E296 - Kyselina jablečná

Konzervant

  • Stupeň škodlivosti 0 - Látka získaná přírodní cestou

Popis E296 - Kyselina jablečná

Kyselina jablečná je karboxylová kyselina, se silnou kyselou chutí, který se dobře rozpouští ve vodě a v pevném skupenství se vyskytuje ve formě bílého prášku. Má 2 varianty: Kyselina L-jablečná (levotočivá, označována + pozitivní) a D-jablečná (pravotočivá, označována – negativní). Varianta L se přirozeně vyskytuje v přírodě (nezralém ovoci, zelených jablkách, hroznech, višních, hruškách, meruňkách, aj.). Varianta D se připravuje synteticky.

Využití E296 - Kyselina jablečná

  • Regulátor kyselosti - Jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny

Jako přídatná látka v potravinách se používá směs D a L kyseliny jablečné. Využívá se její kyselé chuti v cukrovinkách a kyselých bonbónech. Používá se dále jako regulátor kyselosti v nápojích a instantních směsích pro přípravu nápojů, ve víně a marmeládách. V ČR je používání této látky povoleno ve všech potravinách vyjímajíc dětské výživy.

Účinky E296 - Kyselina jablečná na organismus

U látky nebyly zjištěny negativní účinky a látka je považována za bezpečnou.

Stupeň škodlivosti0
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E296 - Kyselina jablečná na zdraví člověka


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.