30.11.2021
Potravina měsíce Prosinec: Celer
Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!
Celer je jedním z nejstarších druhů zeleniny vůbec. Užívá se již od pravěku a jeho pěstováním se zabývaly mnohé starověké civilizace. Byl znám již v Egyptě, kde se užíval nejen v gastronomii, ale také pro rituální obřady a v léčitelství. O jeho důležitosti může svědčit i fakt, že celerové listy byly mimo jiné součástí dekorací proslulé Tutanchamonovy hrobky.
Později se celer rozšířil do starověkého Řecka a Říma, kde se pěstovaly zejména řapíkové odrůdy. Celer byl i zde důležitou obřadní rostlinou, měl představovat symbol smutku a smrti, ale také naděje pro pozůstalé.
Ve středověku se již celer běžně přidával do polévek, omáček i k masu. Na naše území se však dostal až poměrně nedávno a definitivně se uchytil až v druhé polovině 19. století. Přesto se rychle rozšířil a stal se součástí mnoha tradičních pokrmů.
Pěstování
Na zahrádce si můžeme vypěstovat jak celer řapíkatý, tak bulvový. Pravidlem je, že oba druhy musíme předpěstovat již brzy zjara, nejlépe v únoru či březnu. Mladým rostlinkám je vhodné zajistit dostatek světla a vláhy, je však možné je pěstovat v chladnějších prostorách. Od poloviny května je možné sazeničky přesadit na záhon. Při přesazování je vhodné zkrátit kořínky asi o třetinu, aby se vyvinul mohutný kořenový systém.
Řapíkatý celer je náročnější na živiny, ale o to rychleji ho můžeme sklízet. Vegetační doba jednotlivých odrůd celeru se liší, avšak sklízet můžeme jednoduše tehdy, když se nám bulva (či nať) zdá dostatečně velká.
Cenný zdroj léčivých silic a vitaminů
Celer obsahuje vysoká množství vitaminů a minerálních látek. Složení nati a nezelených hlíz se liší, avšak obě části této rostliny jsou výborným zdrojem blahodárně působících silic. Řapíkatý celer navíc obsahuje mnohá přírodní barviva, která chrání tělo před volnými radikály a působí jako antioxidanty.
Jaké látky tedy celer obsahuje?
- vitamíny C a A
- vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
- minerály: hořčík, vápník, železo, fosfor i sodíku
- přírodní barviva (zejména v zelených částech rostliny)
- řadu esenciálních aminokyselin
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Důvodů, proč celer konzumovat je mnoho. Mezi ty nejvýznamnější patří například:
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Slouží jako prevence rakoviny trávicí soustavy
- Pomáhá zhubnout a detoxikuje organismus
- Zlepšuje funkci ledvin a odstraňuje ledvinové kameny
- Doplňuje minerály a vitaminy
- Zklidňuje nervový systém a snižuje psychické vypětí
Nutriční a kalorické hodnoty
Celer obsahuje vysoká množství zdraví prospěšných látek, zároveň však má velice nízkou energetickou hodnotu. Je tedy ideální dietní potravinou a pomáhá při hubnutí. Obsahuje také vysoké množství vlákniny a podporuje trávení, díky čemuž účinně detoxikuje naše tělo.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které bulvový celer obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
88 g |
|
Energetická hodnota |
42 kcal |
2.1 % |
Bílkoviny |
1.5 g |
3.3 % |
Tuk |
0.3 g |
0.4 % |
Minerální soli |
1 g |
16.7 % |
Sacharidy |
9.2 g |
4.0 % |
Vláknina |
1.8 g |
7.5 % |
Vitamin C |
8 mg |
13.3 % |
Vitamin B1 (tiamin) |
0.05 mg |
3.3 % |
Vitamin B2 (riboflavin) |
0.06 mg |
3.5 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.165 mg |
8.3 % |
Vitamín E (alfa-tokoferol) |
0.36 mg |
3.1 % |
Vitamín K (fylochinon) |
41 µg |
51.3 % |
Užití v kuchyni
Užití celeru v kuchyni se výrazně liší podle odrůdy celeru.
Bulvový celer je tradiční součástí české kuchyně. Je základem pro zeleninové polévky i vývary. Často se přidává k pečenému masu či do mnoha omáček. Celer lze konzumovat i syrový, kdy obsahuje nejvíce vitaminů, a to například ve formě pomazánek. Často se s celerem můžeme setkat v salátech, například bramborovém.
Řapíkatý celer je naopak typický pro jižní a americkou kuchyni a obvykle se konzumuje syrový. Šťáva z řapíkatého celeru, často v kombinaci s ovocnými šťávami je vitamínovou bombou, která dodá vašemu tělu živiny a pročistí ho. Řapíkatý celer je vhodný do salátů, často se také samotný namáčí v pomazánkách či dipech.
Listový celer je důležité koření. Lze ho užívat čerstvý, mražený i sušený, ovšem při dlouhém skladování ztrácí své aroma. Lze ho přidávat do mnoha omáček i pomazánek.
Recepty z celeru
Celerová pomazánka
Celerová pomazánka je velice zdravá, snadná a hlavně chutná. Na 4 porce budeme potřebovat:
- Půlku menšího celeru
- 1 mrkev
- půlku jablka
- 1 polotučný tvaroh (250 g)
- 3 lžíce majonézy
- Šťávu z poloviny citronu
- čerstvou pažitku
- sůl a pepř
Samotná příprava je velice jednoduchá. Oloupaný celer, mrkev a jablko nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme tvaroh, majonézu i šťávu z citronu a dochutíme pepřem a solí. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou pažitku.
Pak už jen namažeme na pečivo (výborně se hodí k celozrnnému pečivu), a máme hotovo!
Celerové hranolky
Celerové hranolky jsou netradiční alternativou k těm bramborovým. Jsou zdravé a výrazně méně kalorické než tradiční hranolky, nemusíte se tedy obávat případných zdravotních rizik. Navíc skvěle chutnají a jednoduše si je zamilujete.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 velký celer
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička sušeného česneku
Příprava hranolek je opět velmi snadná. Celer oloupeme na nakrájíme na hranolky široké asi 1 centimetr. Tyto kousky vhodíme do vařící vody v hrnci a vaříme asi 2 minuty. Poté hranolky slijeme a ještě v hrnci rovnoměrně okořeníme, přidáme olej. Proházíme je, aby se rovnoměrně obalily a vyskládáme (nepříliš nahusto) na pečicí plech. Pečeme asi 20 minut na 220°C, dokud nezezlátnou na nezměknou. A můžeme podávat!
Recept na vydatnou celerovou polévku s tymiánem!
Při návštěvě obchodu, a především oddělení ovoce a zeleniny, na vás z prodejních pultů bezesporu pomrkávají bulvy celeru. Tato kořenová zelenina je ideální surovinou do polévek. Vyzkoušejte si s námi uvařit vydatnou celerovou polévku s tymiánem.
Mohlo by Vás zajímat
Potravina měsíce květen: Mangold
Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.
Potravina měsíce květen: Kedluben
Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!
Potravina Měsíce Duben: Mrkev
Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!
Potravina měsíce Březen: Šťovík
Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.
Potravina měsíce Leden: Tuřín
Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.
Potravina měsíce květen: Jahody
K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!
Potravina měsíce květen: Chřest
Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!
Potravina měsíce duben: Ledový salát
Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.
Potravina měsíce duben: Jarní cibulka
Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!
Potravina měsíce březen: Polníček
Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.