E415 - Xanthan

Stabilizátor a zahušťovadlo

  • Stupeň škodlivosti 2 - Syntetická přísada, bez známých vedlejších účinků

Popis E415 - Xanthan

Xanthan je látka přírodního původu, polysacharid získávaný fermentací glukózy nebo sacharózy. V čisté podobě se jedná o bezbarvou látku, gelovitého charakteru. V potravinách se s tou látkou však setkáváme v podobě bílého prášku. Využívá se jako stabilizátor či zahušťovadlo v mléčných výrobcích, masných výrobcích nebo dresinku.

Využití E415 - Xanthan

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny

Používá se k stabilizování a zahuštění výrobků na vodní bázi, například dresinky, omáčky, sirupy, mléčné výrobky a pekařské výrobky. Často jej nacházíme ve výrobcích s nízkým obsahem tuku, kde nahrazuje zahušťovací funkci tuku.

Účinky E415 - Xanthan na organismus

U látky nebyly zjištěny nežádoucí účinky.

Stupeň škodlivosti2
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E415 - Xanthan na zdraví člověka


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.