Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný
(Zdroj: canva.com)
Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný
(Zdroj: canva.com)

07.09.2021

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Tymián je dřevnatící vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Je poměrně drobného vzrůstu, výška jejích stonků často nepřesahuje 20 centimetrů. Navzdory svému vzrůstu má však tato rostlina široké spektrum možných užití.

Užití v kuchyni

Jedním z nejvýznamnějších je využití v gastronomii. Zde se využívají celé sušené větévky – stvoly, listy i květenství. Sušením a drhnutím vzniká koření – tymián. Využívá se zejména v oblastech jižní Evropy a Balkánského poloostrova, ovšem díky své vůni je rozšířen celosvětově. Přidává se zejména do polévek, omáček, nádivek i dalších pokrmů.

Obsahové látky

Tymián obsahuje nepřeberné množství biologicky aktivních látek. Svému typickému aroma vděčí silicím jako jsou thymol či karvarol. Ty jsou dále využívány v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Kromě silic obsahuje tato bylina také třísloviny, hořčiny, flavony a další látky, kterým vděčí za své léčivé účinky.

Vliv na lidské zdraví

Tymián je jedna z nejúčinnějších antiseptických látek – výborně působí proti bakteriím, plísním, prvokům a parazitům. Těchto vlastností lze využít při léčbě onemocnění dýchacího ústrojí jako je kašel, nachlazení, bolest v krku či infekce. Při inhalaci dezinfikuje plíce, dá se využít i jako kloktadlo proti zápachu z úst.

Mimo jiné je účinným diuretikem, využívá se tedy při infekčních onemocněních močového měchýře a močových cest. Celkově detoxikuje organismus a podporuje imunitní systém. Také stimuluje krevní oběh a tvorbu krvinek.

Pokud jste si tedy přes léto nenasbírali přírodní tymián, rozhodně není na škodu mít ho ve svém truhlíku s bylinkami či na zahrádce. A to ať ho již budete využívat v kuchyni či jako preventivní léčivý přípravek.

Recepty na skvělé marinády k lilku

Nejen poctivý kus hovězího steaku, vepřové žebírko či kuřecí stehýnko patří na gril. Výbornou večeři s partou přátel si mohou vychutnat i vegetariáni či vyznavači lehčích a dietnějších jídel. Grilovaný lilek je ideální a chutnou volbou.

Jak poznáme, že nám v těle chybí hořčík? Dejte si pozor na tyto příznaky!

Jste unaveni, trápí vás nespavost a jste náladoví? Pravděpodobně trpíte nedostatkem hořčíku. Tento minerál je pro správný chod našich těl velmi důležitý, a to jak po fyzické, tak psychické stránce.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.