Vaše poloha:
Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý
(Foto: canva.com)
Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý
(Foto: canva.com)

18.04.2024

Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý

Piškotová roláda s tvarohovou náplní a ovocem je lehký jarní dezert, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina. Její příprava je přitom snadná a nezabere vám více než hodinu.

 

Hledáte inspiraci na chutný dezert? Pokud ano, rozhodně vyzkoušejte náš recept na piškotovou roládu s tvarohovou náplní. Základní recept totiž můžete obměňovat podle aktuální chuti, druhů dostupného ovoce i podle příležitosti. V jednom jednoduchém receptu se tak skrývá řada rozličných variací.

 

Záleží tedy pouze na vaší fantazii a chuti experimentovat. Začít můžete třeba jen výběrem oblíbené zavařeniny, nebo se rovnou můžete pustit do rafinovanějších chuťových kombinací. 

 

Lehký jarní dezert

 

Většina receptů na sladké rolády využívá máslový krém, který má několik zřejmých předností. Díky obsaženému máslu je poměrně tuhý a dobře drží tvar, nevytéká a můžete jím dezert ozdobit i zvenčí. Rolády s máslovým krémem jsou však poměrně těžké, tučné a rozhodně tak nijak neprospívají naší figuře.

 

Alternativou k máslovému krému je proto tvarohová náplň ztužená želatinou. Ta má podobné vlastnosti, avšak je oproti klasice je lehčí a více svěží. Mírně nakyslá chuť tvarohu se navíc výborně doplňuje s chutí sladkého piškotu a rozhodně se tedy nemusíte obávat, že byste se chuťově ochuzovali.

 

Co budete potřebovat?

 

Na přípravu těsta:

 

Na přípravu náplně:

 

Postup:

 

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 175 stupňů (bez horkovzdušného oběhu) a připravte si větší plech. Vyložte ho pečicím papírem.
  2. Z vajec oddělte bílky a šlehejte je, jen dokud nevnikne měkký, takřka tekutý sníh. K němu pomalu postupně přisypávejte cukr a průběžně šlehejte. Vznikající sníh by měl být hustý, ale ne zcela pevný. (Ideální konzistenci poznáte, když nadzvednete metličku ven ze směsi. Ve chvíli, kdy se budou špičky sněhu ohýbat pomalu dolů, máte hotovo.)
  3. K bílkům postupně zašlehejte i všechny žloutky. Žloutky vmíchávejte při nižších otáčkách, v každém kroku pouze jeden žloutek.
  4. K vznikajícímu těstu přidejte mouku i olej a naposledy řádně promíchejte, aby se všechny složky dokonale spojily.
  5. Těsto přemístěte na připravený plech a rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše. Pečte asi 18 až 25 minut. (Těsto by mělo být pružné, nemusí tedy nutně zcela zezlátnout.)
  6. Po několika minutách chladnutí ještě teplé těsto srolujte. To zajistí, že při finálním rolování nebude piškot praskat a drolit se. Jedním z možných způsobů rolování je převrácení těsta pečícím papírem vzhůru a následné srolování. Pečící papír totiž zajistí, že se jednotlivé části těsta neslepí. V této pozici nechte těsto plně vychladnout.
  7. Do přípravy náplně se můžete pustit během chladnutí těsta. Plátky želatiny namočte do studené vody. Následně přiveďte téměř k varu směs smetany s cukrem. K horké smetaně přidejte i nasáklou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte ke smetanovém základu tvaroh a rozmíchejte směs tak, aby v ní nebyly patrné větší hrudky.
  8. Vychladlé těsto rozevřete, potřete oblíbenou zavařeninou a klidně přidejte i kousky čerstvého ovoce. Na vrstvu marmelády rozetřete tvarohovou náplň, ne však zcela do krajů.
  9. Roládu zarolujte, zafixujte papírem a tvar zajistěte gumičkou, kolíčkem na prádlo či jiným způsobem. Pak už jen stačí dezert přenést do lednice a zde nechat uležet do druhého dne.
  10. Roládu vyjměte z lednice, nakrájejte na plátky a na talíři dozdobte moučkovým cukrem, šlehačkou, čerstvým ovocem či snítkou máty. 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Roláda, která vám zajistí prázdné talíře: Vepřová panenka se sušenými rajčaty

