Vaše poloha:
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
(Foto: canva.com)
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
(Foto: canva.com)

07.04.2024

Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů

Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Recept na pesto z medvědího česneku
  • Recept na rizoto z medvědího česneku
  • Recept na krémovou polévku z medvědího česneku
  • Recept na kynuté bulky s medvědím česnekem
  • Recept na máslo z medvědího česneku

 

 

Recept na pesto z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 100 g čerstvého medvědího česneku
  • 50 g parmazánu
  • 50 g piniových oříšků
  • 100 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

 

  1. Medvědí česnek důkladně omyjte a osušte.
  2. V mixéru smíchejte medvědí česnek, parmazán, piniové oříšky a citronovou šťávu.
  3. Postupně přilévejte olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  4. Dochutíme solí a pepřem. Pesto je hotovo

 

Recept na rizoto z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 300 g rýže
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku medvědího
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

 

Postup:

 

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte nastrouhaný medvědí česnek a rýži a restujte, dokud rýže nezesklovatí.
  3. Zalijte vínem a nechte vypařit.
  4. Postupně přilévejte vývar, za stálého míchání, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
  5. Přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.

 

Recept na krémovou polévku z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 500 g medvědího česneku
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

 

Postup:

 

  1. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a brambory.
  3. Přidejte medvědí česnek a zalijte zeleninovým vývarem.
  4. Vařte, dokud není zelenina měkká.
  5. Polévku rozmixujte na hladkou konzistenci a přidejte smetanu.
  6. Dochutíte solí a pepřem.

 

Recept na kynuté bulky s medvědím česnekem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky medvědího česneku
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • vejce na potření

 

Postup:

 

  1. Mouku smíchejte se solí, cukrem a droždím.
  2. Přidejte prolisovaný medvědí česnek a promíchejte.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo a postupně přilévejte mléko, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Těsto nechte kynout alespoň hodinu.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a formujte buchty.
  6. Buchty nechte ještě chvíli kynout a poté potřete rozšlehaným vejcem.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.

 

Recept na máslo z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 200 g másla
  • 2 stroužky medvědího česneku
  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

 

  1. Máslo nechte změknout.
  2. Medvědí česnek jemně nasekejte a smíchejte s máslem.
  3. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Máslo s medvědím česnekem uložte do lednice a nechte ztuhnout.
  5. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jako přílohu k masu.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku

Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.

Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou

Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.

Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje

Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.

Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou

Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.

Oslňte chuťové pohárky: Recept na chřestové pesto s praženými pistáciemi

Využijte chřestové sezóny a připravte si lahodné chřestové pesto s praženými pistáciemi. Lehkou jarní večeři tak připravíte za několik minut.

Grilovačka: Recept na luxusní grilovanou kukuřici s limetovým máslem

Pokud milujete grilování a hledáte nový způsob, jak si připravit kukuřici, tak máme pro vás recept, který vás ohromí. Luxusní grilovaná kukuřice s limetovým máslem je nejen chutná, ale také přináší chutnou novinku ke grilování.Příprava je jednoduchá a výsledkem ohromíte svou rodinu nebo přátelé.

Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami

Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.

Jak na dokonalou francouzskou cibulačku

Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.

Jak si udělat domácí bylinkové máslo? Máme 3 druhy a výsledek je vždy za jedna!

Hledáte nejlepší recept na domácí bylinkové máslo? Připravili jsme pro Vás rovnou tři varianty. Přípravu zvládnete rychle a snadno!

Recept na zimní polévku kaldoun, která vás zahřeje a zasytí

Kaldoun je klasická česká polévka, která Vás zahřeje v těchto chladných dnech. Připravili jsem pro Vás postup, jak uvařit staročeskou sváteční polévku.