Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá
(Foto: canva.com)

15.11.2021

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Vanilka pravá je jediný druh orchideje na světě, který využíváme v gastronomii. Pochází z oblastí jihovýchodního Mexika, kde ji původní obyvatelé využívali jako cenné koření již velice dávno. Aztékové, kteří nazývali vanilku tlilxochitl, neboli černý lusk, ji pěstovali pro vůni i léčebné účely. Vanilka měla posilovat organismus a povzbuzovat srdeční činnost.

 

Do Evropy byly vanilkové lusky dovezeny až v první polovině 16. století a brzy se staly velice žádanými. Vanilku nebylo až do 19. století možné pěstovat mimo oblasti původního rozšíření, jelikož byla silně vázaná na specializované opylovače, jako jsou kolibříci. Cena tohoto koření byla tedy skutečně vysoká a Španělské království na něj mělo celosvětový monopol. S rozšířením technologie umělého opylení se však začala vanilka pěstovat na mnoha lokalitách v tropickém pásu a stala se tak relativně dostupnou.

 

Co stojí za krásnou vůní vanilky?

 

Charakteristickou nasládlou vůni vanilky způsobuje sloučenina zvaná vanilin.  Ten se často vyrábí také synteticky a užívá se jako náhražka výtažku z vanilky. Vanilin, který si běžně můžete zakoupit ve formě vanilinového cukru, má ovšem ostřejší a méně lahodnou chuť a neobsahuje velké množství jiných látek, které se běžně v luscích vyskytují. Samotný vanilin proto nemá léčivé vlastnosti.

 

Využití vanilky v kuchyni

 

Vanilka se tradičně užívá pro dochucování mnoha sladkých pokrmů i nápojů. Je součástí zmrzliny, dezertů, pečiva i čokolády. Z nealkoholických nápojů jsou největšími světovými odběrateli vanilky firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ročně spotřebují desítky tun vanilky. V Mexiku se vanilka využívá pro zvýraznění sladké chuti kořenové zeleniny a přidává se i do slaných jídel.

 

Jaké jsou léčivé vlastnosti vanilky?

 

Vanilka se využívá k celkovému vzpružení organismu. Její konzumace prospívá správné funkci srdce a oběhové soustavy. Zároveň má protizánětlivé účinky, urychluje tedy hojení ran a redukuje akné. Dále vanilka zabraňuje předčasnému stárnutí, zlepšuje kvalitu pleti a ulehčuje hubnutí. Vůně vanilky pak pomáhá redukovat stres a psychické napětí, potlačuje úzkost a uklidňuje mysl.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.