Co se v článku dozvím?
-
Jak upéct piškotovou roládu, která se netrhá
-
Jak připravit jemný jahodový krém
-
Jak správně roládu stočit a ozdobit
-
Tipy na servírování
Jak upéct piškotovou roládu, která se netrhá
Nejdůležitějším krokem je správná příprava piškotového těsta. Použijte čerstvá vejce a dostatečně je vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Těsto nesmí být příliš hutné – klíč je v lehkém a vzdušném korpusu.
Ingredience na piškot:
-
4 vejce
-
100 g krupicového cukru
-
100 g polohrubé mouky
-
1 lžička prášku do pečiva (volitelně)
-
špetka soli
Postup:
-
Troubu předehřejte na 180 °C.
-
Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny (cca 5 minut).
-
Opatrně vmíchejte prosátou mouku se špetkou soli (a případně práškem do pečiva).
-
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.
-
Pečte 8–10 minut dozlatova.
Tip: Ihned po upečení těsto vyklopte na čistou utěrku lehce poprášenou moučkovým cukrem a i s papírem zarolujte. Nechte chvíli vychladnout.
Jak připravit jemný jahodový krém
Ingredience na krém:
-
250 ml smetany ke šlehání
-
200 g čerstvých jahod
-
2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
-
případně mascarpone pro hutnější krém
Postup:
-
Jahody rozmixujte na pyré a smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
-
Smetanu ušlehejte do tuha.
-
Jemně spojte jahodové pyré se šlehačkou (případně s mascarpone).
-
Krém by měl být hladký a nadýchaný.
Jak správně roládu stočit a ozdobit
Roládu opatrně rozviňte a stáhněte pečicí papír. Krém rovnoměrně rozetřete a opatrně zarolujte zpět. Povrch můžete posypat moučkovým cukrem a dozdobit čerstvými jahodami, případně lístky máty.
Tipy na servírování
-
Podávejte vychlazenou s čerstvými jahodami.
-
Pro slavnostní vzhled přidejte šlehačku nebo lístky máty.
-
Roládu skladujte v lednici a zkonzumujte ideálně do dvou dnů.
Piškotová roláda s jahodovým krémem je ideální letní dezert, který zaujme svou jemnou chutí i elegantním vzhledem. Zkuste tento recept a pochlubte se sladkým výsledkem.
Zdroje: AkcniCeny.cz, ireceptar.cz