Vaše poloha:
Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?
(Foto: canva.com)
Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?
(Foto: canva.com)

19.03.2024

Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?

Když se spojí šťavnatý pečený bůček s bohatou žemlovou nádivkou, vznikne kulinářský zážitek, který si zamiluje každý milovník tradiční české kuchyně. Tato kombinace představuje vrcholné potěšení pro chuťové pohárky, kde každé sousto hraje symfonii chutí a textur. V následujícím článku vám představíme, jak na tento skvost připravit a proč je pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou považován za nepřekonatelnou kombinaci.

 

Pečený bůček, známý také jako vepřový bok, je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších pokrmů české kuchyně. Důvodem jeho popularity je nejen výrazná chuť a šťavnatost, ale také křupavá kůrka, která vzniká během pečení. Tato lahůdka má hluboké kořeny v českých zemích, kde byl vepřový bůček odjakživa považován za významný zdroj energie a bílkovin. Příprava pečeného bůčku se může lišit region od regionu, ale základem úspěchu je vždy pomalé pečení, díky kterému maso zůstává šťavnaté a měkké.

 

Recept na pečený bůček s žemlovou nádivkou

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 1,5 kg vepřového boku (bůčku)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 lžičky majoránky
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 300 ml piva (nejlépe tmavého)

 

Pro žemlovou nádivku:

 

  • 5 starších žemlí, nakrájených na kostičky
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička majoránky
  • Pár lístků čerstvé petrželky, nasekané

 

Postup:

 

  1. Bůček omyjte a osušte. Povrch masa jemně nařízněte, aby se lépe propojily chutě. Maso potřete směsí soli, pepře, majoránky a rozdrceného česneku. Nechte v chladu marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

  2. Předehřejte troubu na 160 °C. Bůček vložte do pekáče a podlijte pivem. Pečte zakryté alobalem zhruba 2 hodiny. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.

  3. Zatímco se bůček peče, připravte žemlovou nádivku. Žemle zalijte teplým mlékem a nechte je nasáknout. V míse smíchejte žemle, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a petrželku. Vše dobře promíchejte.

  4. Na posledních 30 minut pečení bůčku rozložte nádivku okolo masa v pekáči, aby se krásně propekla a nasákla šťávou z bůčku.

  5. Hotový pečený bůček s žemlovou nádivkou podávejte teplý, ideálně s čerstvým salátem nebo kysaným zelím.

 

Tento recept na pečený bůček s žemlovou nádivkou vám přinese chutě, které dokonale doplňují veselou atmosféru Velikonoc. Je to pokrm, který oslavuje bohatství a tradici české kuchyně a jistě potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i srdce.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce jsou obdobím, kdy se rodiny scházejí kolem stolu a sdílejí chvíle plné radosti a dobrého jídla. Jedním z tradičních pokrmů, který se na velikonočním stole často objevuje, je nádivka. Ale proč se nevydat mimo zažité cesty a vyzkoušet něco nového? Přinášíme vám pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí vaše Velikonoce a přinesou do vašeho jídelníčku nové chutě a vůně.

Zažijte Velikonoce jako nikdy předtím: Recept na beránka v pěti variantách

S blížícími se Velikonočními svátky se otevírá doba, kdy se rodiny a přátelé scházejí, aby společně oslavovali, a co by to byly za oslavy bez tradičního velikonočního beránka? Připravte se na to, že tento rok budou Velikonoce opravdu speciální, protože vám přinášíme recept na beránka v pěti neodolatelných variantách. Od klasického tvarohového až po luxusní biskupský beránek, každá z nich představuje jedinečnou chuť, která obohatí váš velikonoční stůl a zanechá vás i vaše blízké v úžasu.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Recept na sváteční pomalu pečený bůček

Chcete-li připravit nezapomenutelný vánoční pokrm, který zaujme každého hosta, nemusíte hledat dál. Tento tradiční vepřový pokrm, který zraje v pomalém pečení, se stává středobodem každé sváteční hostiny. Vyznačuje se křupavou kůrkou, šťavnatým masem a bohatými chutěmi, které si zaslouží místo na každém svátečním stole.

Recept na velikonoční nádivku, který vám bude chutnat stejně jako od babičky

Velikonoční nádivka patří mezi hlavní tradicí Velikonoc a její chuť navodí tu správnou velikonoční náladu. Pokud i vy toužíte po dokonalé nádivce, vyzkoušejte tento recept, který vám bude chutnat stejně jako od babičky.

Nevíte už, co s vajíčky? Vyzkoušejte tyto recepty a budete mile překvapeni

Vajíčka jsou v kuchyni skvělým pomocníkem, z kterého lze připravit nekonečné množství jídel. Pokud se vám ale zdá, že už jste vyzkoušeli všechny možné recepty, nezoufejte. Vyzkoušejte jeden z těchto pěti receptů!

Připravte se na Velikonoce s naším vláčným mazancem

Máme pro vás recept na tradiční český velikonoční mazanec. Tento vláčný a voňavý mazanec s rozinkami a mandlemi je ideální pro slavnostní snídani nebo odpolední kávu s rodinou a přáteli.

Recept na velikonoční jidáše, které rozhodně nesmí chybět u mazance!

Velikonoce se pomalu blíží a to znamená, že se na ně musíte připravit. Jedna z tradičních věcí je pečení a dneska se podíváme na velikonoční jidáše! Přinášíme vám dokonalý recept, který vám s touto přípravou pomůže.

Recept na žemlovku s tvarohem a jablky

Milujete tradiční česká jídla? Vyzkoušejte náš recept na žemlovku s tvarohem a jablky!

Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý

Piškotová roláda s tvarohovou náplní a ovocem je lehký jarní dezert, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina. Její příprava je přitom snadná a nezabere vám více než hodinu.