Vaše poloha:
Potravina měsíce Březen: Šťovík
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Březen: Šťovík
(Foto: canva.com)

01.03.2022

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

 

Šťovík je znám převážně jako plevel, jenž mnozí z nás v dětství konzumovali pro jeho výrazně kyselou chuť. V dnešní době však tato opomíjená bylina zažívá návrat do našich kuchyní a stává se z ní plnohodnotná listová zelenina plná vitaminů i antioxidantů.

 

Šťovík lidstvo užívá již odnepaměti, a to jak v gastronomii, tak v lidovém léčitelství. Již ve starověkém Římě byl šťovík oblíbenou součástí hostin, jelikož podporoval trávení. Později ve středověku byl pokládán zejména za léčivou bylinu a mnozí námořníci ho konzumovali jako prevenci proti kurdějím.

 

V současnosti se běžně pěstuje šťovík zahradní, který má jemnější chuť i strukturu než jeho planý příbuzný. Právě v jarních měsících jsou však mladé lístky přírodního šťovíku stejně chutné, jako ty vypěstované. Na našem území se však stále šťovík konzumujeme spíše výjimečně. V západní Evropě přitom patří mezi naprosto běžnou jarní zeleninu. Mladé jarní lístky šťovíku jsou nesmírně chutné a přímo vybízejí k přípravě mnoha svěžích pokrmů.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Šťovík je, stejně jako jiné druhy listové zeleniny, nesmírně zdravý a obsahuje podobná množství zdraví prospěšných látek jako špenát. Je výborným zdrojem mnoha vitaminů a díky vysokému obsahu přírodních barviv je bohatý na antioxidanty.

 

Listy šťovíku však obsahují i vysoké množství kyseliny šťavelové, která může být problém zejména při nadměrné konzumaci. Kyselině šťavelové by se měli vyhnout zejména lidé trpící dnou či ledvinovými kameny. Není však nutné se konzumace listů šťovíku obávat, běžné dávky vám nemohou ublížit a tělo šťavelany bez problémů vyloučí. Pokud však chcete mít jistotu, můžete se kyseliny šťavelové zbavit tepelnou úpravou. Při ní se tato látka rozloží a vy tak můžete klidně konzumovat libovolně velká množství šťovíkových listů.

 

Jaké látky tedy listy šťovíku obsahují?

 

  • vitamín C
  • vitamíny E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B2 a kyselinu listovou
  • minerály: draslík, vápník, železo, měď, zinek i fosfor
  • přírodní barviva – chlorofyly, karoteny
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Při příležitostné konzumaci je šťovík nesmírně zdravý a má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Mezi ty nejdůležitější patří například:

 

  • V jarních měsících pomáhá detoxikovat a pročistit organismus
  • Urychluje trávení a podporuje peristaltiku střev
  • Podporuje odvodňování organismu a vyplavování cizorodých látek
  • Uvolňuje dýchací cesty a pomáhá uvolňování hlenů
  • Stimuluje činnost jater
  • Dodává tělu esenciální živiny
  • Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v prevenci nádorových onemocnění

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Šťovík je bohatým zdrojem mnoha živin a minerálů, přesto však má poměrně nízkou energetickou hodnotu. Je tak vhodnou dietní potravinou. Obsahuje jen minimum jednoduchých sacharidů a tuků, díky čemuž je vhodný i pro diabetiky.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které šťovík obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

91.4 g

-

Energetická hodnota

23 kcal

1.3 %

Bílkoviny

2.86 g

6.4 %

Tuk

0.39 g

0.7 %

Minerální soli

1.72 g

29.7 %

Sacharidy

3.63 g

1.6 %

Vláknina

2.2 g

9.2 %

Cukr

0.42 g

0.5 %

Vitamin C

28.1 mg

46.8 %

Vitamin B2 (riboflavin)

0.169 mg

10.1 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.175 mg

8.8 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

194 µg

48.5 %

Vitamín A

469 µg

188.4 %

Vitamín E (alfa-tokoferol)

2.03 mg

18.7 %

Vitamín K (fylochinon)

492.9 µg

611.6 %

 

Užití v gastronomii

 

Šťovík zahradní má v gastronomii podobnou roli jako špenát. Můžeme ho přidávat čerstvý do salátů, kde vynikne jeho svěží a jen nepatrně nakyslá chuť. Syrový se také přidává do mnoha smoothies a podobných nápojů, který dodá nejen chuť, ale také obrovské množství vitaminů a anitioxidantů.

 

Stejně jako špenát se však často přidává i do omáček na různé druhy těstovin, do pomazánek i do polévek. Tepelnou úpravou se kyselá chuť šťovíku ztratí a je tedy možné s ním pracovat podobně jako s ostatními druhy listové zeleniny. A pokud si některé recepty z této netypické zeleniny zamilujete a budete si je chtít připravit i mimo sezónu, je možné si šťovík zamrazit či zavařit.

 

Recepty ze šťovíku zahradního

 

(Foto: canva.com)

 

Šťovíková polévka

 

Tato svěží jarní polévka je oblíbená jako lehký oběd, kterým můžete zahájit sezónu jara. Její příprava vám nezabere více než 45 minut a je velice snadná.

 

Suroviny:

 

  1. Listy šťovíku zbavíme řapíků a nakrájíme na menší kousky. Ty osmahneme na másle a po chvíli přidáme vývar, sůl i pepř.
  2. Šťovík necháme pár minut vařit, dokud nezměkne a poté ho ponorným mixérem rozmixujeme.
  3. Ze zbytku másla a mouky vytvoříme jíšku, kterou zředíme vývarem, a poté spojíme s rozmixovaným šťovíkem.
  4. Polévku necháme ještě pár minut vařit, mezitím ji můžeme dochutit a přidat bylinky, například petrželku.
  5. Žloutek smícháme se smetanou a vmícháme do zbytku polévky. Poté už jen pořádně promícháme a můžeme podávat.

 

TIP: Můžeme podávat s krutony či opečeným pečivem.

 

(Foto: canv.a.com)

 

Šťovíková pomazánka

 

Šťovíková pomazánka výborně chutná na toastech i čerstvém pečivu. Hodí se k snídani i večeři a její příprava vám nezabere mnoho času.

 

Potřebné suroviny:

 

  1. Listy šťovíku je nutné do pomazánky nadrobno nasekat, je nutné je však nejdříve zbavit řapíků.
  2. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky.
  3. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.
  4. Poté všechny ingredience smísíme v misce a dochutíme pepřem a solí podle chuti.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.