Test strouhaných sýrů

V sáčku si často přinesete domů i škrob. Za cenu sýra. Profesionální kuchař používá jen pepř, který si sám namele, stejně tak by nikdy nepoužil sýr, který mu nastrouhali v továrně a zabalili do sáčku. My kuchaři amatéři jsme si ale malé pytlíčky s nastrouhaným parmazánem, ementálem nebo eidamem oblíbili. Jsou praktické, urychlují přípravu těstovin nebo pizzy. Měli bychom však o nich vědět dvě důležité věci.

Strouhané sýry

1. Strouhané sýry jsou mnohem více vydány na pospas bakteriím než sýry v celku.

2. Se sýrem si často kupujeme i škrob, který bychom si nejspíš na špagety dobrovolně nesypali. Prokázal to test, který uspořádala redakce MF DNES společně s Potravinářskou komorou České republiky.

Škrob obsahovalo šest vzorků z 16 testovaných. Výrobci ho používají, aby se nastrouhaný sýr v sáčku neslepil dohromady. I když je to přídavek neškodný, do sýra rozhodně nepatří. Proč ho platit za cenu sýra? Nepřipomíná to vodu v křehčeném mase nebo polyfosfáty v rybách?

Sýr se škrobovou příchutí

Škrob se může negativně projevit i v chuti, což neuniklo odborníkům ze Státního veterinárního ústavu v Praze, kteří sýry posuzovali smyslově.

Některé sýry měly podle Stanislavy Herčíkové, která senzorickou analýzu vedla, zřetelnou škrobovou pachuť. Ty, které škrob neobsahovaly, se zase lepily do malých hrudek, a postrádaly tak charakteristickou sypkost čerstvě nastrouhaného sýra. Zejména ty měkčí, s nižším obsahem sušiny, tedy eidamy nebo mozzarella.

A jediná mozzarella zastoupená v testu skončila v senzorickém hodnocení nejhůř – byla totiž slepená do jednoho kusu, proti hrudkování jí nepomohl ani přidaný škrob.

Bez větších výhrad dopadly ementály. „Dobře vypadaly, dobře chutnaly, nelepily se a neobsahovaly škrob,“ říká Stanislava Herčíková.

U strouhaných sýrů mají bakterie větší pole působnosti

Mikrobiologické analýzy neprokázaly, že by strouhané sýry byly závadné. Hodnoty zjišťovaných mikroorganismů byly buď nulové, nebo tak nízké, že nestály za řeč. U jednoho vzorku zachytila extrémně citlivá zkouška listerie, ale v množství, které vyhovuje předpisům. Jinak řečeno, z legislativního hlediska byl i tento sýr – stejně jako všechny ostatní – v pořádku. To ale nic nemění na věci, kterou test prokázal: že strouhané sýry jsou choulostivé.

V několika vzorcích se objevily vyšší hodnoty kvasinek, jež jsou pro sýry nežádoucí. Způsobují totiž rozklad tuků a bílkovin, což se projeví ve změně chuti, sýr pak chutná nakysle nebo nahořkle.

Ochranná atmosféra, do níž jsou sýry baleny, sice udrží jejich vzhled, ale pomnožení bakterií či kvasinek úplně nezabrání. U sýra rozemletého na malé částečky je plocha, kde se mohou uplatnit, nesrovnatelně větší.

Je to podobné jako s mletým masem nebo balenými zeleninovými saláty. „Jakmile se potravina rozdrobí, rozkrájí, rozstrouhá, tak dostanou kvasinky daleko větší šanci se uplatnit, než když se prodává v uceleném balení,“ vysvětluje Stanislava Herčíková.

Kdo se v tom má vyznat?

Obsah sušiny a tuku v sušině ve většině případů vyhovoval hodnotám, které uváděl výrobce na obalech. I když u některých vzorků až po započtení povolené tolerance při měření.

Rozdíly byly zejména u zahraničních výrobků. Ty však nemusí odpovídat české vyhlášce, podle níž musí být každý sýr označen kromě obsahu tuku nebo tuku v sušině i obsahem sušiny.

„U sýrů vyrobených mimo Českou republiku je i při neuvedení hodnoty tuku v sušině nutné v rámci vzájemného uznávání výrobků takový produkt na našem trhu akceptovat,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Takže se v obchodech můžeme setkat s dvojím značením tuku: u sýrů ze zahraničí je to většinou jen absolutní tuk, tedy množství ve 100 gramech, u českých sýrů je to tuk v sušině, který je vždy vyšší. Povinnost uvádět obsah celkového tuku v tabulce výživových hodnot bude platit až od roku 2016. Teprve pak budeme moci snadněji porovnávat tučnost sýrů mezi sebou.

