Vaše poloha:
Tradiční chuť Bulharska: Jak udělat dokonalé plněné papriky po bulharsku?
(Foto: canva.com)
Tradiční chuť Bulharska: Jak udělat dokonalé plněné papriky po bulharsku?
(Foto: canva.com)

28.09.2023

Tradiční chuť Bulharska: Jak udělat dokonalé plněné papriky po bulharsku?

Nedáte dopustit na klasické plněné papriky, ale po očku pokukujete i po jiných receptech? Plněné papriky, ale také další zelenina, jsou pochoutkou typickou nejen pro českou kuchyni. Obdobné recepty najdete také v turecké či středovýchodní kuchyni. Tento bulharský je opravdu vynikající.

 

Mezi paprikami, které jsou po očištění vyloženě jako dělané pro naplnění, se v Bulharsku směs masa a rýže či jen kořeněná rýže plní také do vydlabaných drobných lilků, cuket i brambor, náplň je možné také balit do vinného nebo zelného listu.

 

To už však trochu odbíháme od paprik, které se u nás i jižních sousedů vaří či pečou velmi podobným způsobem. Ochutnali jste plněné papriky v Bulharsku nebo vás zajímá, jak se tam vaří? Papriky se nejčastěji připravují ve vlastní šťávě nebo rajské omáčce, nicméně tento recept je jiný.

 

Recept na plněné papriky vepřovým masem a rýží s bešamelovým přelivem

 

plněné papriky
(Foto: canva.com)

 

Ingredience

 

8 paprik (nejčastěji bílé, zelené nebo červené špičaté papriky)
400 g mletého vepřového masa
1 cibule
1 mrkev
2 rajčata
2 lžíce rýže
1 lžička červené papriky
1/2 lžičky koriandru
Špetka černého pepře
Sůl podle chuti
Voda

 

Postup:

 

  1. V pánvi na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a mrkev. Až se začne zelenina barvit do růžova, přidejte 400 g mletého vepřového masa, míchejte a restujte zhruba 10 minut.
  2. Poté přidejte nastrouhané nebo na velmi jemné kousky pokrájené rajče a po chvíli vmíchejte dvě lžíce rýže.
  3. Dochuťte lžičkou červené papriky, půl lžičkou koriandru, špetkou černého pepře a soli. Přilejte vodu, aby se směs nepřipalovala a rýže se mohla mírně povařit, zahřívejte ještě zhruba 5 minut.
  4. Touto směsí pak naplňte osm paprik, mohou to být i kapie, nejčastěji se ale používají bílé, zelené nebo červené špičaté papriky.
  5. Naplněnou zeleninu uložte do pekáče, podlijte troškou vody, přikryjte alobalem nebo poklicí a v troubě předehřáté na 180 °C pečte až do změknutí.
  6. Připravte si mezitím bešamelovou omáčku z 80 g rozpuštěného másla, do kterého vmícháte 2 polévkové lžíce mouky. Po krátkém prosmažení přilejte po částech a za stálého kvedlání 600 ml mléka. Přiveďte pomalu k varu a nechte zhoustnout. Omáčku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  7. Takto připravenou omáčkou po upečení polijte papriky a podávejte s rýží nebo přílohou podle vašich představ.

 

Lehčí varianta: Recept na papriky bez náplně v bešamelu

 

V Bulharsku je kombinace paprik a bešamelu oblíbená natolik, že se z nich připravuje i jednoduché jídlo bez nutnosti papriky plnit.

 

Ingredience

  • Očištěné papriky
  • 250 g másla
  • Česnek
  • Smetana
  • Sůl
  • Nastrouhaný eidam

 

Postup:

 

  1. Dejte očištěné papriky upéci na 250 °C a na zhruba 20 minut.
  2. Mezi tím připravte jednoduchou omáčku z ořechu másla rozpuštěného na pánvi, přidejte do něj propasírovaný česnek, mírně osmahněte a přilejte i jednu celou smetanu. Nechte směs dobře prohřát, dochuťte ještě špetkou soli.
  3. Na úplný konec vmíchejte a nechte rozpustit hrst nastrouhaného eidamu. Do omáčky přidejte nakrájené nebo natrhané upečené papriky a je hotovo.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Poznejte chuť pravé Číny: Kuřecí s houbami Moo Goo Gai Pan pro začátečníky

Jste zvědaví na exotické chutě a tradiční kuchyně? Vyzkoušejte recept na jedno z nejoblíbenějších čínských jídel, které je oblíbené i mezi začátečníky v přípravě asijských pokrmů. Kuřecí s houbami Moo Goo Gai Pan vás zavede do světa vůní a chutí vzdálené Číny.

Naberte energii na letním výletě: 3 recepty svačin na cesty

Letní výlety jsou skvělou příležitostí k objevování nových míst, dobrodružství a načerpání energie. A co je lepšího než si užít každý moment plný energie a radosti? Svačiny hrají klíčovou roli na každém výletě, ať už se vydáte na krátkou procházku, do přírody, nebo na dlouhý road trip. Máme pro vás 3 recepty na chutné svačiny, které vám dodají potřebnou energii na vašich letních dobrodružstvích.

Zvládněte jaro s naším receptem na jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou, které vám dodají energii na celý den

Jaro je období nového začátku, kdy se probouzí příroda a s ní i naše chuť na zdravé a osvěžující pokrmy. Pokud hledáte recept, který vám dodá energii na celý den, máme pro vás skvělou volbu, a to jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou. Tento recept je nejen lahodný, ale také plný živin, které vám pomohou zvládnout každý den s lehkostí.

Levné vaření: Recept kuře na paprice bez paprik

Pokud hledáte jednoduché a zároveň levné jídlo, kuře na paprice je skvělou volbou. Tento tradiční český pokrm se skládá jen z kuřecího masa a omáčky z paprik. Podává se buď s rýží, nebo knedlíky. Pokud se tedy rozhodnete uvařit oběd pro rodinu, neváhejte a vyzkoušejte tento recept, který vás vyjde za málo korun a krásně zasytí.

Když se spojí tradice s moderní kuchyní. Recept na mleté maso s rýží a mletou paprikou

Pokud hledáte recept na vynikající a chutné jídlo, tak se nechte inspirovat naším receptem na mleté maso s rýží a mletou paprikou. Tento recept spojuje tradiční kuchyň s moderním zpracováním potravin, což vám zajistí nejen lahodný zážitek, ale také výživnou a zdravou stravu.

Grilovačka: Lilek ve svěží marinádě

Pokud si chystáte ugrilovat nějaké maso, tak určitě si nezapomeňte k němu přidělat grilovanou zeleninu. Je to skvělá příloha nebo lehčí varianta pokrmu ke grilování. My jsme pro vás připravili recept na naložený lilek v marinádě, který splní vaše očekávání.

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.