Vaše poloha:
Stačí pár surovin a vznikne zázrak: Vyzkoušejte domácí česneková pečiva, která mizí ze stolu rychlostí blesku
(Foto: canva.com)
Stačí pár surovin a vznikne zázrak: Vyzkoušejte domácí česneková pečiva, která mizí ze stolu rychlostí blesku
(Foto: canva.com)

25.04.2025

Stačí pár surovin a vznikne zázrak: Vyzkoušejte domácí česneková pečiva, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Deštivý víkend si přímo říká o něco teplého, voňavého a domácího. Česneková pečiva jsou ideální volbou – snadná na přípravu, neodolatelná na chuť. Přinášíme vám recept a tipy, jak je zvládnout jako profesionál!


Co se v článku dozvím?

  • Proč jsou česneková pečiva ideální volbou pro deštivý den

  • Jak si připravit jednoduché a nadýchané těsto

  • Tajemství lahodné česnekové náplně

  • Tipy, jak česneková pečiva povýšit na vyšší úroveň

  • Inspirace na servírování a kombinace


Proč právě česneková pečiva na deštivé dny?

 

Když venku prší a teplota klesá, tělo i duše touží po něčem hřejivém a sytém. Česneková pečiva jsou jako stvořená pro tyto chvíle: krásně voní, zahřejí a zasytí. Česnek navíc obsahuje látky podporující imunitu, což je v chladném počasí příjemný bonus.


Jednoduché těsto: Základ úspěchu

 

Pro přípravu nadýchaných česnekových pečiv budete potřebovat:

 

 

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl.

  2. Přidejte teplé mléko, rozpuštěné máslo a vejce.

  3. Vypracujte hladké těsto a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.

 

TIP: Pokud chcete ještě jemnější strukturu, můžete do těsta přidat lžíci bílého jogurtu.


Lahodná česneková náplň

 

Na náplň si připravte:

 

 

Postup:

  1. Česnek utřete se solí do hladké pasty.

  2. Smíchejte s máslem a petrželkou.

Touto směsí potřete vyválené těsto před tvarováním pečiva.


Jak povýšit česneková pečiva na vyšší úroveň?

 

  • Přidejte sýr: Před zavinutím posypte těsto parmazánem nebo čedarem.

  • Použijte bylinky: Kombinace česneku s tymiánem, rozmarýnem nebo bazalkou posune vůni na novou úroveň.

  • Experimentujte s tvary: Vyzkoušejte nejen klasické záviny, ale i uzlíky, věnečky nebo malé bulky.


Inspirace na servírování

 

Česneková pečiva si skvěle rozumí například s:

  • Polévkami: Krémová rajčatová, dýňová nebo česneková polévka je ideální doplněk.

  • Sýrovými omáčkami: Nabídněte k pečivu dip z taveného sýra a bylinek.

  • K snídani: Teplé pečivo s trochou másla a šálkem čaje je dokonalý start dne.

 

Domácí česneková pečiva jsou malým kouzlem, které promění deštivý den ve voňavou a chutnou oslavu. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept a uvidíte, že se stanou stálicí ve vašem repertoáru!


Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz, toprecepty.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Slané rohlíky, které znáte z dovolené v Chorvatsku: Teď si je upečete doma

Slané rohlíky neboli slane kifle jsou klasika, kterou najdete v chorvatských pekárnách, hotelech i u rodinných snídaní. Jemné, nadýchané a lehce slané – přesně tak, jak je znáte z dovolené.

Hit internetu: Nejjemnější rohlíčky z pár surovin. Bez kynutí celé dopoledne!

Když se vůně čerstvě upečených rohlíčků line kuchyní, nikdo neodolá. Tyto máslové „kiflice“ jsou měkoučké, jemné a jejich přípravu zvládne každý. Potřebujete jen pár základních surovin a hodinku času.

Recepty ze staršího pečiva aneb staré pečivo nepatří do koše

Máte doma starší pečivo a nevíte si rady co s ním? Rozhodně ho nevyhazujte, protože my jsme pro vás našli spoustu řešení, jak ho zpracovat a zároveň tímto krokem zabráníte plýtváním potravin.

Kuřecí stroganov za půl hodiny: Lehčí verze klasiky s méně než 400 kaloriemi

Tradiční hovězí stroganov je hutný a vydatný, ale tahle odlehčená kuřecí varianta překvapí nejen rychlou přípravou, ale i nízkým obsahem kalorií. Za půl hodiny máte na stole lahodné jídlo, které si bez výčitek vychutnáte i při hlídání váhy.

Tortilla polévka: Mexická klasika, která vás zahřeje a okouzlí chutí

Mexická kuchyně je plná barev, vůní a intenzivních chutí. Jedním z pokladů, který stojí za to ochutnat, je tradiční tortilla polévka. Kombinuje křupavé proužky kukuřičných tortill, bohatý rajčatový vývar, avokádo, sýr a pikantní chilli. Připravte si tuto autentickou lahůdku i doma – zvládnete ji překvapivě snadno.

Banánovo-kakaová buchta z ovesných vloček: Zdravý a nadýchaný dezert bez mouky i cukru

Hledáte rychlý, zdravý a přitom chutný dezert? Banánovo-kakaová buchta z ovesných vloček je skvělou volbou – bez bílé mouky, bez přidaného cukru a hotová za pár minut. Stačí pár ingrediencí, které většina z nás má doma.

Tajemství nadýchaného pečiva: Přidejte do vody jogurt a uvidíte ten rozdíl

Stačí obyčejný kelímek jogurtu a vaše housky, rohlíky či koláče získají jemnější chuť, lepší texturu a déle vydrží čerstvé. Prozradíme, jak na to.

Cuketové špagety: 10 minut práce a kila jdou dolů

Zapomeňte na těžké porce klasických těstovin. Cuketové špagety jsou lehké, zdravé a hotové během chvilky. Ukážeme vám jednoduchý recept i tipy na chutné varianty, které si zamiluje celá rodina.

Nejlepší recept na domácí květákovou polévku

Přinášíme vám recept na krémovou květákovou polévku, která vás zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Za pár chvil tak můžete připravit ideální lehkou večeři pro celou rodinu.

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

Spolupracujeme s: