23.02.2022
Jak vážit bez váhy? Triky jak si umět poradit při vaření a pečení v kuchyni
Asi každý se setkal s tím, že se pustil do vaření nebo pečení a najednou si uvědomil, že si musí odměřit určité množství ingrediencí. Jenže doma nemáte žádnou kuchyňskou váhu. To rozhodně není žádný problém, protože existují metody, které vám nahradí váhu a ulehčí práci v kuchyni.
V každé kuchyni, ve které se často vaří, by určitě neměla chybět kuchyňská váha nebo odměrka na tekutiny. Může se ale stát, že se vám váha rozbije, odměrka ztratí nebo jste se čerstvě zabydleli a teprve se chystáte svou kuchyň vybavit vším potřebným. Proto jsme pro vás připravili tyto triky, které vám pomůžou v těchto těžkých situacích, a díky nim uvaříte vynikající pokrm nebo upečete nadýchanou buchtu.
Nejdříve si musíme ujasnit, kolik množství potřebujeme a o jaké suroviny jde. Také záleží, aby třeba např. mouka nebyla vlhká. Vždy na odměření používejte stejnou pomůcku, protože třeba u hrníčku máme různou velikost a tvar.
Základní převody metrických jednotek
Pevné ingredience
1 kg | 1,00 kg | 1 000 g | 100 dkg |
3/4 kg | 0,75 kg | 750 g | 75 dkg |
1/2 kg | 0,5 kg | 500 g | 50 dkg |
1/4 kg | 0,25 kg | 250 g | 25 dkg |
1/8 kg | 0,125 kg | 125 g | 12,5 dkg |
Tekuté ingredience
1 l | 1,00 l | 1 000 ml | 100 cl | 10 dl |
3/4 l | 0,75 l | 750 ml | 75 cl | 7,5 dl |
1/2 l | 0,5 l | 500 ml | 50 cl | 5 dl |
1/3 l | 0,33 l | 333 ml | 33,3 cl | 3,3 dl |
1/4 l | 0,25 l | 250 ml | 25 cl | 2,5 dl |
Kávová lžička v množství g
- 4 g hladké, polohrubé a hrubé mouky
- 4 g krupice
- 6 g cukr krupice
- 3 g cukr moučka
- 8 g soli
- 3 g kávy
- 7 g škrobové moučky
- 3 g ovesných vloček
- 9 g máku
- 3 g kakaa nebo mleté skořice
- 15 g marmelády
- 5 g mletého pepře
- 5 g másla
pozn. U vrchovaté kávové lžičky připočítáváme 2-3g.
Pro tekuté ingredience v množství g
- 5 g oleje
- 4 g vody
- 5 g mléka
- 18 g medu
pozn. U vrchovaté kávové lžičky připočítáváme 2-3g.
Polévková lžíce v množství g
- 10 g hladké, polohrubé a hrubé mouky
- 10 g krupice
- 15 g cukr krupice
- 9 g cukr moučka
- 20 g soli
- 6 g kávy
- 15 g škrobové moučky
- 8 g ovesných vloček
- 17 g máku
- 6 g kakaa nebo mleté skořice
- 35 g marmelády
- 15 g mletého pepře
- 15 g másla
Pozn. U vrchovaté polévkové lžíce je množství cca o polovinu větší.
Pro tekuté ingredience v množství g
- 12 g oleje
- 17 g vody
- 18 g mléka
- 36 g medu
Pozn. U vrchovaté polévkové lžíce je množství cca o polovinu větší.
Hrnek o objemu 250 ml v množství g
- 170 g hladké, polohrubé a hrubé mouky
- 170 g krupice
- 220 g cukr krupice
- 200 g cukr moučka
- 300 g soli
- 250 g rýže
- 100 g ovesných vloček
- 145 g máku
- 380 g marmelády
- 250 g másla
Pro tekuté ingredience v množství g
- 230 g oleje
- 245 g vody
- 250 g mléka
Další triky v množství g
- 350 g vody v plném hlubokém talíři
- 10 g másla o velikosti ořechu
- 60 g malý brambor
- 30 g bílku
- 20 g žloutku
- 5 g cukru ve tvaru kostky
- 0,04 g malá špetka soli
Veškeré tyto hodnoty jsou samozřejmě přibližné a orientační, protože takové vážení ovlivňuje velikost pomůcek a konzistence ingrediencí. Toto řešení se ale dá použít jako nouzové nebo přechodné. Určitě doporučujeme koupi kuchyňské váhy a odměrky tekutin.
