Vaše poloha:
Máte rádi brambůrky s kouřovou příchutí? Této chuti je možná konec!
(Foto: canva.com)
Máte rádi brambůrky s kouřovou příchutí? Této chuti je možná konec!
(Foto: canva.com)

18.03.2024

Máte rádi brambůrky s kouřovou příchutí? Této chuti je možná konec!

Potraviny s kouřovou příchutí čeká velká změna. V Evropské unii dojde k zákazu tekutého kouře, tedy směsi dodávající mnoha pochutinám charakteristické kouřové aroma. Důvodem jsou zdravotní rizika související s poškozením genetického materiálu.

 

Máte rádi potraviny s uzenou chutí? Pokud ano, asi vás nepotěší, že tyto pochutiny možná čeká zásadní změna. Blíží se totiž zákaz tekutého kouře, tedy složky, která dodává potravinám charakteristické uzené či kouřové aroma. Důvodem jsou obavy o zdravotní bezpečnost.

 

Kouřová či uzená příchuť se přitom celosvětově těší velké popularitě. Tekutý kouř se používá pro přípravu nespočtu produktů jako jsou bramborové chipsy, uzeniny, sýry, ryby, polévky, BBQ omáčky i některé hotové pokrmy.

 

Slané pochutiny v akci

Moravské brambůrky 175g, různé druhy

26,90 - 29,90

3 prodejci

Více informací

Kaufland

26,90 Kč -3%

Zbývá 3 dny

Platí do: 30.4.2024

Prodejny Kaufland

Lidl

26,90 Kč

Zbývá 8 dní

Platí do: 5.5.2024

Prodejny Lidl

Albert

29,90 Kč -11%

Zbývá 10 dní

Platí do: 7.5.2024

Platí v prodejnách

Strážnické brambůrky 60g, různé druhy

9,90 - 13,90

2 prodejci

Více informací

Lidl

9,90 Kč

Zbývá 8 dní

Platí do: 5.5.2024

Prodejny Lidl

Billa

13,90 Kč

Zbývá 1 den

Platí do: 28.4.2024

Prodejny Billa

Zobrazit více

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=zbozi&q=%2Fhledej%3Fs%3Dbramb%C5%AFrky%2F&limit=2&titulek=Slan%C3%A9+pochutiny+v+akci&button=Zobrazit+v%C3%ADce&magid=22630&abver=2

 

Pokud jste však milovníci uzených lahůdek, nemusíte zoufat. Možný zákaz by se vztahoval pouze na výrobky, které nevznikají přímo uzením, ale použitím zkapalněného kouře. Kvalitní výrobky, které využívají standardní proces konzervace potravin uzením, nebudou zákazem postiženy.

 

Zdravotní rizika tekutého kouře

 

Tekutý kouř vzniká zkapalněním kouře z páleného dřeva a následným pročištěním vzniklé směsi. Podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) může konzumace potravin obsahujících tuto příchuť zvyšovat riziko rozvoje některých patologií, jako jsou rakovina či některá dědičná onemocnění. Důvodem vzniku těchto nemocí je genotoxické působení některých složek tekutého kouře, jenž může při konzumaci poškozovat naši DNA.

 

První hodnocení rizik spojených s kouřovým aromatem zveřejnila EFSA již před 15 lety. Podle dat agentury přitom výrobky využívající tekutý kouř prokazatelně obsahují genotoxické sloučeniny. Pro genotoxické látky navíc není možné stanovit minimální bezpečnou hladinu, úřady proto nemohou pouze doporučit snížení obsahu těchto látek. Ačkoli jsou tedy látky obsažené v tekutém kouři potenciálně zdraví škodlivé, prozatím není jasné, v jaké míře ke genotoxickým projevům u konzumentů dochází.

 

EU v reakci na zdravotní rizika zpřísňuje předpisy

 

Evropská komise kvůli zdravotním rizikům zvažuje zákaz užívání zmíněných látek. Rozhodnutí by přitom mohlo vstoupit v platnost již na jaře tohoto roku. V případě nepovolení užívání kouřových příchutí by se EU stala prvním trhem na světě, kde by byly tyto příchutě zakázány. I v takovém případě by však trvalo měsíce či dokonce roky, než by výrobky nadobro zmizely z regálů. Výrobcům je totiž zpravidla poskytnut čas na přizpůsobení receptury a na doprodání zásob.

 

Jak se vyhnout nebezpečným uzeným potravinám?

 

Právě kvůli dlouhé lhůtě pro doprodání zásob potraviny s obsahem potenciálně nebezpečných látek na trhu ještě chvíli zůstanou. Jak se jim tedy vyhnout? Důležité je si řádně číst složení a zkoumat, zda byly potraviny uzeny přirozeně, či zda byla použita příchuť. Ani v případě přirozeného procesu uzení však není zcela vyhráno. Všechny uzené potraviny jsou totiž rovněž potenciálními karcinogeny. Pokud tedy chcete udělat maximum pro své zdraví, pokuste se spíše omezit konzumaci uzených produktů na minimum.

