Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý
(Foto: canva.com)

20.12.2021

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

 

Oman pravý je široce rozšířená bylinka, jíž lidstvo pro její účinky využívá již odnepaměti. Běžně se vyskytuje na loukách či v okolí potoků po celém kontinentu od západní Evropy až po Čínu. Právě proto ho k léčbě nejrůznějších problémů spojených s trávením či dýchací soustavou využívalo mnoho antických civilizací.

 

Oman byl oblíbenou bylinkou již ve starověkém Řecku a Římě. Jeho užívání doporučovali mnozí antičtí lékaři jako Hippokrates či Galén. Obliba omanu byla dokonce natolik velká, že ho pro zlepšení nálady a trávení pravidelně konzumoval i sám císař Augustus. Oblíbený je i v tradiční čínské medicíně a Ajurvédě, kde se užívá zejména pro léčbu mnoha respiračních onemocnění.

 

Dnes se s omanem můžeme setkat po celém světě, jelikož je pro své léčivé účinky hojně pěstován. A ačkoli se v bylinkářství historicky využívala celá rostlina, dnes se již setkáváme téměř výhradně s užitím oddenku s kořeny. Ten má totiž nejvyšší obsah bioaktivních látek a je tak nejúčinnější.

 

Jak oman užívat?

 

Sušený kořen omanu můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách s bylinkami, dostupnější však je jako součást bylinných směsí v lékárnách i supermarketech. Z kořene se nejčastěji připravuje nálev. Stačí 1 lžičku zalít asi 250 ml vroucí vody a nechat asi 5 minut louhovat.

 

Často se také z omanu připravuje tinktura, sirupy proti kašli, omanové víno a mnoho dalšího. Omanové víno je doporučováno pro podporu trávení a posílení organismu. Připravuje se z 70 gramů drceného kořene a 1 litru bílého vína.

 

Oman je v některých kulturách považován za delikatesu a přidává se do mnoha pokrmů nebo se konzumuje kandovaný.

 

Léčivé účinky omanu

 

Oman působí blahodárně zejména na dýchací a trávicí soustavu. Užívá se pro léčbu mnoha respiračních onemocnění jako jsou kašel, bronchitida, astma, zápal plic či tuberkulóza. Zajišťuje normální funkci plic a zdraví dýchacích cest.

 

Účinně také stimuluje trávení, podporuje chuť k jídlu a zrychluje látkovou výměnu. Zmírňuje křeče břicha, brání nadýmání a potlačuje mnohá průjmová onemocnění. Má také silné desinfekční účinky a je proto účinné anthelmintikum, působí tedy proti střevním parazitům.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.

Babiččin bylinkář: 52. Ibišek

Ibišek je nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy zdobí naše byty i zahrady. Málokdo však ví, že je také léčivou bylinou, ze které se můžeme připravit ibiškový čaj i osvěžující letní drinky.

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.