Vaše poloha:
Potravina měsíce březen: Polníček
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce březen: Polníček
(Foto: canva.com)

22.03.2022

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

 

Polníček, také známý jako kozlíček polní, je populární listovou zeleninou, která dnes zažívá zasloužený boom. Díky své osvěžující, sladko-oříškové chuti našel uplatnění nejen jako přísada do salátů, ale také v teplé kuchyni. Prozradíme vám, proč polníček zařadit do svého jídelníčku a jak z něho vytvořit vynikající večeři.

 

Původ polníčku

 

Kozlíček polní se začal jako listová zelenina pěstovat již ve starověkém Římě, a velmi rychle se zde rozšířil. V průběhu 18. století se stal běžnou součástí našich zahrádek, avšak postupně jeho důležitost upadala.

 

V současné době však pěstování polníčku zažívá renesanci. Díky tomu si již můžeme bez větších obtíží pořídit semínka i čerstvý polníček v každém větším supermarketu a vychutnat si tak jeho unikátní chuť.


Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Stejně jako jiné druhy listové zeleniny je i polníček bohatý na mnoho vitaminů i minerálních látek. Kromě nich však polníček obsahuje i bioaktivní flavonoid rutin. Právě ten pomáhá udržovat zdraví našich cév a oběhové soustavy.

 

Jaké látky polníček obsahuje?

 

  • vitamín C, E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: hořčík, draslík, vápník, fosfor i železo
  • přírodní barviva – chlorofyly a karoteny
  • flavonoidy - rutin
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Polníček má díky vysokému obsahu prospěšných látek blahodárný vliv na naše zdraví. Mezi nejdůležitější účinky polníčku patří:

 

  • Dodává tělu mnoho esenciálních živin
  • Podporuje metabolismus a urychluje látkovou výměnu
  • Chrání zdraví našich cév a slouží jako prevence infarktu myokardu
  • Podporuje krvetvorbu
  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
  • Pomáhá bojovat se stresem

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Polníček neobsahuje téměř žádný tuk a jednoduché sacharidy, a má proto velmi nízkou energetickou hodnotu. Je ideální potravinou při redukčních dietách a vychutnat si ho mohou i diabetici.

 

Užití v kuchyni

 

Lístky polníčku jsou velice křehké a snadno se poničí. Je proto důležité zpracovávat ho opatrně a před použitím pečlivě zkontrolovat jeho čerstvost.  

 

Aby polníček déle vydržel, prodává se často i s kořínky. Společně se zvadlými či shnilými lístky je tak nutné je před použitím odstranit. Polníček musíme před použitím pečlivě oprat, abychom se zbavili zbytků hlíny či písku.

 

Takto připravený polníček již můžeme přidávat do nepočtu salátových směsí i teplých pokrmů. Čerstvý se hodí do míchaných salátů, k pomazánkám, do smoothies či jako příloha ke grilování. Tepelně zpracovaný se požívá podobně jako špenát, nejčastěji se dusí a přidává do slaných koláčů. Lahodná je však i smetanová polévka s polníčkem.

 

Recepty z polníčku

 

pesto polníček
(Foto: canva.com)

 

Pesto z polníčku k těstovinám

 

Pesto z polníčku je velmi zdravé, lehké a chutné. Jeho příprava vám navíc zabere jen minimum času a vy si tak za pár minut připravíte lahodnou večeři.

 

Potřebné suroviny:

 

1/ Nejprve na pánvi orestujeme semínka a vlašské ořechy. Musíme je přitom míchat, aby se na suché pánvi nepřipálily.

2/ Polníček nasypeme společně s oloupanými stroužky česneku a orestovanými oříšky do mixéru. Poté přidáme ke směsi olej a dochutíme solí.

3/ Směs mixujeme, než vznikne hladké zelené pesto kašovité konzistence. Pesto skladujeme v lednici, kde vydrží několik dní.

 

polníčková polévka
(Foto: canva.com)

 

Krémová polníčková polévka

 

Příprava této lehké jarní polévky je velice snadná a nezabere vám mnoho času. Jedná se přitom o lahodnou polévku, kterou si jistě zamilujete.

 

Suroviny:

 

1/ V hrnci necháme rozpustit máslo. Poté vsypeme do hrnce polníček tak, aby se rovnoměrně obalil tukem. Poté zalijeme směs vývarem a necháme asi 10 minut vařit.

2/ Poté do hrnce přidáme několik lžic smetany. Polévku zahustíme přidáním lžíce mouky rozhnětené ve zbytku másla.

3/ Polévku ochutíme pepřem a solí. Polévku můžeme rozmixovat, ale lze ji podávat i nerozmixovanou.

4/ Zbytek smetany ušleháme a přidáváme ji při servírování na každý talíř. Polévku můžeme dozdobit čerstvým polníčkem či jinými bylinkami.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.