Výrobky, které uspěly v testu

EntreMont Francouz. ementál strouhaný sýr

EntreMont Francouz. ementál strouhaný sýr

Koupeno:
Tesco

složení: mléko, mléčné kultury, jedlá sůl
tuk v sušině: 45,8 g/100 g
sušina: 63,6 g/100 g

Běžná cena 55,90

Co zjistil test

konzistence sypká, chuť a vůně sýrově mléčná

Informace pro spotřebitele v češtině nejsou dobře čitelné

Hodnocení

Strouhaný sýr smetanově nažloutlé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, odpovídá deklarovanému druhu sýra. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami. Informace pro spotřebitele v češtině nejsou dobře čitelné. Chybí pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Mikrobiologický obraz dobrý. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

1,3 Známka testu

Gran Moravia Grattugiato Fresco

Gran Moravia Grattugiato Fresco

Výrobce:
Orrero Litovel
Koupeno:
INTERSPAR

složení: termizované mléko, syřidlo pro vegetariánskou stravu, sůl konzervant lysozym (vaj. bílkovina)
tuk v sušině: 47,7 g/100 g
sušina: 67,8 g/100 g

Běžná cena 49,90

Co zjistil test

chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, aromatická, konzistence sypká

Obsahuje přírodní konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, aromatická. Konzistence sypká, stejnorodá, ojediněle rozpadavé hrudky, odpovídá sýru typu parmazán. Mikrobiologie v pořádku. Obsahuje přírodní konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

1,3 Známka testu

K-Classic Emmental strouhaný sýr

K-Classic Emmental strouhaný sýr

Koupeno:
Kaufland

složení: zrající plnotučný sýr
tuk v sušině: 45,4 g/100 g
sušina: 59,9 g/100 g

Běžná cena 18,50

Co zjistil test

konzistence sypká

sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, čistá, méně výrazná. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami, vlhký vzhled. Značení je nepřehledné a špatně čitelné. Není uvedeno složení, není to chyba, pokud se jedná o jednosložkový výrobek (sýr vyrobený jen z mléka, sýrařských kultur a syřidla), složení se uvádět nemusí. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

1,6 Známka testu

K-Classic Gouda strouhaný sýr 48%

K-Classic Gouda strouhaný sýr 48%

Koupeno:
Kaufland

složení: přírodní zrající sýr, bramborový škrob, barvivo betakaroten
tuk v sušině 47,4 g/100 g
sušina 57,2 g/100 g

Běžná cena 17,30

Co zjistil test

konzistence sypká,

chuť se zřetelnou pachutí škrobu, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob.

Hodnocení

Chuť a vůně sýrově mléčná, se zřetelnou pachutí škrobu. Konzistence sypká, ojedinělý výskyt rozpadavých hrudek. Mikrobiologie v pořádku. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Značení je nepřehledné a špatně čitelné. Chybí pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Obsah sušiny odpovídá deklaraci. Obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

1,7 Známka testu

Albert Quality eidam strouhaný 30%

Albert Quality eidam strouhaný 30%

Výrobce:
Madeta ČR
Koupeno:
Albert

složení: mléko, jedlá sůl max. 2,5 %, mlékárenské kultury, balicí plyn: oxid uhličitý
tuk v sušině 35 g/100 g
sušina 51,1 g/100 g

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

konzistence sypká

vůně málo výrazná až nakyslá, chuť nahořklá a kvasničná

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr typu eidam smetanově bílé barvy. Vůně málo výrazná až nakyslá. Chuť nahořklá a kvasničná. Konzistence sypká, stejnorodá, ale na skusu lepivá až gumovitá. Dobře přehledné a čitelné údaje, chybí jen pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Mikrobiologický obraz dobrý. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

1,7 Známka testu

Castelli Parmigiano Reggiano strouh. sýr

Castelli Parmigiano Reggiano strouh. sýr

Koupeno:
INTERSPAR

složení: nepasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, syřidlo
tuk v sušině: 43,5 g/100 g
sušina: 74,5 g/100 g

Běžná cena 60

Co zjistil test

konzistence stejnorodá, sypká

Hodnocení

Jemně strouhaný parmazán výrazně bílé barvy. Chuť a vůně ostřejší, aromatická. Konzistence stejnorodá, sypká, sušší, odpovídá typu parmezán. Sýr je vyroben z nepasterovaného mléka, což je na obale vyznačeno. Chybí údaj, dokdy má být sýr po otevření spotřebován, není uveden dovozce do ČR (není to povinnost). Obsah sušiny není deklarován (u zahraničních výrobků být nemusí), obsah tuku v sušině je vyšší.

