Vaše poloha:
Potravina měsíce duben: Ledový salát
(Foto: canva,com)
Potravina měsíce duben: Ledový salát
(Foto: canva,com)

18.04.2022

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

 

Ledový salát bezesporu patří k nejoblíbenějším druhům listové zeleniny v České republice. Jen málokdo však ví, že tato poměrně obyčejná zelenina má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví.

 

Pokud vás však již nudí všední salát se sladkokyselou zálivkou, který známe z dětství, rozhodně vyzkoušejte jeden z našich méně tradičních receptů! Jistě si je zamilujete a budete tak moci využít potenciál této zeleniny naplno.

 

Ačkoli se mnoho druhů listových salátů pěstuje již od dob starověkého Egypta, samotný ledový salát byl vyšlechtěn až v průběhu 19. století v Kalifornii. Za své jméno pak vděčí svému vzhledu, jelikož jeho listy působí, jako by byly „zkřehlé“ mrazem. Dříve se navíc často převážel na ledové drti, aby vydržel co nejdéle čerstvý.

 

Dnes je ledový salát patrně nejprodávanější listovou zeleninou na našem území. Za svou velkou oblibu vděčí zejména křupavým lisům i jemné nasládlé chuti. Další nesmírnou výhodou tohoto salátu je však i vysoká odolnost proti poškození a vadnutí. Ledový salát můžete bez problému skladovat v chladničce až po dobu dvou týdnů.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Ačkoli ledový salát působí poměrně obyčejně, ve skutečnosti je velmi bohatý na mnoho vitaminů (B, C, E i K) i minerálních látek. Nejvíce prospěných látek pak nejdeme zejména v sytě zelených částech listů, které byly vystaveny slunečnímu světlu. Mnoho přírodních rostlinných barviv patří také mezi velmi silné antioxidanty, které chrání naše buňky před oxidativním stresem a volnými kyslíkovými radikály.

 

Ledový salát navíc obsahuje látku lactucin, který má prospívá zejména naší nervové soustavě a psychice. Lactucin zklidňuje nervy, zmírňuje nervozitu a pomáhá při nespavosti.

 

Jaké látky tedy ledový salát obsahuje?

 

  • vitamíny C, E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: draslík, vápník, železo, selen, síra, zinek
  • přírodní barviva – chlorofyly a karoteny
  • lactucin
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Pravidelná konzumace ledového salátu má mnoho pozitivních účinků nejen na naše tělo, ale také na psychiku. Mezi ty nedůležitější patří:

 

  • Pomáhá při hubnutí a redukčních dietách
  • Zklidňuje, zmírňuje stres a pomáhá při usnutí
  • Vitamín A podporuje zdraví sítnice a zlepšuje zrak
  • Slouží jako prevence mnoha kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu myokardu
  • Podporuje imunitu a pomáhá tělu bojovat s infekcemi
  • Posiluje kosti a zlepšuje kvalitu kůže a vlasů
  • Zlepšuje trávení a podporuje peristaltiku střev

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Ledový salát se může pyšnit extrémně nízkou kalorickou hodnotou, pro kterou si ho cení všichni sportovci a každý, kdo potřebuje trochu shodit. Díky vysokému obsahu vlákniny totiž nesmírně dobře zasytí a navíc dodává tělu mnoho důležitých živin.

 

Obsahuje navíc jen minimum jednoduchých sacharidů a žádný lepek, díky čemuž je vhodný pro diabetiky i osoby trpící celiakií.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které ledový salát obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

95.64 g

-

Energetická hodnota

14 kcal

0.7 %

Bílkoviny

0.9 g

2.0 %

Tuk

0.14 g

0.2 %

Minerální soli

0.36 g

6.0 %

Sacharidy

2.97 g

1.3 %

Vláknina

1.2 g

5.0 %

Cukr

1.97 g

2.2 %

Vitamin C

2.8 mg

4.7 %

Vitamin B1 (tiamin)

0.041 mg

2.7 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

29 µg

7.3 %

Vitamín A

502 MJ

10.0 %

Vitamín K (fylochinon)

24.1 µg

30.1 %

 

Užití v kuchyni

 

Ledový salát v kuchyni nejčastěji užíváme čerstvý. Syrový je součástí mnoha salátů, ať už jako předkrm, příloha či hlavní chod. V české kuchyni je zdaleka nejoblíbenější ledový salát se sladkokyselou zálivkou.

