Vaše poloha:
Pečeme vánoční cukroví: Perníčky
(Foto: canva.com)
Pečeme vánoční cukroví: Perníčky
(Foto: canva.com)

25.11.2021

Pečeme vánoční cukroví: Perníčky

Také si nemůžete představit Vánoce bez voňavých a měkkých perníčků? Vyzkoušejte naše skvělé recepty na tradiční klasické perníčky, ale i perníčky veganské.

 

U velké většiny českých rodin o Vánocích na stole nechybí klasické perníčky.  Vánoční perníčky, jaké je známe dnes, se u nás začaly objevovat během 19. století. Tato tradice k nám přišla z Německa spolu s tradicí zdobení vánočního stromečku a dalších vánočních obyčejů. První perníčky se v Česku začaly péct mnohem dřív – již ve 14. století, ale tyto perníčky se pekly v průběhu celého roku. V té době se perníčky vtlačovaly do dřevěných forem.

 

Připravili jsme pro Vás recepty na pečení vánočních perníčků a spoustu dalších rad, které Vám pomohou, aby Vaše perníčky byly neodolatelné!

 

Kdy je potřeba perníčky péct?

 

Když chceme péct perníčky, vždy je potřeba naplánovat dopředu jejich přípravu. Všichni si rozhodně přejeme upéct měkké perníčky. Aby tomu tak bylo, musíme je nechat několik týdnů rozležet, jinak budou tvrdé. Ideální bude perníčky péct na konci listopadu, případně nejpozději první týden v prosinci, aby na Vánoce byly měkké tak akorát.

 

Co je potřeba si připravit před pečením vánočních perníčků?

 

K pečení vánočního cukroví bude potřeba koupit pečící pomůcky, které běžně přes rok nepoužíváme.

 

Základní pečící pomůcky:

  • Vykrajovátka a formičky různých tvarů
  • Kuchyňský vál
  • Zdobící sáčky nebo zdobící tužky,
  • Potravinářské barv
  • Měkké přírodní štětce
  • Plech
  • Pečící papír

 

Zdobící sáček 10 ks

Vykrajovátka 25 ks

Potravinářská barva
Tescoma Alza Tesco
Cena: 69 Kč Cena: 279 Kč Cena: 39,90 Kč
zobrazit zobrazit zobrazit

 

 

Recept na klasické vánoční perníčky

 

Ingredience

 

Příprava

1. Máslo rozehřejeme v rendlíku a promícháme s medem. Vejce rozšleháme s moučkovým cukrem do pěny a postupně přidáváme máslo s medem.

2. Mouku prosejeme a smícháme s jedlou sodou, kakaem (pokud chceme perníčky tmavší) a perníkovým kořením. Tuto směs po lžících zapracujeme do vaječné pěny. Vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Když je těsto hotové, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 12 hodin odležet v lednici.

3. Odležené těsto rozdělíme na polovinu a poté každou vyválíme na pomoučené ploše na tenký plát (cca 3 mm). Z těsta vykrájíme požadované tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi perníčky necháváme mezery, protože se v průběhu pečení trochu zvětší.

4. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme 10-12 minut dozlatova. Po vytažení z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly. Zdobení perníčků popíšeme v další části článku.

 

(Foto: canva.com)

 

Veganské perníčky z celozrnné mouky

 

Ingredience

  • 120 g veganské máslo
  • 160 g hnědý cukr
  • 180 ml melasa
  • 1/2 polévkové lžíce vanilkový extrakt
  • 360 g celozrnná mouka
  • 1/2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1 lžíce mletý zázvor
  • 1 lžička mletá skořice
  • 1/2 lžičky mletý muškátový oříšek
  • 1/2 čajová lžička sůl

 

(Foto: canva.com)

 

Příprava

1. Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, zázvor, skořici, sůl a muškátový oříšek. Vše promícháme.

2. Do další mísy dáme změklé veganské máslo, melasu a hnědý cukr. Mixérem vše spolu vyšleháme do nadýchané hmoty. Přidáme vanilkový extrakt. Postupně přidáváme do této mísy směs se suchými surovinami. Zapracujeme vláčné těsto, zabalíme do potravinářské fólie. Necháme 1 hodinu odležet v lednici.

3. Odležené těsto rozdělíme na polovinu a poté každou vyválíme na pomoučené ploše na tenký plát (cca 3 mm). Z těsta vykrájíme požadované tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi perníčky necháváme mezery, protože se v průběhu pečení trochu zvětší. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme 10-12 minut dozlatova.

 

Kde koupit ta nejlepší vánoční vykrajovátka? Vyzkoušejte razítka na cukroví!

Přichází Vánoce a s nimi i čas pečení cukroví. Připravte se na ně s originálními vykrajovátky, díky kterým bude vaše cukroví blíže k vánočním svátkům!