Odměrka na tekutiny | |
Odměrka s digitální váhou Jocca
|
Kuchyňská váha | |
Soehnle KWD Fiesta digitální kuchyňská váha Max. váživost=5 kg černá
622 Kč |
Mohlo by Vás zajímat
Co signalizují bílé skvrny na žloutku a můžete taková vejce bezpečně jíst?
Možná jste si už někdy všimli bílých skvrn na vaječném žloutku. Je bezpečné taková vejce konzumovat?
10 rozšířených mýtů o potravinách, které vás překvapí
V době, kdy je dostupnost informací tak snadná, můžeme se často dostat k nepravdivým nebo zjednodušeným informacím. Při hledání toho, co je nejlepší pro naše zdraví, můžeme narazit na některá tvrzení, která jsou neúplná, nebo dokonce nesprávná. Pojďme se podívat na 10 nejrozšířenějších mýtů o potravinách a podrobně je prozkoumat.
Pět nečekaných potravin, které můžete zmrazit a použít později
Zmrazování potravin je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost a zároveň ušetříte peníze. Všichni jsme zvyklí zamrazovat maso, zeleninu a pečivo, ale co když existuje mnoho dalších potravin, které můžete také zmrazit a použít později? Zde je pět nečekaných potravin, které můžete bez obav zamrazit.
Babičky věděly, jak v kuchyni zazářit. Seznam praktických fíglů, jak zvládnout kuchyň na jedničku
Naše babičky si musely poradit v každé situaci, aby jejich pokrmy byly vždy dokonalé a rodina spokojena. Výbava kuchyní nebyla tak široká a moderní, jako v těch dnešních a i přesto vše zvládaly. Máme pro vás pár babských fíglů, s kterými si poradíte v nouzi.
Chcete si uvařit těstoviny a nevíte jaké si zvolit? Nevadí, máme tu pro vás seznam všech druhů!
Těstoviny jsou dnes nezbytnou součástí většiny kuchyní po celém světě. Ať už si první představíme levný a rychlí pokrm ze studentských let, či tradiční italskou specialitu, většina z nás je má na talíři celkem pravidelně. Dnes si povíme o těstovinách pár zajímavostí a zorientujeme se v možných variantách a složení.
Osvědčené triky, jak zachránit přesolené jídlo!
Přehnali jste to se solí při přípravě jídel? Máme pro Vás pár triků, jak zachránit Váš pokrm!
Nemáte vývrtku? Nevadí. Jak otevřít láhev vína bez potřeby vývrtky?
Otevřít lahev vína s korkovou zátkou bez vývrtky může být zapeklitý oříšek. Připravili jsme proto pro vás seznam několika triků, které vám otevírání vína usnadní.
Mistr kuchyně prozrazuje: Jak rozlišit čerstvé vejce od starého?
Zjistit čerstvost vejce podle jeho vnějšího vzhledu není možné, proto se snažte vždy nakupovat vejce v obchodech s vysokou obrátkou, kupujte pouze tolik, kolik potřebujete na týden, místo abyste je skladování ve velkém množství na dlouhou dobu.
Máte doma litinovou pánev? Dejte si pozor, tyto 4 potraviny na ni nepatří
Litinová pánev je nepostradatelným kuchyňským nástrojem, který nabízí mnoho výhod a přináší kulinářským nadšencům radost z dokonalého vaření. Její vlastnosti jako vynikající tepelná vodivost a schopnost udržovat teplotu ji činí oblíbenou volbou pro mnoho kuchařů. Nicméně, existují i některá omezení a záležitosti, na které je třeba dávat pozor, aby byla zaručena dlouhá životnost a bezpečnost používání této pánve.
Návod pro snadné loupání vajec: Vyzkoušejte tyto dvě ingredience a oloupejte si vajíčka bez problému
Loupat vajíčka může být někdy skutečným oříškem. Od škrábání skořápky a po neúspěšném pokusu o čistém loupání. Nicméně, existují triky a jednoduché metody, které mohou tento proces značně usnadnit a ušetřit vám čas i nervy. Dvě ingredience, které možná máte doma, se mohou stát vašimi nejlepšími pomocníky při loupání vajec.