 

Mimo tyto tradiční způsoby úpravy však existuje mnoho méně běžných variant. Ledový salát je možné i restovat či dusit. Většinou se však salát tepelně upravuje pouze krátce, aby neztratil svou typickou křupavost. Mezi odvážnější recepty pak patří omáčky a polévky z ledového salátu, které jsou však při správné přípravě skutečně lahodné.

 

Recepty s ledovým salátem

 

ledový salát s dresinkem
(Foto: canva.com)

 

Ledový salát s dresinkem z modrého sýru

 

Pokud toužíte po rychlé, lehké a zdravé večeři, pak rozhodně vyzkoušejte tento recept na ledový salát se sýrovým dresinkem. Příprava tohoto pokrmu vám nezabere více než 15 minut a výsledek jistě stojí za to!

 

Ingredience:

 

 

1/ Samotná příprava tohoto salátu je velice snadná. Nejprve očistěte hlávku salátu a nakrájejte ji na větší kousky. Jednotlivé kousky lehce zalijte olivovým olejem.

2/ Do větší misky dejte sýr s modrou plísní a vidličkou ho rozmačkejte na co nejdrobnější kousky. Poté přidejte smetanu, šťávu z citronu, propasírovaný česnek, sůl a pepř. Pokud je dresink příliš hustý, můžete ho naředit několika lžícemi mléka.

3/ Na pánvi osmahněte dozlatova plátky slaniny. Tu poté nalámejte či nakrájejte na salát s dresinkem a můžete servírovat.

 

TIP: Pokud si chcete připravit ještě zdravější vegetariánskou variantu, nahraďte v receptu anglickou slaninu orestovanými piniovými či pekanovými oříšky.

 

Polévka s ledovým salátem a okurkou

 

polévka s ledového salátu
(Foto: canva.com)

 

 

Ačkoli vás možná ingredience v této polévce mírně překvapí, jedná se o nesmírně chutný a svěží pokrm, který si jistě oblíbíte. Tyto tradičně salátové druhy zeleniny se totiž nesmírně dobře doplňují s vývarem. Vyzkoušejte proto tento nekonvenční recept a přesvědčte se sami.

 

Potřebné suroviny:

 

 

1/ Ve větším hrnci nechte rozehřát máslo a poté přidejte nakrájenou zeleninu. Důkladně promíchejte a duste po dobu asi 10 minut. Následně přidejte většinu vývaru, dochuťte solí a pepřem a následně zvolna vařte po dobu 10 až 20 minut.

2/ Polévku po vychladnutí v hrnci promixujte ponorným mixérem. Poté ji dochuťte bylinkami a solí a ozdobte čerstvými lístky bazalky či medvědího česnek. A můžete podávat!

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Květák

Vyzkoušejte naše recepty z květáku a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou zeleninu, na níž si pochutná skutečně každý.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Tradiční chuť Bulharska: Jak udělat dokonalé plněné papriky po bulharsku?

Nedáte dopustit na klasické plněné papriky, ale po očku pokukujete i po jiných receptech? Plněné papriky, ale také další zelenina, jsou pochoutkou typickou nejen pro českou kuchyni. Obdobné recepty najdete také v turecké či středovýchodní kuchyni. Tento bulharský je opravdu vynikající.

Exotické dobroty na talíři: Fazolový salát s avokádem a mangem

Tento fazolový salát s avokádem a mangem je skutečnou lahůdkou pro vaše chuťové buňky. Kombinace sytých fazolí, krémového avokáda a sladkého manga vytváří harmonické spojení, které přináší do vašeho jídla příjemnou exotickou atmosféru. Salát je osvěžující, bohatý na vlákninu a plný zdravých živin. Jeho barevnost a textura okouzlí vaše smysly, ať už si ho dáte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.

Jarní svěžest na talíři: Pikantní salát plný jarní zeleniny, sýra a ořechů

Nechte se unést do jarní kuchyně plné svěžesti a lahodných chutí. My jsme si pro vás připravili recept na pikantní salát, který se stane korunou vašeho denního menu. Jeho nádherná kombinace jarní zeleniny, sýra a ořechů vytváří neodolatelnou symfonii chutí, která rozzáří váš talíř. Připravte se na osvěžující zážitek, který vám přinese jarní svěžest a výjimečnou gastronomickou radost.