Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská
(Foto: canva.com)

10.12.2021

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

 

Saturejka horská je nenápadná bylinka, která se díky své vůni stala jedním z nejoblíbenějších druhů koření. Její konzumace navíc přináší mnoho zdravotních benefitů, díky kterým se stala nepostradatelnou součástí tradiční medicíny již před více než 2000 lety.

 

Pěstování saturejky má velice dlouhou historii a v léčitelství i gastronomii ji využívali mnohé starověké civilizace. Saturejka horská původně pochází z oblastí v okolí Středozemního a Černého moře, kde se přirozeně vyskytuje na prosluněných stráních. Právě zde ji také nalezli Římané, kteří ji brzy začali užívat k dochucování jídel i jako přírodní afrodisiakum.

 

Na naše území se pak saturejka dostala až v průběhu 9. století. Byla zde pěstována pro svou příjemnou vůni a často také jako náhrada pepře, který byl velice drahý a špatně dostupný.

 

Později se saturejka rozšířila do celého světa, ovšem stále se nejčastěji používá ve středomořské kuchyni, kde tvoří základ mnoha pokrmů.

 

Saturejka v kuchyni

 

Saturejka má silnou vůni a ostrou chuť podobnou tymiánu. Právě s ním se také často vyskytuje v mnoha směsích koření. Nejznámějším druhem je pravděpodobně koření provensálské, které je základem mnoha pokrmů z oblastí Středozemí.

 

Samotná se saturejka dá používat jako náhrada pepře, nebo také k dochucení zeleniny i masových pokrmů. Často se používá jako základní koření při grilování, ale výborně chutná i v pomazánkách, omáčkách i polévkách.

 

Pěstování

 

Saturejka je na pěstování skutečně nenáročná rostlina a péči o ni zvládne skutečně každý. Stačí ji pouze vysadit na slunné stanoviště a máte hotovo. Saturejka je mrazuvzdorná a nevyžaduje zalévání ani přihnojování. Sklízet ji můžete celoročně, avšak nejkvalitnější jsou lísky sesbírané začátkem léta před rozkvětem.

 

Proč saturejku užívat?

 

Historicky byla saturejka považována za velice účinné afrodisiakum, které je doporučováno jak ženám, tak mužům.

 

Tato bylina má však i mnoho dalších pozitivních účinků. Má antibakteriální a antibiotické účinky, působí tedy protizánětlivě a pomáhá se zbavovat případných střevních parazitů. Pomáhá také trávení a působí proti gastritidě, plynatosti i průjmovým onemocněním. Podporuje činnost slinivky břišní a zrychluje tak trávení a posiluje metabolickou aktivitu.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.