1,8 Známka testu

Goldsteig Mozzarella 45 %

Goldsteig Mozzarella 45 %

Koupeno:
Billa

složení: paster. kravské mléko, mlékárenské kultury, mikrobiální syřidlo, jedlá sůl, protispékavá látka: škrob
tuk v sušině: 45,4 g/100 g
sušina: 51,9 g/100 g

Běžná cena 17,50

Co zjistil test

chuť málo výrazná, se zřetelnou škrobovou pachutí, konzistence neodpovídá, sýr je slepený do jednoho bloku obtížně oddělitelných částic.

Hodnocení

Hrubě strouhaný sýr mléčně bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, málo výrazná, se zřetelnou škrobovou pachutí. Konzistence neodpovídá, sýr je slepený do jednoho bloku obtížně oddělitelných částic. Není uvedeno, kdo sýr distribuuje v Česku (není to povinné, stačí výrobce). Mikrobiologie v pořádku. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

1,8 Známka testu

Président Emmental Strouhaný tvrdý sýr

Président Emmental Strouhaný tvrdý sýr

Koupeno:
Billa

složení: mléko, sůl, mléčné kultury, barvivo annato
tuk v sušině: 45,7 g/100 g
sušina: 57,1 g/100 g

Běžná cena 25

Co zjistil test

chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, konzistence stejnorodá, sypká

obsah sušiny neodpovídá, je nižší, než uvádí výrobce

Hodnocení

Smetanově nažloutlá barva. Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, odpovídající. Konzistence stejnorodá, sypká. Sýr je přibarven přírodním barvivem. Bílé písmo na červeném podkladě je hůře čitelné. Není uveden výrobce, podle kódu výrobce je jím česká Mlékárna Klatovy. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny neodpovídá, je nižší, než uvádí výrobce. Obsah tuku v sušině odpovídá deklaraci.

1,8 Známka testu

Galbani Grangusto směs strouhaných sýrů

Galbani Grangusto směs strouhaných sýrů

Koupeno:
Billa

složení: 90 % tvrdý sýr z paster. mléka a 10 % extra tvrdý sýr ze syrového mléka (mléko, sůl, mléč. kultury, syřidlo, konzerv. vaj. lysozym)
tuk v sušině: 40,8 g/100 g
sušina: 62,8 g/100 g

Běžná cena 49,80

Co zjistil test

konzistence sypká

obsahuje lysozym, který může vyvolávat alergické reakce

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Chuť ostřejší a štiplavá. Vůně méně výrazná. Konzistence sypká, sýr se částečně lepí do hrudek. Obsahuje lysozym, který může vyvolávat alergické reakce. Balení nemá průhledné „okénko“, takže sýr není vidět. Mikrobiologie v pořádku. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině je vyšší.

1,8 Známka testu

Madeta Jihočeský Eidam 30% strouhaný

Madeta Jihočeský Eidam 30% strouhaný

Výrobce:
Madeta ČR
Koupeno:
Billa

složení: mléko, jedlá sůl nejvýše 2,5 %, čisté mlékařské kultury
tuk v sušině 29,7 g/100 g
sušina 49,8 g/100 g

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

konzistence sypká, stejnorodá

chuť a vůně slabě nakyslá, kvasničná

Hodnocení

Jemně drcený sýr smetanově bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, ale slabě nakyslá, kvasničná. Konzistence sypká, stejnorodá. Údaje pro spotřebitele jsou úplné, přehledné a dobře čitelné. V jednom vzorku byla prokázána listerie, ale v množství, které vyhovuje legislativním požadavkům. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

1,8 Známka testu

Linessa Strouhaný 30% sýr light směs

Linessa Strouhaný 30% sýr light směs

Koupeno:
Lidl

složení: tvrdý sýr (34 %) a plátkový sýr (63 %), kukuř. škrob, barvivo annatto
tuk v sušině: 32,4 g/100 g
sušina: 52,3 g/100 g

Běžná cena 17,50

Co zjistil test

vůně sýrově mléčná,

chuť méně výrazná s pachutí škrobu, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Směs strouhaných sýrů žluté a smetanově bílé barvy. Vůně sýrově mléčná. Chuť méně výrazná s pachutí škrobu. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Je označen „se sníženým obsahem tuku“, měl by mít o 30 % tuku méně než běžný sýr stejného typu, a to nemá. Obsah sušiny je nižší. Obsah tuku v sušině odpovídá deklaraci.

