Vaše poloha:
Potravina měsíce Leden: Tuřín
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Leden: Tuřín
(Foto: canva.com)

26.01.2022

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

 

Tuřín je starobylá kořenová zelenina, na kterou by naši předci nenechali dopustit. Přesto se však stal téměř neznámou rostlinou, se kterou se v současné době běžně nesetkáme. Jde přitom o nesmírně zdravou, lehce stravitelnou potravinu, která má v gastronomii široké užití a je možné z ní připravit nepočet lahodných pokrmů.

 

Tuřín, brukev řepka tuřín, je velice užitečná rostlina, která se v minulosti těšila velké oblibě. Díky snadnému pěstování a skvělým výživovým vlastnostem tuřín v dějinách zachránil nespočet lidských životů a historicky byl jednou z klíčových potravin.

 

Tuřín se začal jako hospodářská plodina pěstovat již před 4000 lety. Díky velkým výnosům a malým nárokům na pěstování se stal důležitým zdrojem výživy pro nejchudší vrstvy obyvatel. Ve středověku byly tuříny určeny zejména pro spodinu a často se využívaly jako krmná plodina pro dobytek. Zejména během válečných let však byl přínos tuřínu zásadní, často byl jednou z mála dostupných potravin a zamezoval tak vzniku hladomorů. Po druhé světové válce se ale tato zelenina velké části obyvatelstva znechutila a téměř vymizela z našeho jídelníčku.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Většina z nás tuřín konzumuje jen zřídka a jen málokdo tedy ví, že se jedná o velice prospěšnou plodinu. Kromě vysokého obsahu vlákniny se tuřín pyšní i vysokým obsahem vitaminu C a mnoha minerálů. Tuřínu navíc dodávají jeho typicky štiplavou chuť glukosinoláty, které účinně snižují riziko vzniku rakoviny.

 

Jaké látky tedy zelí obsahuje?

 

  • vitamín C
  • vitamin K
  • provitamín A a vitaminy řady B (zejména B6 a B1)
  • minerály: vápník, draslík, fosfor, síru, zinek a další
  • přírodní barviva – karoteny
  • glukosinoláty
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Tuřín má prokázaný pozitivní vliv na naše zdraví a jeho konzumací dodáváme tělu esenciální živiny. Důvodů, proč tuřín konzumovat je tedy nespočet. Mezi ty hlavní můžeme zařadit například tyto:

 

  • Díky vysokému obsahu vlákniny prospívá správnému trávení a podporuje peristaltiku střev
  • Má nízkou kalorickou hodnotu a pomáhá při redukci váhy
  • Obsahuje antioxidanty, které slouží pomáhají předejít vzniku rakoviny
  • Obsahuje mnoho vápníku a je proto vhodný při zlomeninách a osteoporóze
  • Pomáhá detoxikovat organismus a vylučovat škodlivé látky
  • Prospívá zdraví kůže, nehtů a kostí
  • Pomáhá vylučovat kyselinu močovou a je tedy vhodný pro léčbu dny, revmatismu a artrózy

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Tuřín je ideální dietní potravinou, jelikož se skládá asi z 90 procent z vody a obsahuje mnoho vlákniny. Navíc v něm nenajdete téměř žádný tuk a jen minimum jednoduchých cukrů. Je tedy vhodný i pro diabetiky.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které tuřín obsahuje:

 

Živina na 100g DDM (100 g)
Voda 91.02 g -
Energetická hodnota 22 kcal 1.1 %
Bílkoviny 2.2 g 4.9 %
Tuk 0.13 g 0.2 %
Minerální soli 2.33 g 38.8 %
Vitamin C 30 mg 50.0 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.1 mg 6.7 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.106 mg 5.3 %
Vitamín A 6326 MJ 126.5 %
Vitamín K (fylochinon) 400 µg 500.0 %

 

 

Užití v kuchyni

 

Pokud byste tuřín rádi zařadili do svého jídelníčku, ale nevíte si rady s tím, jak ho upravovat, máme pro vás několik tipů.

 

Tuřín lze zpracovat celý včetně natě a listů. Mladší bulvy se dají konzumovat i zasyrova a jejich chuť připomíná kedlubnu. Dají se tedy konzumovat samostatně či jako součást míchaných salátů. Listy se většinou tepelně upravují a lze je upravovat podobným způsobem jako špenát. Skvěle tedy chutnají jak dušené, tak v nerůznějších druzích quichů a slaných koláčů.

 

Větší bulvy lze zpracovat a připravit z nich mnoho lahodných pokrmů. Velmi oblíbené a jednoduché jsou tuřínové hranolky, které jsou méně kalorickou alternativou k těm bramborovým. Často se tuřín také zapéká a je součástí mnoha polévek.

 

Z tuřínu je možné si připravit také mnoho příloh, oblíbené jsou různé druhy tuřínových pyré a kaší, které mají velice jemnou chuť. Fanoušci nakládané či kvašené zeleniny si pak mohou vychutnat tuřín i v této podobě.

 

Recepty z tuřínu

 

(Foto: canva.com)

 

Zapečený tuřín s parmazánem

 

Zapečený tuřín je netradiční příloha, které se hodí ke steakům, rybám i grilovanému masu. Díky lahodné kombinaci chutí parmazánu a tuřínu si tento jednoduchý recept jistě zamilujete.

 

Potřebné suroviny:

 

Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Do pekáčku si naskládáme na měsíčky nakrájený tuřín zbavený slupky. Poté přelijeme dvěma lžícemi oleje, zasypeme parmazánem a ochutíme rozmarýnem, solí a pepřem. Vše důkladně promícháme tak, aby se jednotlivé kousky obalily.

 

Kousky rovnoměrně poskládáme do jedné vrstvy. Pokud nám část sýra zbude, můžeme ho nasypat nahoru a vytvořit tak lahodnou krustu. Pak už jen pečeme asi půl hodiny, v průběhu pečení je vhodné kousky jednou otočit, aby byly rovnoměrně opečené. Pak už můžeme podávat.

 

(Foto: canva.com)

 

Tuřínové hranolky

 

Tuřínové hranolky jsou chutnou alternativou klasických bramborových, navíc jsou méně kalorické. Jejich příprava nám nezabere moc času a pochutná si na nich celá rodina.

 

Na tuřínové hranolky budeme potřebovat:

 

 

Troubu si předehřejeme na 230°C. Tuříny oloupeme a nakrájíme na asi centimetr široké hranolky. Ty vaříme přibližně 5 minut v osolené vodě. Poté hranolky scedíme a smícháme s olejem a kořením tak, aby byly rovnoměrně obalené. Pak už jen hranolky rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečícím papírem a pečeme dozlatova. Můžeme podávat s oblíbeným dipem, omáčkou či jako přílohu k masu.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.