Vaše poloha:
Celý život to děláte špatně! Tohle je hlavní chyba při přípravě palačinek
(Foto: canva.com)
Celý život to děláte špatně! Tohle je hlavní chyba při přípravě palačinek
(Foto: canva.com)

10.05.2025

Celý život to děláte špatně! Tohle je hlavní chyba při přípravě palačinek

Palačinky patří mezi nejoblíbenější snídaně i rychlé dezerty. Přesto se mnohým nedaří udělat je opravdu dokonalé – tenké, pružné a bez trhání. Možná i vy děláte chybu, která vám výsledek kazí. Prozradíme vám, kde lidé nejčastěji chybují a jak na ty nejlepší palačinky.


Co se v článku dozvím?

  • Jaké chyby lidé při přípravě palačinek nejčastěji dělají

  • Proč je důležitý odpočinek těsta

  • Jaká ingredience zajistí správnou konzistenci a chuť

  • Praktické tipy pro hladký výsledek bez trhání a lepení


Nejčastější chyby při přípravě palačinek

 

Možná si říkáte, že na palačinkách přece není co zkazit. Mouka, mléko, vejce, špetka soli a je to. Jenže právě zdánlivá jednoduchost svádí k tomu dělat chyby, které vedou k trhání, tvrdým okrajům nebo mdlé chuti. Mezi nejčastější chyby patří:

  • Používání studených surovin – těsto se špatně spojí a palačinky se budou trhat.

  • Ihned smažení po umíchání těsta – těsto potřebuje odpočinout.

  • Příliš husté těsto – palačinky budou silné a suché.

  • Nízká teplota pánve – těsto se přilepí.

  • Žádný tuk v těstě ani na pánvi – palačinky nebudou pružné.


Proč je důležité nechat těsto odpočinout?

 

Jedna z nejčastějších chyb je používat těsto hned po jeho přípravě. Těsto na palačinky by mělo odpočívat alespoň 30 minut v lednici. Během této doby se škrob v mouce propojí s tekutinou a těsto zhoustne. Díky tomu se palačinky nebudou trhat a budou mít lepší texturu i chuť.


Nezbytná ingredience? Trocha perlivé vody!

 

Možná vás to překvapí, ale tajemstvím nadýchanějších a jemnějších palačinek je perlivá voda. Stačí nahradit část mléka perlivou vodou a palačinky budou:

  • lehčí,

  • pružnější,

  • méně hutné.

Perlivá voda díky bublinkám dodá těstu vzdušnost, kterou klasické mléko samotné nezajistí. Vyzkoušejte poměr 2 díly mléka a 1 díl perlivé vody.


Praktické tipy pro dokonalé palačinky

 

  • Používejte pokojovou teplotu surovin.

  • Nechte těsto alespoň 30 minut odpočinout v lednici.

  • Přidejte do těsta trochu oleje nebo rozpuštěného másla.

  • Používejte kvalitní nepřilnavou pánev a potřete ji lehce tukem.

  • Pánev dobře rozpalte, než začnete smažit.

  • Nalévejte tenkou vrstvu těsta a krouživým pohybem ji rovnoměrně rozlijte.

 

Ať už děláte palačinky na sladko nebo naslano, zkuste příště dodržet těchto pár jednoduchých pravidel. Uvidíte, že rozdíl poznáte hned na první ochutnání. A nezapomeňte – trochu perlivé vody dokáže zázraky! Jaký je váš oblíbený trik na ty nejlepší palačinky?


Zdroje: AkcniCeny.cz, apetitonline.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Tajemství těch nejlepších palačinek: Co děláte špatně a jak na nadýchanou dokonalost

Palačinky milují děti i dospělí. Ale proč jsou jednou gumové, jindy suché a někdy se trhají? Prozradíme vám ověřené triky, díky kterým budou vaše palačinky vždy tenké, vláčné a chutnější než z kavárny.

Neodolatelné proteinové palačinky: Rychlý a zdravý recept pro každého

Chcete si pochutnat na lahodných palačinkách, které jsou nejen chutné, ale i plné bílkovin? Proteinové palačinky jsou skvělým řešením, jak uspokojit chuť na sladké a zároveň podpořit svaly a regeneraci. Tento rychlý recept zvládne každý a výsledek vás nadchne.

Zkuste palačinky na slaný způsob. Zapečte je se špenátem a sýrem

Když si u nás v Česku řekneme slovo palačinky, asi většině z nás se vybaví sladká pochutina nejlépe přetékající marmeládou, nebo čokoládou, cukrem, ale také šlehačkou. Zato pokud stejné slovo použijete ve francii, místní si spíše vybaví pokrm ze slaného těsta, většinou s volským okem, šunkou, nebo různými typy omáček. My Vám dnes přinášíme recept na u nás trošku netradiční zapékané palačinky se špenátem a sýrem.

Jak na nadýchané palačinky

Kdo nemá rád palačinky? K snídaní, po obědu nebo když Vás honí mlsná? Nadýchané palačinky se hodí vždy. Přinášíme Vám recept, který Vás nikdy nezklame. Přípravu zvládne opravdu každý a budete k tomu potřebovat jen základní suroviny. Vyzkoušejte je a udělejte radost sobě nebo jiným!

Zapečená ovesná kaše: Recept na zdravou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne

Hledáte zdravou a chutnou snídani, kterou si připravíte dopředu? Vyzkoušejte zapečenou ovesnou kaši. Skvělý recept vám přinášíme právě teď.

Pistáciovo-čokoládová bábovka jako z cukrárny: Recept, který ohromí každou návštěvu

Tahle bábovka není jen obyčejný moučník – je to dezert, který vás ohromí vzhledem i chutí. Jemné pistáciové těsto v kontrastu s kakaovou vrstvou, zalité lesklou čokoládovou polevou, dělá z tohoto receptu hvězdu každé sladké tabule. Připravte si ji podle našeho snadného návodu a připravte se na ovace!

Rýže, která se neslepí a chutná skvěle? Vyhněte se těmto domácím přešlapům

Rýže patří mezi nejoblíbenější přílohy v českých domácnostech. Přesto ji většina lidí připravuje úplně špatně! Vyvarujte se těchto častých chyb a uvařte rýži, která bude nadýchaná, sypká a chutná jako z asijské restaurace.

Banánové muffiny: snadný recept, který zvládne i úplný začátečník

Voňavé, vláčné a neskutečně jednoduché na přípravu – takové jsou banánové muffiny, které si zamilujete na první kousnutí. Tento recept zvládnete bez předchozích zkušeností s pečením a výsledek vás překvapí.

Křupavá kůžička a šťavnaté maso: Kuře cacciatore, které se rozplývá na jazyku

Přemýšlíte, co dnes uvařit? Máme pro vás recept na jedinečné kuře cacciatore, které vám rozhodně udělá radost. Kombinace křupavé kůžičky a šťavnatého masa vás zaručeně ohromí. Připravte si tuto lahůdku a přenesete se do italského venkova přímo z pohodlí svého domova.

Jarní detoxikační polévka: Zbaví tělo toxinů, zrychlí trávení a pomůže při hubnutí

Chcete odlehčit jídelníček, pročistit střeva a zbavit se jarní únavy? Vyzkoušejte osvěžující zeleninovou polévku, která přirozeně nastartuje vaše trávení a pomůže i s pár kily navíc.

Spolupracujeme s: