Vaše poloha:
Moravská uzená polévka s vejci a smetanou: Poctivý recept z velikonoční tradice
(Foto: idnes.cz)
Moravská uzená polévka s vejci a smetanou: Poctivý recept z velikonoční tradice
(Foto: idnes.cz)

17.04.2025

Moravská uzená polévka s vejci a smetanou: Poctivý recept z velikonoční tradice

Tradiční recept z jižní Moravy, který vás zahřeje na duši i na těle. Hustá polévka z uzeného masa, vajec a česneku je ideální nejen na Velikonoce, ale kdykoliv máte chuť na něco výživného a chutného.


Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit tradiční moravskou polévku z uzeného masa

  • Jaké suroviny použít pro správnou chuť a hustotu

  • Postup krok za krokem, který zvládne každý

  • Tipy na obměny receptu podle surovin, které máte doma

  • Proč je tato polévka oblíbená o Velikonocích i mimo ně


Ingredience (na 4–6 porcí):

 


Jak na to – postup krok za krokem:

 

  1. Uvařte uzené maso doměkka. Vývar nevylévejte – využijete ho na základ polévky. Maso nakrájejte na menší kostky.

  2. Na pánvi si rozehřejte sádlo a zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne.

  3. Přidejte mouku a připravte si klasickou světlou jíšku. Promíchejte, aby nezůstaly hrudky.

  4. Zalijte vývarem, dobře rozmíchejte a přiveďte k varu.

  5. Do polévky vložte nakrájené maso, česnek (prolisovaný nebo nastrouhaný), kmín a majoránku. Nechte společně vařit 10–15 minut.

  6. Rozšlehaná vejce nalijte do polévky tenkým pramínkem za stálého míchání – vytvoří se jemné „vejce na niti“. Alternativně můžete použít i natvrdo vařená vejce nakrájená na kolečka.

  7. Nakonec vmíchejte smetanu, případně dosolte a opepřete podle chuti.

  8. Podávejte s nasekanou pažitkou nebo petrželkou a čerstvým chlebem.


Tip na závěr:

 

Tuhle hutnou polévku si zamilujete nejen o svátcích. Skvěle chutná i jako večeře po dlouhém dni nebo jako hlavní chod. Díky uzenému masu, česneku a vejcím zasytí na dlouhou dobu.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz, idnes.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Tvarohový beránek jako od babičky: Vláčný recept, který vždycky vyjde

Chcete letos upéct velikonočního beránka, který bude vláčný, jemný a vydrží dlouho čerstvý? Zkuste tradiční recept na tvarohového beránka, jaký pekly naše babičky. Těsto s tvarohem je skvělé nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy – a výsledek? Naprosto neodolatelný!

Recept na velikonoční muffiny, které upečete dřív, než řeknete „Hody, hody, doprovody“

Velikonoce nejsou jen o mazanci a beránkovi. Pokud chcete udělat radost koledníkům nebo potěšit děti něčím barevným a rychlým, velikonoční muffiny jsou skvělou volbou. Jsou jednoduché na přípravu, krásné na pohled a chutnají výborně i bez složitého zdobení.

Velikonoční hit za pár minut: Plněná vajíčka, která zmizí ze stolu jako první

Hledáte rychlý a chutný velikonoční recept, který nadchne hosty i rodinu? Vyzkoušejte plněná vajíčka – klasiku, která nikdy nezklame. Stačí pár surovin a deset minut času!

Řecké velikonoční pletenky s vůní pomeranče: Nadýchané a sladké jako od babičky

Řekové si Velikonoce neumí představit bez sladkých copánků z kynutého těsta – tzv. „tsoureki“. Toto tradiční pečivo je voňavé po pomeranči a vanilce, krásně měkké a chutná skvěle i několik dní po upečení. Naučte se, jak si ho připravit doma podle jednoduchého receptu.

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce se neobejdou bez poctivé nádivky. Zapomeňte ale letos na tu klasickou a inspirujte se pěti originálními recepty, které dodají vašemu svátečnímu stolu nový šmrnc. Ať už dáváte přednost tradičnímu masu, lehčí variantě se zeleninou nebo bylinkové nádivce, zaručeně si vyberete. Objevte chutě, které oživí vaše Velikonoce.

Recept na pučálku: Velikonoční pochoutka, kterou znaly už naše prababičky

Jednoduchá, ale výživná, voňavá i tradiční. Pučálka pokrm z naklíčeného hrachu patří k těm receptům, které v sobě nesou kus české historie. Připravovala se v době půstu, na Zelený čtvrtek, a své místo si nachází i dnes, kdy hledáme návrat k přirozenému stravování.

Recept na velikonoční jidáše: Překvapte rodinu dokonalým pečivem podle staré tradice

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční velikonoční pečivo, které se peče na Škaredou středu a jí se na Zelený čtvrtek. Jejich stočený tvar připomíná provaz Jidáše Iškariotského. Připravte si je doma podle ověřeného receptu, který provoní celou domácnost a potěší každého milovníka velikonočních tradic.

Nejrychlejší velikonoční dezert: Brownies s čokoládovými vajíčky bez stresu

Hledáte jednoduchý, ale efektní velikonoční moučník, který zvládnete i na poslední chvíli? Tahle vláčná brownies s barevnými čokoládovými vajíčky zvládne upéct každý – a zaručeně zmizí ze stolu dřív, než stihnou vychladnout.

Nejlepší recept na hot cross buns: Sladké velikonoční pečivo, které provoní váš domov

Hledáte originální recept na velikonoční pečivo? Vyzkoušejte tradiční hot cross buns – nadýchané sladké bochánky s rozinkami a křížem z těsta. Jsou symbolem Velkého pátku a jejich vůně vás okamžitě naladí na svátky jara.

Hrníčkový velikonoční mazanec bez vážení: Rychlý recept, který se vždy povede

Nemáte kuchyňskou váhu nebo zkrátka jen nechcete nic složitě odměřovat? Vyzkoušejte osvědčený hrníčkový recept na velikonoční mazanec, který je jednoduchý, rychlý a zvládne ho opravdu každý. Výsledek? Nadýchaný, voňavý bochánek jako od babičky.

Spolupracujeme s: