyrobeny ze stejných surovin, jaké byste použili i doma. Jiné s pomocí přípravků, náhražek a éček. Který případ máte před sebou, vyčtete ze složení, které je uvedeno na obale. Nemusíte přitom ani vědět, co všechny ty položky s krkolomnými chemickými názvy znamenají, stačí pozorně číst a vzít rozum do hrsti. Názorně to ukazuje příklad dvou svíčkových, které byly zastoupeny v testu.

PRAVIDLO PRVNÍ: výčet složek Čím delší je seznam složek, tím větší je šance, že nevařil kuchař, ale někdo (jak ho nazvat?), kdo všechny ty směsi a přípravky poskládá dohromady.

PRAVIDLO DRUHÉ: „cézetko“ Pokud nenajdete na obale ovál s registračním kódem CZ, znamená to, že výrobce nemá oprávnění zpracovávat živočišné produkty. Nepracuje tedy s masem, ale s hotovými polotovary, které nakupuje od někoho dalšího.

PRAVIDLO TŘETÍ: závorky Když najdete ve složení závorky v závorkách, znamená to, že použitá složka je vyrobena z dalších složek. Když použije kuchař do omáčky smetanu, bude ve složení smetana. Když chce ušetřit, sáhne po přípravku, který je připraven z rostlinných tuků, vlákniny, stabilizátorů, emulgátorů, aromatu a barviva. Když je ve výčtu hovězí maso, vzal kuchař maso a uvařil ho. Hovězí plátky se závorkou znamenají, že byl použit masný polotovar, který výrobce koupil od dalšího zpracovatele. Kromě masa je v něm aroma a stabilizátor. Někdy i přidaná voda. Výrobci mají k dispozici škálu přípravků, které pomohou vylepšit chuť tam, kde nebyly použity „pravé“ suroviny. Najdete je pod označením látky zvýrazňující vůni a chuť. A nemusí to být jen nechvalně známý glutamát, stejnou funkci plní také kvasničný extrakt, hydrolyzát rostlinných bílkovin, aromata či extrakt z hovězího masa. Když použiju maso, na co potřebuji přidávat ještě extrakt?

Názory poroty na testované vzorky

Jiří Laštovka Stará garda Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Pro lidi, kteří nemají čas vařit, je to tedy tragédie. Tragický byl hlavně plněný lusk – maso, omáčka... snad jen ta rýže se dala jíst. Některé vzorky byly lepší, ale stejně je to většinou samá chemie, aby to vydrželo.

Václava Kunová odbornice na výživu

Nečekala jsem gurmánský zážitek, ale bylo to utrpení. Svíčkové ještě ušly, plněná paprika byla příšerná, lasagne pekelné, rozvařené, umělé chutě... Za tu cenu je lepší si ohřát mraženou zeleninu s kvalitní šunkou a parmazánem.

Jan Havaš majitel restaurace

Svíčkové byly většinou nevýrazné, nebo byl vynikající knedlík a omáčka špatná, případně naopak. Takové produkty v plastu z mikrovlnky jsou podle mě systémově špatně. To je lepší si dát kilo banánů.

Pavel Martínek šéfkuchař restaurace Zájezd

Jsem z toho dost zklamaný. Chápu, že si každý nemůže sám doma vařit, ale i tak si myslím, že než tahle jídla ohřívaná v mikrovlnce je lepší dát si cokoliv jiného. Ještě teď cítím v žaludku glutamát a všechna ta dochucovadla.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.