 

Zdobení perníčků

 

(Foto: canva.com)

 

Poleva z bílků

 

Ingredience

 

Postup

1. Moučkový cukr přesejeme přes jemné sítko minimálně 2 krát. Poté přidáme bílek a lžičku citronové šťávy. Směs třeme ručně přibližně 15 minut. Pokud použijeme šlehač, tak bude potřeba směs třít zhruba 5 až 10 minut. Že je poleva hustá tak, jak má být, poznáme následující metodou: párátkem nabereme trošku polevy a kápneme na perníček. Pokud poleva drží svůj tvar, tak je hotová. Vezmeme zdobící sáček a naplníme jej polevou. Teď zdobíme perníčky podle vlastního přání.

TIP: Pokud chceme mít polevu barevnou, rozdělíme ji do misek a smícháme s potravinářskými barvami.

 

Foto: canva.com

 

Perníčky zdobené čokoládou

 

Ingredience

 

Příprava

Tato metoda je jednoduchá a nezabere moc času. Čokoládovou polevu rozehřejeme v rendlíku. Upečené perníčky omočíme v čokoládě a následně posypeme zdobením.

 

Zdobení se stříbrnými kuličkami

 

Příprava

Na upečením perníčku uděláme polevou linku na místě, kam chceme zalepit stříbrné kuličky. Do misky nasypeme stříbrné kuličky. Perníčky uchopíme prsty a vložíme je do misky, přitlačíme, aby se kuličky zalepily. Necháme zaschnout.

 

Jak uskladnit perníčky?

Po upečení je třeba perníčky nechat vychladnout a poté dát do krabice na 2-3 dny. Až poté je zdobíme. Když máme perníčky nazdobené, skládáme je do vzduchotěsné nádoby, která může být plastová nebo kovová. Poté dáme perníčky na chladné místo.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Pečeme vánoční cukroví: Pařížské rohlíčky

Na svátečním stole určitě nesmí chybět křehké pařížské rohlíčky, které patří mezi jednu z nejoblíbenějších vánočních dobrot. Máme pro Vás par tipů, jak připravit ty nejlahodnější pařížské rohlíčky.

Pečeme vánoční cukroví: Išelské cukroví

Išelské cukroví zmizí ze stolu vždy jako první! Připravili jsme pro Vás skvělý recept na toto oblíbené vánoční cukroví.

Pečeme vánoční cukroví: Vanilkové rohlíčky

Vánoce si rozhodně nemůžeme představit bez křehkých vanilkových rohlíčků. Proto jsme pro Vás připravili nejen recept na tradiční vanilkové rohlíčky s citronovou kůrou, ale i recept na bezlepkové rohlíčky!

Pečeme vánoční cukroví: Linecké cukroví

Advent už je tady! Spolu s ním i čas na pečení vánočního cukroví. Dnes jsme pro Vás připravili recept na oblíbené linecké cukroví!

Kde koupit ta nejlepší vánoční vykrajovátka? Vyzkoušejte razítka na cukroví!

Přichází Vánoce a s nimi i čas pečení cukroví. Připravte se na ně s originálními vykrajovátky, díky kterým bude vaše cukroví blíže k vánočním svátkům!

Cukroví pečeme jedině s HEROU

Vánoce jsou každý den blíž a blíž! Hledáte recepty na vánoční cukroví? Připravili jsme pro Vás několik receptů na vánoční cukroví s HEROU. Naše pečení s HEROU si určitě zamilujete.

Měkké a voňavé perníčky: vánoční recept na perníčky s medem, které jsou ihned měkké

Vánoční období nás oplývá vůní skořice, perníčků a radostí z dárečků. Perníčky patří mezi nezbytné pochoutky, a když jsou ještě měkké a voňavé, stávají se skvělým vánočním společníkem. Přinášíme vám recept na tradiční vánoční perníčky s medem, které nevyžadují dlouhé odležení a jsou připraveny okamžitě.

Geniální triky pro perníčky a linecké: Měkké už po několika dnech

Vánoční období není kompletní bez vůně čerstvě upečeného vánočního cukroví, a mezi nejoblíbenější patří perníčky a linecké. Pečení těchto lahodných dobrot se stalo tradicí v mnoha domácnostech, a jakmile jsou hotovy, přichází otázka, jak udržet je co nejdéle vláčné. Máme pro vás pár geniálních triků, jak si užít měkkost perníčků a lineckého cukroví i po několika dnech.

Plánování vánočního pečení: Kdy je správný čas na pečení vánočních perníčků?

Jakmile se blíží Vánoce, mysl mnoha z nás se obrací k příjemnému domácímu pečení. Vůně skořice, hřebíčku a medu naplňuje vzduch a navozuje tu pravou vánoční atmosféru. Kdy je ten nejlepší čas začít s pečením vánočních perníčků? V tomto článku prozkoumáme tajemství dokonalých vánočních perníčků, od ideálního načasování až po tipy na to, jak je upéct, aby byly měkké, voňavé a z talíře rychle zmizely.

Tipy a triky pro úspěšné pečení vánočního cukroví

Čas na pečení Vánočního cukroví je v plném proudu. Ať už jste v pečení začátečník, nebo se pasujete mezi zkušené, vždy je prostor pro inovace a vylepšení. Máme pro vás 10 bodů, jak svou techniku pečení ještě dále vylepšit.