Vaše poloha:
Potravina měsíce Leden: Artyčok
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Leden: Artyčok
(Foto: canva.com)

05.01.2022

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.

 

Artyčok, blízký příbuzný našeho bodláku, je netradiční zelenina, kterou se jistě vyplatí zařadit do jídelníčku. Nejenže skvěle chutná a lze si z něj připravit lahůdky středomořské kuchyně, má také léčivé účinky. Společně s ostropestřcem je považován za jedno z nejlepších bylinných léčiv na onemocnění játer i žlučníku.

 

Artyčok je typickou zeleninou zejména pro jižní Evropu, kde se stal běžnou součástí stravy již ve starověku. Již v antickém Řecku a Římě byl oblíben jako prostředek pro pročištění organismu i jako delikatesa. Na našem území bylo historicky pro pěstování artyčoků příliš chladné klima a tato zelenina tedy byla pouze drahou pochoutkou vyšších vrstev. Dnes je však artyčok dobře dostupný a můžete si ho zakoupit čerstý i nakládaný.

 

Cenný zdroj vitaminů, minerálů i hořčin

 

Artyčoky jsou přirozeně bohaté na velké množství vitaminů i minerálů. Jsou výborným zdrojem zejména vitaminů B9 a K, z minerálů je pak nejvýznamnější obsah fosforu a manganu. Dále však artyčoky obsahují hořčiny, třísloviny a jiné biologicky aktivní látky. Právě ty mají blahodárný vliv na naše játra a podporují tvorbu žluči.

 

Jaké látky tedy artyčoky obsahují?

 

  • vitamíny A, C a K
  • vitamíny skupiny B, zejména kyselinu listovou
  • minerály: mangan, fosfor, draslík, železo i vápník
  • přírodní barviva – antioxidanty
  • hořčiny a třísloviny
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Mezi největší přínosy konzumace této zeleniny patří právě blahodárný vliv na naše játra. Důvodů, proč artyčoky konzumovat je však mnoho. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat například tyto:

 

  • Podporuje činnost jater a pročišťuje organismus
  • Stimuluje produkci žluči a napomáhá tak trávení
  • Pomáhá metabolizovat tuky a urychluje látkovou výměnu
  • Slouží jako přírodní afrodisiakum
  • Podporuje chuť k jídlu a pomáhá proti nechutenství
  • Léčí kožní onemocnění a ekzémy
  • Brání ukládání cholesterolu v cévách a snižuje hladinu cukru v krvi

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Ačkoli má artyčok sám o sobě velmi nízkou energetickou hodnotu, nelze ho považovat za potravinu ideální pro redukci váhy. Účinně totiž stimuluje trávení a podporuje chuť k jídlu.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které zelí obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

84.94 g

-

Energetická hodnota

47 kcal

2.4 %

Bílkoviny

3.27 g

7.3 %

Tuk

0.15 g

0.2 %

Minerální soli

1.13 g

18.8 %

Sacharidy

10.51 g

4.6 %

Vláknina

5.4 g

22.5 %

Cukr

0.99 g

1.1 %

Vitamin C

11.7 mg

19.5 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.116 mg

5.8 %

Vitamín B9 (kyselina listová, folát)

68 µg

17.0 %

Vitamín K (fylochinon)

14.8 µg

18.5 %

 

Užití v kuchyni

 

Artyčoky mají v gastronomii dlouhou historii a jsou tradiční součástí jihoevropské kuchyně. Nejčastěji se konzumují měkká srdíčka těchto bodlákových poupat. Ty úplně nejměkčí lze konzumovat i zasyrova, oblíbenější jsou však tepelně pravené.

 

Nejčastěji se jednotlivé lístky vařených artyčoků pokapané olivovým olejem jednoduše namáčejí do nejrůznějších dipů či omáček. Dalšími možnostmi jsou artyčoky dušené, grilované, smažené či nakládané. Jako příloha se výborně hodí ke steakům a grilovanému masu.

 

A jak v obchodě vybrat ten správný artyčok? Je nutné si dávat pozor, aby bylo poupě pevné a nemělo seschlé konce jednotlivých lístků. Pokud jsou totiž lístky svraštělé či seschlé, není artyčok čerstvý.

 

Recepty z artyčoku

 

(Foto: canva.com)

 

Pečené artyčoky s dipem z bílého vína

 

Pečené artyčoky skvěle chutnají, a navíc nejsou náročné na přípravu. Máslový dip si pak můžete upravit podle vlastní chuti nebo si připravit svůj oblíbený dip k jiným druhům zeleniny.

 

Na zapečené artyčoky budeme potřebovat:

 

 

Troubu si předehřejeme na 260 stupňů. V misce smícháme olej, nadrobno nasekaný česnek, sůl a koření.

 

Poté si připravíme artyčoky. Nejprve je nutné odříznout asi 2,5 centimetru ze špičky artyčoku a odstranit stonky. Pak jednotlivé lístky odtáhneme od sebe, aby se mezi nimi vytvořilo místo pro olej. Pak všechny artyčoky vyskládáme do pekáčku a pečlivě rovnoměrně přetřeme olejovou směsí.

 

Pečeme asi 45 minut přikryté alobalem a poté ještě asi 20 minut odkryté, dokud zelenina pěkně nezezlátne. Ještě teplé lístky můžeme namáčet do dipu.

 

Suroviny na dip:

 

  • 200 g másla
  • 150 ml suchého bílého vína
  • alespoň 50 g parmazánu
  • šťáva z 1 citronu

 

Příprava dipu je také velice snadná. Necháme svařit víno asi na polovinu objemu, snížíme teplotu a poté postupně vmícháme kousky másla. Pak zašleháme parmezán a citronovou šťávu. Hotový dip dáme do mističky a můžeme v něm namáčet jednotlivé artyčokové lístky.

 

Artyčokové pesto na těstoviny

 

(Foto: canva.com)

 

Omáčka z artyčoků je tradiční zejména v jižní Evropě a v kombinaci s těstovinami chutná jednoduše skvěle. Její příprava je přitom poměrně snadná a můžete si ji připravit i pokud nemáte čerstvé artyčoky. Lze ji totiž připravit i z nakládaných!

 

Suroviny pro přípravu omáčky:

 

  • 1 sklenička nakládaných artyčoků či 2 vařené artyčoky
  • ½ hrnku čerstvého parmezánu
  • 1 citron
  • 4 stroužky česneku (prolisované)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

 

Srdíčka nakládaných či vařených artyčoků dáme společně s ostatními ingrediencemi do mixéru a rozmixujeme. Pro jednodušší přípravu můžeme přidat trochu vody. Takto vniklou směsí poté zalijeme čerstvě uvařené těstoviny a několik minut necháme na plameni prohřát. Konzistence omáčky by měla na konci připomínat pesto, které krásně obalí těstoviny. Na talíři přesypeme parmezánem (či čerstvou bazalkou) a můžeme podávat!

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.