Vaše poloha:
Potravina Měsíce Duben: Mrkev
(Foto: canva.com)
Potravina Měsíce Duben: Mrkev
(Foto: canva.com)

25.04.2022

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

 

Mrkev je oblíbená zelenina proslulá svými kladnými účinky na naše tělo. Její zdravotní přínos je velmi široký, a kromě zraku tak mrkev pomáhá chránit i řadu dalších orgánů a zajišťuje správnou funkci metabolismu. Mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje kvalitu pokožky, detoxikuje tělo a je účinnou prevencí některých druhů rakoviny. Dopřejte tedy svému tělu to nejlepší a využijte naplno potenciál této všudypřítomné zeleniny!

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Mrkev je výborný přírodní zdroj mnoha minerálů a vitaminů, nejvýznamnější je však právě vysoký obsah vitaminu A, který se v mrkvi vyskytuje ve formě oranžového β-karotenu. Kromě něj mrkev obsahuje i řadu dalších přírodních barviv jako jsou lutein či lykopen. Tato barviva jsou silnými antioxidanty, které pomáhají buňkám vypořádat se s volnými radikály, čímž tělu pomáhají předcházet vzniku rakoviny.

 

Jaké látky tedy zelí obsahuje?

 

  • vitamín C, E a K
  • provitamín A – betakaroten
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: železo, hořčík, draslík, mangan, měď, vápník
  • přírodní barviva – karotenoidy (karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin, …)
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Jak mrkev konzumovat?

 

Mrkev je známá jako zelenina chránící sítnici a prospívající správnému vidění. Právě za tuto vlastnost vděčí mrkev vitaminu A, který většinou z potravy získáváme ve formě jeho prekurzoru - β-karotenu. Ačkoli však mrkev obsahuje β-karotenu velmi vysoká množství, při běžné konzumaci se ho může až 95% ztratit. Vitamin A je totiž rozpustný v tucích a z potravy se tedy nejlépe dostává, pokud mrkev konzumujeme s čímkoli mastným.

 

Pokud tedy chcete svému tělu dodat skutečně maximum vitaminu A, mrkev konzumujte nejlépe nastrouhanou a zalitou alespoň malým množstvím oleje. Nebo můžete mrkev jednoduše přidat do omáček či k masu, které tuk přirozeně obsahuje.

 

Účinky na naše zdraví

 

Mrkev má velmi mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Některé z těchto účinků však silně závisí na předchozí úpravě této zeleniny.

 

  • Prospívá zraku a zajišťuje správnou funkci sítnice
  • Brání usazování cholesterolu v cévách a slouží jako prevence infarktu myokardu
  • Pomáhá regulovat krevní tlak a zlepšuje krevní oběh
  • Podporuje trávení a zajišťuje správnou peristaltiku střev
  • Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží jako prevence rakoviny
  • Posiluje imunitní systém
  • Působí proti předčasnému stárnutí a detoxikuje organismus

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Ačkoli je mrkev oblíbená právě pro svou sladkou chuť, rozhodně neobsahuje příliš vysoká množství jednoduchých sacharidů. Díky tomu je vhodná pro diabetiky a při redukčních dietách. Mrkev navíc neobsahuje téměř žádný tuk a má tak jen velmi nízkou energetickou hodnotu.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které mrkev obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

88.29 g

-

Energetická hodnota

41 kcal

2.1 %

Bílkoviny

0.93 g

2.1 %

Tuk

0.24 g

0.3 %

Minerální soli

0.97 g

16.2 %

Sacharidy

9.58 g

4.2 %

Vláknina

2.8 g

11.7 %

Cukr

4.74 g

5.3 %

Vitamin C

5.9 mg

9.8 %

Vitamin B1 (tiamin)

0.066 mg

4.4 %

Vitamin B3 (niacin)

0.983 mg

4.9 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.138 mg

6.9 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

19 µg

4.8 %

Vitamín A

835 µg

335.3 %

Vitamín E (alfa-tokoferol)

0.66 mg

5.7 %

Vitamín K (fylochinon)

13.2 µg

16.5 %

 

Užití v kuchyni

 

Mrkev obecná patří mezi celosvětově nejoblíbenější druhy zeleniny. Díky své sladké chuti a křupavosti si ji rádi vychutnáváme syrovou i jako součást mnoha teplých pokrmů.

 

Syrová je součástí mnoha salátů a příloh. Velmi oblíbené jsou v současnosti také smoothies. Právě z těchto nápojů dokáže díky jemnému rozmělnění naše tělo načerpat nejvíce potřebných živin. Mrkev je také obsažena ve většině multivitaminových džusů a dalších ovocných šťávách.

 

Mrkev může být také součástí teplé kuchyně. Dušená, pečená či gratinovaná mrkev je výbornou přílohou k masům. V české kuchyni jsou oblíbené také omáčky, např. svíčková. Moderní jsou také zdravější varianty tradičních dezertů, jejichž základem je právě mrkev. Těsto těchto pochutin je poté vláčnější a vlhčí než při použití klasických přísad.

 

Recepty z mrkve

 

mrkvový dort
(Foto: canva.com)

 

Recept na jednoduchý mrkvový dort

 

Máte rádi sladké? Pak jistě oceníte náš recept na jednoduchý mrkvový dort! Jeho příprava vám se vším všudy nezabere více než dvě hodiny a zvládne ji i skutečný začátečník.

 

Potřebné ingredience:

TĚSTO

KRÉM

 

1/ Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do vyšší dortové formy vložte pečicí papír. Mrkev pečlivě oloupejte a nastrouhejte najemno.

2/ V míse prošlehejte vejce s cukrem a olejem. Sypké přísady za pozvolného míchání zapracujte do těsta. Poté přidejte ke vzniklému těstu i nastrouhanou mrkev a řádně promíchejte.

3/ Těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 1 hodinu a 15 minut, průběžně kontrolujte propečení špejlí.

4/ Máslo nechte rozehřát a poté ho rozšlehejte na krém. Následně přidejte oba tvarohy a limetkovou šťávu s medem. Vše řádně ušlehejte a vzniklý krém poté uložte do lednice.

5/ Počkejte, než korpus zcela vychladne. Následně ho rozřízněte na několik stejně tlustých částí, v závislosti na šířce formy. Jednotlivé části spojte krémem a vrchní část dortu taktéž potřete vrstvou krému. Navrch dort ozdobte karamelizovanými plátky limetky či ořechy.

 

Recept na mrkvovou polévku

 

mrkvová polévka
(Foto: canva.com)

 

Ačkoli tuto jednoduchou polévku připravíte pouze za 10 - 15 minut, jistě vás její chuť příjemné překvapí a rádi se k tomuto receptu budete vracet.

 

Suroviny:

 

1/ Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky a povařte v osolené vodě doměkka. Poté část mrkve z hrnce vyndejte a ponechte stranou v misce.

2/ Zbytek mrkve a brambor rozmixujte v hrnci na jemný krém. Poté přidejte smetanu, kousek másla a kari, následně dochuťte solí a pepřem. Poté už jen ozdobte talíř šlehačkou či kořením a můžete podávat. K mrkvové polévce se také výborně hodí krutony či opečené pečivo.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.