Vaše poloha:
Jak zabránit nepříjemným pachům v lednici? Stačí obyčejná sůl, která vás zbaví pachu a udrží zeleninu déle čerstvou
(Foto: canva.com)
Jak zabránit nepříjemným pachům v lednici? Stačí obyčejná sůl, která vás zbaví pachu a udrží zeleninu déle čerstvou
(Foto: canva.com)

23.01.2024

Jak zabránit nepříjemným pachům v lednici? Stačí obyčejná sůl, která vás zbaví pachu a udrží zeleninu déle čerstvou

Jak zabránit vzniku zápachu v lednici a zároveň omezit plýtvání potravinami? Vyzkoušejte obyčejnou kuchyňskou sůl. Ta absorbuje pachy a vychytává přebytečnou vzdušnou vlhkost, čímž prodlužuje životnost zeleniny.

 

Vložte do lednice misku se solí

 

Proč umístit do lednice mističku s jemně mletou solí? Důvodů je hned několik. Sůl přirozeně absorbuje těkavé látky způsobující zápach uvnitř lednice a pomůže vám tak udržet lednici bez nepříjemného odéru. Sůl je navíc hygroskopická látka, což znamená, že dokáže pohlcovat vzdušnou vlhkost. Díky tomu účinně snižuje vlhkost vzduchu v lednici a prodlužuje trvanlivost některých potravin.

 

Jak prodloužit životnost zeleniny?

 

Podle současných odhadů se celosvětově každoročně vyhodí více než miliarda tun potravin. Velkou část z tohoto množství pak tvoří ovoce a zelenina, které mají krátkou trvanlivost a při nesprávném skladování se rychle kazí. Jak tedy prodloužit životnost zeleniny na maximum?

 

Správné skladování zeleniny samozřejmě vždy závisí především na druhu zeleniny. Ačkoli tedy většině druhů postačí skladování ve spodním šuplíku v lednici, některé další druhy jako jsou cibule, česnek, rajčata či cibule preferují spíše uchovávání ve spíži. Ať už však skladujete zeleninu kdekoli, nikdy ji před uložením neumývejte. Místo toho vždy vyčkejte na dobu před konzumací. Omytím totiž zeleninu zbavujete ochranné vrstvy, pomačkáním poškozujete její pletiva a zbytečně ji zvlhčujete.

 

Vyvarujte se také skladování zeleniny ve stejné přihrádce společně s ovocem. Některé druhy ovoce jako jsou banány, jablka, hrušky či melouny totiž uvolňují velké množství plynného rostlinného hormonu – ethylenu. Ten v přírodě urychluje zrání, avšak v lednici spíše podporuje kažení plodů.

 

Sůl odstraní přebytečnou vlhkost

 

Pokud chcete vaši zeleninu udržet co nejdéle čerstvou, musíte se zaměřit nejen na teplotu v lednici, ale také na vlhkost vzduchu. Ta by se měla optimálně pohybovat mezi 70 a 80 procenty. Tato vlhkost je kompromisem pro většinu potravin skladovaných v lednici. Příliš vysoká vlhkost může způsobovat nejen brzké kažení zeleniny a ovoce, ale také rychlejší vznik námrazy a zápachu.

 

Právě obyčejná kuchyňská sůl dokáže výtečně absorbovat vzdušnou vlhkost. Mističku se solí umístěte nejlépe přímo do šuplíku se zeleninou. Účinek soli se nejsilněji projeví na citlivých druzích zeleniny jako jsou saláty, špenát či rukola, které díky ní vydrží podstatně déle.

 

Další způsoby, jak odstranit zápach v lednici

 

Velmi častým problémem v domácnosti bývá zápach v lednici. Ten se často tvoří i v případě, že se snažíte zařízení udržovat v maximální čistotě. Jak tedy se zápachem účinně bojovat? První zásadou je samozřejmě zejména udržovat lednici hygienicky čistou. Druhým důležitým aspektem je pak správné uchovávání potravin. Všechny aromatické potraviny skladujte v uzavíratelných nádobách, aby nedocházelo k uvolňování těkavých látek do okolí. Správné skladování také brání kažení potravin, které může být dalším důležitým zdrojem zápachu.

 

I po vyčištění lednice se však kvůli skladování nejrůznějších potravin objevovat nepříjemný odér. Výskytu zápachu dokáží zabránit speciální pohlcovače pachu do lednice. Existují však i jednodušší a levnější způsoby, jak zabránit zápachu. Kromě již zmíněné soli můžete využít třeba najemno mletou kávu v mističce. Káva absorbuje zápach a zároveň uvolňuje vonné silice.

