Vaše poloha:
Potravina měsíce květen: Jahody
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce květen: Jahody
(Foto: canva.com)

24.05.2022

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

 

Jahody patří k nejpopulárnějšímu ovoci a milují je děti i dospělí. Průměrně tak za rok zkonzumujeme až 3 kg jahod na osobu. Častá konzumace jahod však vůbec není na škodu, naopak prospívá našemu zdraví a přináší našemu tělu mnoho důležitých živin.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Jahody patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem vitaminů vůbec, zejména vitaminu C. Toho obsahují více než citrusové plody, jako jsou citrony či pomeranče. Z běžných druhů ovoce ho obsahují více snad pouze borůvky a rybíz.

 

Barvu pak jahodám dodávají důležitá přírodní barviva - antokyany. Ty jsou velice účinnými antioxidanty, které pomáhají našim buňkám vychytávat nebezpečné kyslíkové radikály a umožňují nám tak předcházet vzniku rakoviny.

 

Jaké látky tedy jahody obsahují?

 

  • vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B
  • minerály: draslík, zinek, hořčík, síru a vápník
  • stopové prvky: bor, fluor, kobalt, molybden
  • přírodní barviva – antokyany
  • organické kyseliny
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Jahody jsou velice oblíbeným ovocem a jejich účinky jsou tedy velmi dobře prozkoumány. Ovlivňují celou řadu tělesných funkcí a mají tak velice širokou škálu pozitivních účinků.

 

  • Posilují imunitu a chrání tělo před infekčními onemocněními
  • Podporují detoxikaci organismu a zabraňují předčasnému stárnutí
  • Zlepšují celkový stav srdce a cév
  • Slouží jako prevence nádorových onemocnění
  • Dodávají organismu mnoho důležitých živin
  • Podporují správné trávení a peristaltiku střev, regulují překyselení žaludku
  • Pomáhají při artritidě, revmatismu, dně a zlepšují celkový stav kostí
  • Posilují tvorbu testosteronu a podporují správný vývoj spermií

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Ačkoli máme jahody v oblibě kvůli jejich sladké chuti, překvapivě neobsahují mnoho jednoduchých cukrů. Díky tomu jsou vhodným zpestřením dietní stravy. Jahody navíc urychlují trávení, a to zejména díky vysokému obsahu vlákniny a vody. Té obsahují až 90%.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které jahody obsahují:

 

Parametr

na 100g

DDM (100 g)

Voda

90.95 g

-

Energetická hodnota

32 kcal

1.6 %

Bílkoviny

0.67 g

1.5 %

Tuk

0.3 g

0.4 %

Minerální soli

0.4 g

6.7 %

Sacharidy

7.68 g

3.3 %

Vláknina

2 g

8.3 %

Cukr

4.89 g

5.4 %

Vitamin C

58.8 mg

98.0 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.047 mg

2.4 %

Vitamín B9 (kyselina listová, folát)

24 µg

6.0 %

Vitamín E (alfa-tokoferol)

0.29 mg

2.5 %

Vitamín K (fylochinon)

2.2 µg

2.8 %

 

Užití v kuchyni

 

Jahody mají nesmírně široké uplatnění v kuchyni, a to jak zasyrova, tak po tepelné úpravě. Jsou nedílnou součástí přesnídávek, džusů, ovocných salátů či smoothies. Velice oblíbené jsou také džemy, marmelády a kompoty.

 

V české kuchyni jahody našly uplatnění jako náplň do ovocných knedlíků. Nejčastěji se však využívají při přípravě rozmanitých dezertů. Můžete si je tak dopřát v koláčích, dortech i zmrzlině.

 

Recepty z jahod

 

jahodové knedlíky
(Foto: canva.com)

 

Jahodové knedlíky

 

Sladké tvarohové jahodové knedlíky zaručeně udělají radost nejen dětem. Připravíte je přitom do jedné hodiny.

 

Potřebné suroviny:

 

1/ Z tvarohu, mouky a 1 žloutku vypracujte těsto. Pokud těsto lepí, můžete přidat malé množství mouky, aby se knedlíky dobře tvarovaly.

2/ Jahody střední velikosti opláchněte a vykrájejte tuhé části. Následně odpovídající množství těsta „rozplácněte“ na vále tak, aby vznikla placička. Doprostřed těsta umístěte připravenou jahodu. Postupným vytahováním těsta kolem jahody vytvořte knedlíky a spoje dobře uhlaďte.

3/ Vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 8-10 minut od momentu, kdy knedlíky vyplavou na hladinu.

4/ Knedlíky podávejte s tvrdým strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.

 

jahodový koláč
(Foto: canva.com)

 

Jahodový koláč s bílou čokoládou

 

Oblíbenou kombinaci jahod a bílé čokolády si můžete vychutnat i jako jednoduchý koláč, který snadno připravíte během hodiny.

 

Potřebné suroviny:

 

1/ V míse smíchejte jogurt, cukr, vanilkový cukr a vajíčka a řádně promíchejte.

2/ Následně ke směsi přidejte mouku, olej a kypřící prášek. Opět promíchejte dohladka.

3/ Přidejte bílou čokoládu nasekanou nadrobno.

4/ Pekáč vymažte olejem/máslem a vysypte moukou. Do pekáče vlijte těsto a naskládejte na něj pokrájené jahody.

5/ Pečte 35 minut na 180 °C. Před podáváním můžete koláč pocukrovat.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.