07.04.2024
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.
Co se v článku dozvíte?
- Recept na pesto z medvědího česneku
- Recept na rizoto z medvědího česneku
- Recept na krémovou polévku z medvědího česneku
- Recept na kynuté bulky s medvědím česnekem
- Recept na máslo z medvědího česneku
Recept na pesto z medvědího česneku
Ingredience:
- 100 g čerstvého medvědího česneku
- 50 g parmazánu
- 50 g piniových oříšků
- 100 ml olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Medvědí česnek důkladně omyjte a osušte.
- V mixéru smíchejte medvědí česnek, parmazán, piniové oříšky a citronovou šťávu.
- Postupně přilévejte olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Dochutíme solí a pepřem. Pesto je hotovo
Recept na rizoto z medvědího česneku
Ingredience:
- 300 g rýže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku medvědího
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g parmazánu
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte nastrouhaný medvědí česnek a rýži a restujte, dokud rýže nezesklovatí.
- Zalijte vínem a nechte vypařit.
- Postupně přilévejte vývar, za stálého míchání, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
- Přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.
Recept na krémovou polévku z medvědího česneku
Ingredience:
- 500 g medvědího česneku
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
Postup:
- Medvědí česnek omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a brambory.
- Přidejte medvědí česnek a zalijte zeleninovým vývarem.
- Vařte, dokud není zelenina měkká.
- Polévku rozmixujte na hladkou konzistenci a přidejte smetanu.
- Dochutíte solí a pepřem.
Recept na kynuté bulky s medvědím česnekem
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 stroužky medvědího česneku
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- vejce na potření
Postup:
- Mouku smíchejte se solí, cukrem a droždím.
- Přidejte prolisovaný medvědí česnek a promíchejte.
- Přidejte rozpuštěné máslo a postupně přilévejte mléko, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto nechte kynout alespoň hodinu.
- Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a formujte buchty.
- Buchty nechte ještě chvíli kynout a poté potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Recept na máslo z medvědího česneku
Ingredience:
- 200 g másla
- 2 stroužky medvědího česneku
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Máslo nechte změknout.
- Medvědí česnek jemně nasekejte a smíchejte s máslem.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Máslo s medvědím česnekem uložte do lednice a nechte ztuhnout.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo jako přílohu k masu.
Mohlo by Vás zajímat
Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku
Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.
Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou
Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.
Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje
Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.
Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou
Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.
Oslňte chuťové pohárky: Recept na chřestové pesto s praženými pistáciemi
Využijte chřestové sezóny a připravte si lahodné chřestové pesto s praženými pistáciemi. Lehkou jarní večeři tak připravíte za několik minut.
Grilovačka: Recept na luxusní grilovanou kukuřici s limetovým máslem
Pokud milujete grilování a hledáte nový způsob, jak si připravit kukuřici, tak máme pro vás recept, který vás ohromí. Luxusní grilovaná kukuřice s limetovým máslem je nejen chutná, ale také přináší chutnou novinku ke grilování.Příprava je jednoduchá a výsledkem ohromíte svou rodinu nebo přátelé.
Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami
Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.
Jak na dokonalou francouzskou cibulačku
Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.
Jak si udělat domácí bylinkové máslo? Máme 3 druhy a výsledek je vždy za jedna!
Hledáte nejlepší recept na domácí bylinkové máslo? Připravili jsme pro Vás rovnou tři varianty. Přípravu zvládnete rychle a snadno!
Recept na zimní polévku kaldoun, která vás zahřeje a zasytí
Kaldoun je klasická česká polévka, která Vás zahřeje v těchto chladných dnech. Připravili jsem pro Vás postup, jak uvařit staročeskou sváteční polévku.