 

Pokud nejste milovníky kávy, můžete vyzkoušet další osvědčené tipy. Zkuste do lednice dát talířek s jedlou sodou či kypřícím práškem, nebo sáček s rýží. Všechny tyto rady fungují na podobném principu jako sůl a pomáhají tak pohlcovat vlhkost i zápachy. Velmi oblíbenou babskou radou bývá také sklenička neředěného octa, avšak zápach kyseliny octové může mnoho lidí odradit. Pokud však chcete dodat lednici svěží vůni, využijte bezpečné přírodní zdroje vonných silic jako jsou citrusová kůra či koření (hřebíček, skořice, …).

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Tajemství soli: 8 vychytávek, které vám ulehčí život

Sůl není jen obyčejná přísada do jídla. Tento běžně dostupný minerál může být vašim tajným zbraním v domácnosti, který vám ulehčí život. Od čištění až po udržení čerstvosti květin, sůl má neuvěřitelné vlastnosti, které jsou pro vás přínosem.

Máte doma litinovou pánev? Dejte si pozor, tyto 4 potraviny na ni nepatří

Litinová pánev je nepostradatelným kuchyňským nástrojem, který nabízí mnoho výhod a přináší kulinářským nadšencům radost z dokonalého vaření. Její vlastnosti jako vynikající tepelná vodivost a schopnost udržovat teplotu ji činí oblíbenou volbou pro mnoho kuchařů. Nicméně, existují i některá omezení a záležitosti, na které je třeba dávat pozor, aby byla zaručena dlouhá životnost a bezpečnost používání této pánve.

Sůl v potravinách: Které produkty mají nejvyšší a nejnižší obsah soli?

Sůl je nezbytným minerálem pro naše tělo, ale spotřebováváme ji často ve velkém množství. Přílišná konzumace soli může mít negativní dopady na naše zdraví, včetně zvýšeného rizika vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění. Proto je důležité vědět, které potraviny mají vysoký obsah soli a které naopak nižší obsah. V tomto článku se podíváme na produkty s nejvyšším a nejnižším obsahem soli.

Pět nečekaných potravin, které můžete zmrazit a použít později

Zmrazování potravin je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost a zároveň ušetříte peníze. Všichni jsme zvyklí zamrazovat maso, zeleninu a pečivo, ale co když existuje mnoho dalších potravin, které můžete také zmrazit a použít později? Zde je pět nečekaných potravin, které můžete bez obav zamrazit.

Jak ocet odstraňuje nepříjemný zápach v lednici a jak ho použít správně

Trápí vás nepříjemný zápach v lednici? Můžete mu snadno předejít i pomocí octa.

Proč je důležité pravidelně čistit lednici: výhody a spoustu benefitů

Pravidelné čištění lednice je nezbytným krokem k udržení zdravého životního stylu. Nejenže vám umožní ušetřit peníze za nevyužité potraviny, ale pomáhá odhalit potraviny, které jsou již zkažené a předchází tak možným onemocněním způsobeným konzumací nekvalitních potravin. Díky pravidelnému čištění lednice lze lehčeji plánovat jídelníček a nakupovat potraviny s ohledem na jejich skladovací dobu. V neposlední řadě pravidelné čištění lednice zvyšuje účinnost spotřebiče a tím i úsporu energie.

Trápí vás nevzhledné skvrny na pohovce? Jak se s nimi vypořádat?

Každá domácnost má pohovku a moc dobře víme, jak je těžké ji uchránit před různými skvrnami. Stačí jen chvilka nepozornosti a flek je na světě. Co ale s tím? Poradíme vám, jak si poradit i bez chemických prostředků.

Základní triky šéfkuchařů, jak si pomoc v krajní nouzi v kuchyni

Připravili jsme pro Vás kuchařské triky, které používají profesionálové v kuchyni. Objevte nový rozměr přípravy pokrmů, které jste dosud nepřipravovali správně.

Uspořádejte kuchyni podle těchto triků, které vám ušetří spoustu času

Přejete si jednou provždy správně uspořádat kuchyň? Nejdůležitější je organizace, která uvolní místo v kuchyni a umožní mít vše na dosah ruky. Podívejte se na naše triky na uspořádání kuchyně.

Pořádek v kuchyni: Jak si správně uspořádat spíž?

V domácnosti je důležité mít po ruce mimo čerstvých potravin i potraviny trvanlivé. I když se může zdát, že tento druh potravin můžeme skladovat jakkoliv, opak je pravdou. Spíž je proto vítané řešení. A kdo má to štěstí, že si ji může vytvořit, měl by tak určitě učinit. Avšak její umístění a uspořádání je potřeba promyslet, aby dobře plnila svou funkci. Máme pro Vás několik rad, jak na to.