Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 9. Ženšen nepravý
(Zdroj: canva.com)
Babiččin bylinkář: 9. Ženšen nepravý
(Zdroj: canva.com)

03.09.2021

Babiččin bylinkář: 9. Ženšen nepravý

Ženšen nepravý, méně známý příbuzný ženšenu pravého, se v tradiční čínské medicíně využívá již celá staletí. Nyní se tato bylina a produkty z ní vyrobené začínají dostávat na evropský trh. Jak ženšen působí na lidský organismus a jak ho užívat?

Ženšen nepravý, latinsky panax notoginseng, je víceletá bylina rostoucí v horských listnatých lesích Číny a Thajska. Běžně je však pro své účinky pěstován v mnohých okolních státech, například ve Vietnamu. První zmínka o užití této rostliny pochází z roku 1578, jeho pěstování má tedy v těchto oblastech dlouhou tradici.

Pěstování

Pokud byste si však raději vypěstovali ženšen vlastní, tak u nás je to ideální. V potaz je nutné brát to, že pochází z oblastí s teplým klimatem a dostatkem vláhy. Rostlina je pak asi přes metr vysoká, pro výrobu léčivých přípravků využíváme její hlízovitý kořen. Rostlina je víceletá, je možné ji tedy pěstovat jako trvalku, nejlépe v květináči. Díky tomu se její kořeny snadněji sklízí a je možné ji při tuhých mrazech přenést dovnitř.

Způsoby užití

Doporučené denní množství suché drogy se pohybuje mezi 1-10 gramy. Nejjednodušším způsobem, jak tuto bylinku užívat, je zalít usušený drcený kořen vroucí vodou. V tom případě je vhodné využít až 10 gramů. Lze ovšem také pouze smíchat sušenou drť s vodou a vypít, v tom případě jsou doporučená množství mezi 1-3 gramy.

Obsažené látky a účinky

Kořen této rostliny obsahuje saponiny, protopanaxadiol a glukoginsenosid Rf. Z dalších látek jsou přítomny silice, flavonoidy, fytosteroly, aminokyseliny i minerální látky. Těmto a mnohým dalším sloučeninám vděčí tato rostlina za své vlastnosti.

Výluh se užívá ke snížení hladiny cholesterolu, cukrů i tuků v krvi. Stimuluje imunitní systém a má tonifikační účinky. Působí antibakteriálně a protizánětlivě. Má blahodárný vliv na játra i cévní soustavu. Pomáhá při krvácení a využívá se pro léčbu srdečních a koronárních onemocnění.

Právě široká škála účinků předurčila tuto rostlinu k využití na poli medicíny, farmacie i bylinkářství.

Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat

Zelený čaj, nápoj původně rozšířený zejména ve východní Asii, si v průběhu minulých století získal na popularitě i u nás. Jak ale tento horký nápoj připravit a na co si dát pozor?

Co je kolagen a jak je pro nás důležitý?

S pojmem kolagen se často potkáváme, ale málo lidí skutečně ví, co je kolagen a jak je pro naše tělo důležitý. Přinášíme Vám důvody, proč kolagen zařadit do Vašeho každodenního života.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.

Babiččin bylinkář: 52. Ibišek

Ibišek je nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy zdobí naše byty i zahrady. Málokdo však ví, že je také léčivou bylinou, ze které se můžeme připravit ibiškový čaj i osvěžující letní drinky.