Jedna z rolád, která dokáže okouzlit chuťové pohárky každého milovníka masitých pochoutek, je vepřová panenka se sušenými rajčaty. Tato lahůdka, kombinující šťavnaté maso s intenzivní chutí sušených rajčat, je ideálním řešením pro každou slavnostní večeři nebo nedělní oběd. Následující recept vám krok za krokem ukáže, jak na to, aby se z vaší kuchyně line jenom vůně, která nikoho nenechá chladným.

Dezerty do skleničky: 6 snadných receptů pro každou příležitost

Přemýšlíte, jak překvapit své hosty originálním a vizuálně atraktivním dezertem? Nebo hledáte snadný způsob, jak si doma užít trochu sladkého potěšení? Dezerty do skleničky jsou ideálním řešení pro každou příležitost, které kombinují jednoduchost přípravy s elegancí. Ať už plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu, nebo si jen chcete dopřát něco sladkého, tyto recepty vás nenechají na pochybách.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Hrníčkový recept na kefírovou buchtu, která dokáže zpříjemnit každý den

Hledáte jednoduchý, ale neodolatelně chutný recept, který osvěží vaše odpoledne u kávy nebo čaje? Kefírová buchta na plech je odpovědí na vaše kulinářské přání. Tento hrníčkový recept nejenže přináší pohodlí snadné přípravy, ale zaručuje i vynikající výsledek, kterým potěšíte nejen sebe, ale i vaše blízké.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Vdolky jako od babičky: Recept na sladkou dobrotu s povidly a tvarohem

Vdolky, vdolečky – tyto lahodné kousky jsou klenotem české kuchyně a kouzelným způsobem nás vtahují do vzpomínek na babiččiny dobroty. Tradice smažených vdolků s povidly a tvarohem sahá hluboko do minulosti, a dnes vám přinášíme autentický recept, který vás zavede do světa sladké pohody. Připravte se na exkurzi do historie i na výlet do kuchyně, kde se rodí kouzlo vdolků.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.

Upečte si vlastní trdelník: Krok za krokem

Trdelník, oblíbená pochoutka, která se stala nedílnou součástí našich měst i poutí, je nyní dostupný i pro ty, kteří si jej chtějí připravit doma. I když má původ v Maďarsku, získal si srdce mnoha Čechů a stal se tradiční dobrotou. A proč utrácet za něj v obchodech, když si ho můžete snadno upéct sami? Přinášíme vám recept, který vás provede krok za krokem a přinese do vaší domácnosti vůni čerstvě upečených trdelníků. Takže, pusťme se do toho!

Skořicový sen u vás doma. Recept na dokonalé skořicové šneky

Skořice, ta voňavá přísada, která dokáže proměnit obyčejné pečivo na něco naprosto úžasného. Skořicové šneky patří mezi oblíbené pochoutky milovníků sladkého po celém světě. Pokud si chcete dopřát tuto skořicovou dobrotu, zkuste náš recept na dokonalé skořicové šneky z kynutého těsta. Připravte se na křupavý, vonný a lahodný zážitek.

Věnečky jako z cukrárny. Recept na domácí věnečky se žloutkovým krémem

Svěží, nadýchané a plné lahodného žloutkového krému - ano, to jsou věnečky. Tato tradiční cukrářská lahůdka je oblíbená po celém světě a nyní vám ukážeme, jak si je připravit přímo v pohodlí vaší kuchyně. Získejte chuť nejlepších věnečků, které jste kdy ochutnali, a připravte si je díky našemu receptu na domácí věnečky se žloutkovým krémem. Jednou, co je ochutnáte, už nebudete chtít jiné dezerty.