1,8 Známka testu

Šumavský eidam 45% strouh. polotvrdý sýr

Šumavský eidam 45% strouh. polotvrdý sýr

Výrobce:
Mlékárna Klatovy
Koupeno:
INTERSPAR

složení: mléko, jedlá sůl, mléčné kultury
tuk v sušině: 44,9 g/100 g
sušina: 55 g/100 g

Běžná cena 24,90

Co zjistil test

vůně sýrově mléčná, čistá

konzistence mírně lepivá, rozpadavé hrudky sýra

Hodnocení

Strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Vůně sýrově mléčná, čistá. Chuť nahořklá, kvasničná. Konzistence mírně lepivá, rozpadavé hrudky sýra. Velmi dobré značení. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

1,9 Známka testu

Milbona Směs strouh. sýrů 45 % t.v.s.

Milbona Směs strouh. sýrů 45 % t.v.s.

Koupeno:
Lidl

složení: 30 % ementálu, 30 % zralého tvrdého sýra, 37 % mozarella, protihrudkující látka: kukuřičný škrob
tuk v sušině:44,3 g/100 g
sušina: 58,4 g/100 g

Běžná cena 17,50

Co zjistil test

konzistence sypká

chuť méně výrazná s pachutí škrobu, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Směs strouhaných sýrů smetanově bílé barvy. Vůně sýrově mléčná až nakyslá, chuť méně výrazná s pachutí škrobu. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Dobré, přehledné značení. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

1,9 Známka testu

Holandský sýr Gouda strouhaný

Holandský sýr Gouda strouhaný

Koupeno:
Globus

složení: holandský sýr Gouda, protispékavá látka (škrob), barvivo beta karoten, konzervant dusičnan sodný
tuk v sušině: 47,8 g/100 g
sušina: 59,6 g/100 g

Běžná cena 23,30

Co zjistil test

konzistence sypká, stejnorodá

sýr je přibarven přírodním barvivem, obsahuje škrob a dusičnan sodný

Hodnocení

Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, ale se zřetelnou škrobovou pachutí. Konzistence sypká, stejnorodá. Sýr je přibarven přírodním barvivem, obsahuje škrob a dusičnan sodný. Přelepka s údaji v češtině je špatně čitelná. Není uveden výrobce ani země původu. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny odpovídá, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

2 Známka testu

Zanetti Formaggio per Pasta dehydrovaný sýr

Zanetti Formaggio per Pasta dehydrovaný sýr

Koupeno:
INTERSPAR

složení: tvrdé sýry, obsahuje konzervant lysozym (protein získaný z vaječného bílku)
tuk v sušině: 39,1 g/100 g
sušina: 90,9 g/100 g

Běžná cena 57,30

Co zjistil test

konzistence sypká

obsahuje konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr smetanově bílé barvy, částice jiné barvy. Chuť a vůně méně příjemná, stará, ostrá (může se jednat o hodně vyzrálý sýr, není to však uvedeno). Konzistence sypká s ojedinělými hrudkami, písčitá, tvrdá a příliš suchá. Obsahuje konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce. Údaje v češtině jsou neúplné a špatně čitelné. Mikrobiologický obraz dobrý. Obsah sušiny odpovídá, obsah tuku v sušině je vyšší než deklarovaný na obale.

2,1 Známka testu

Leckerrom Směs strouh. sýrů 42%

Leckerrom Směs strouh. sýrů 42%

Koupeno:
Norma

složení: Edamer 49 %, Tilsiter 48 %, barvivo beta-karoten v sýru, oddělovací prostř. škrob, vyrobeno z paster. mléka
tuk v sušině: 42,4 g/100 g
sušina: 56,4 g/100 g

Běžná cena 18,50

Co zjistil test

vůně mléčná, příjemná, čistá

chuť nakyslá až nahořklá se škrobovou pachutí, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Směs sýrů smetanově nažloutlé barvy. Vůně mléčná, příjemná, čistá. Chuť nakyslá až nahořklá se škrobovou pachutí. Konzistence s větším výskytem lepivých hrudek. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Chybí pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Zvýšené kvasinky. Obsah sušiny není deklarován (u zahraničních výrobků být nemusí). Obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.