 

Adaptace výrobců a nové příchutě

 

V případě, že Evropská komise rozhodne o zákazu užívání tekutého kouře tak výrobcům pochutin nezbyde než přizpůsobit receptury příslušným předpisům. Možná tak dojde ke vzniku nových příchutí, či k obměně těch zavedených. U některých výrobků jako jsou sýry, uzeniny či ryby pak budou stále k dostání ty produkty, které procházejí běžným procesem uzení.

 

Pokud dojde k zákazu užívání tekutého kouře jako dochucovadla, mohou si spotřebitelé navíc dokoupit své oblíbené potraviny do zásoby. Samozřejmě je však otázkou, zda v takovém případě stojí konzumace oblíbené pochutiny za možné riziko rozvoje některého ze zmiňovaných onemocnění.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Shein a Temu čelí ve Francii novým poplatkům: Zákon bojuje proti ultra rychlé módě

Francouzský parlament nedávno zavedl nový zákon, který má cíl potlačit rozmach ultra rychlé módy, což znamená špatnou zpracovanost a levné oblečení. Shein, Temu a další značky, které spadají do této kategorie, se teď budou muset vypořádat s poplatky, které se mohou vyšplhat až na deset euro za kus zboží. Tento krok má bojovat proti negativním dopadům ultra rychlé módy na životní prostředí a spotřebitele.

Zdravotní rizika průmyslově zpracovaných potravin: Studie ukazuje 32 škodlivých účinků

V posledních letech se zvýšila pozornost věnovaná dopadu průmyslově zpracovaných potravin na naše zdraví. Nová studie, o níž informoval The Guardian, přináší alarmující zjištění: konzumace těchto potravin je spojena s 32 škodlivými účinky na lidské zdraví, včetně zvýšeného rizika srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky druhého typu a předčasného úmrtí. Přehled těchto důkazů, považovaný za nejrozsáhlejší světový, odhaluje hluboké zdravotní rizika spojené s průmyslovými potravinami.

ČOI zakázala prodej hračky ve tvaru hroznového vína

Česká obchodní inspekce odhalila potenciálně nebezpečný dekorativní výrobek ve tvaru hroznového vína. Nemáte škodlivý produkt doma právě vy?

Rohlik.cz: V Jihočeském kraji otevřeli až 8 pointů

Obyvatelé Jihočeského kraje mohou nyní využít osm Rohlík Pointů a vybrat si z více než 21 000 položek z řad potravin, nápojů, drogerie či lékárny. Tímto se Rohlík stává dostupným pro více než čtvrt milionu potenciálních zákazníků.

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Chodíte rádi během polední pauzy na oběd do restaurace? Může se to prodražit. V některých regionech ČR stojí zaměstnance stravování v restauracích téměř 10 procent mzdy.

Powerbanka v letadle: Jaké jsou bezpečnostní omezení?

Plánujete cestu letadlem s elektronikou? Mnozí se setkávají s nejasnými pravidly o přepravě powerbankách. Tento článek poskytuje jasný přehled o tom, co můžete očekávat, když chcete vzít svou powerbanku na palubu.

Zklidněte své tělo jídlem: Potraviny, které mohou snížit hladinu kortizolu

Cítíte se dlouhodobě ve stresu? Může vám pomoci i tak nepatrná změna, jako je odlišné složení všeho jídelníčku.

Rizika e-cigaret: Výzkum poukazuje na možné srdeční komplikace

Nadále rozšiřující se popularita e-cigaret a vapování přináší do popředí zájmu i otázku jejich dlouhodobých dopadů na zdraví. Nedávný výzkum upozorňuje na potenciální rizika, která mohou souviset se srdečními komplikacemi. E-cigarety, často nazývané "vapo" nebo "vapování", se stávají stále běžnější alternativou k tradičnímu kouření, avšak zároveň vzbuzují obavy ohledně jejich dopadu na lidské zdraví.

Lesy bez lidí: Nový zákon v Česku plánuje omezit přístup veřejnosti

Návrh novely zákona o myslivosti, který předložilo Ministerstvo zemědělství České republiky, vyvolává živé diskuse a rozporuplné reakce. Tato novela by umožnila vyhlásit v lesích myslivecké obory a zakázat veřejnosti vstup do nich bez předchozího povolení. Tato opatření vyvolávají obavy ochránců přírody ohledně možného zneužití a negativních dopadů na životní prostředí.

Srdce na prvním místě: Pět ultra-zpracovaných potravin, kterým byste měli říkat ne

Srdce je náš nejcennější poklad a je na nás, abychom mu věnovali dostatečnou péči. V dnešní době je však snadné podlehnout pokušení průmyslově zpracovaných dobrot. Avšak, tyto potraviny často představují potenciální hrozbu pro naše zdraví. Přečtěte si následující článek a objevte pět ultra-zpracovaných potravin, které byste měli říkat ne, pokud máte zájem o zdravé srdce.