Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní
(Foto: canva.com)

17.09.2021

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Majoránku zahradní si jako léčivou rostlinu cenili již starověcí Římané, Řekové i Egypťané. Není také divu, její původ je právě v okolí Středozemního moře. Během křižáckých výprav pak byla postupně rozšířena do zbytku Evropy a postupně se začala využívat celosvětově, zejména v kuchyni.

Pěstování

Ačkoli jde o rostlinu, která se i na území České republiky pěstuje mnohá staletí, není možné ji pěstovat na zahrádce jako trvalku. V teplých oblastech Evropy roste tato bylina mnoho let, u nás však nesnáší silné zimní mrazy. Je tedy možné ji pěstovat na zahradě jako letničku, pokud na jaře vysejeme semínka. Další možností je pak pěstování v interiéru, kde může sloužit i jako poměrně dekorativní květina. Výhodou jejího pěstování jsou malé nároky na vláhu, není tedy nutné ji zalévat příliš často.

Užití

V dnešní době je majoránka známá zejména jako nenahraditelné koření, které se přidává do mnoha pokrmů. Užívá se pro dochucování polévek, salátů a omáček. Majoránka pomáhá trávení a zlepšuje chuť k jídlu, často se tedy přidává do mastných a hůře stravitelných jídel, například bramboráků. Dává také vyniknout chuti masa, zejména zvěřiny. Často se užívá v kombinaci s jinými kořeními, například tymiánem a česnekem. Je známá také tím, že na rozdíl od jiných druhů koření časem neztrácí vůni.

Gastronomie je ovšem pouze jednou z možností užití majoránky. Výtažky z ní se často užívají v léčitelství, medicíně i farmacii.

Účinky na zdraví

Již od starověku je tato rostlinka známá jako afrodiziakum a v některých kulturách se dokonce stále k tomuto účelu užívá. V současnosti je však její užití zaměřeno spíše na její blahodárný vliv na trávicí soustavu. Majoránka pomáhá trávení, zlepšuje funkci jater, podporuje tvorbu žluči a pomáhá proti nadýmání. Dále působí protizánětlivě a antibakteriálně. Je antioxidantem, posiluje imunitu a pomáhá regulovat množství cukru v krvi. Také podporuje normální činnost nervové soustavy.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.