Vaše poloha:
Tipy a triky pro úspěšné pečení vánočního cukroví
(Foto: canva.com)
Tipy a triky pro úspěšné pečení vánočního cukroví
(Foto: canva.com)

16.12.2022

Tipy a triky pro úspěšné pečení vánočního cukroví

Čas na pečení Vánočního cukroví je v plném proudu. Ať už jste v pečení začátečník, nebo se pasujete mezi zkušené, vždy je prostor pro inovace a vylepšení. Máme pro vás 10 bodů, jak svou techniku pečení ještě dále vylepšit.

 

Příprava surovin, náčiní a receptu

 

Základem kvalitně odvedené práce s dobrým výsledkem je příprava. U vaření a pečení to platí dvojnásob. Předem si ujasněte, jaké cukroví chcete péct. Připravte si recept, kterým se chcete řídit. Na základě receptu pak veškeré suroviny, včetně předem odváženého, nebo odměřeného množství. Připravené suroviny si seřaďte v pořadí, v jaké je budete míchat. Nezapomeňte si také připravit všechno potřebné náčiní. Takto vytvořený systém vám značně usnadní práci a hlavně eliminuje zbytečné prostoje, které by mohly mít vliv na kvalitu výsledku. I rychlost a dobrá organizace je v kuchyni totiž velmi důležitá.

 

Na kvalitě surovin záleží

 

Ano i kvalita použitých surovin je zásadní pro kvalitu výsledného produktu. Pokud máte možnost, použijte kvalitní, nejlépe domácí, vejce, bioprodukty a vyhněte se trvanlivému mléku. Čím kvalitnější jsou použité suroviny, tím lepší a plnější chuť bude mít vaše cukroví.

 

Dodržování receptu je důležité

 

Zde se jedná spíše o radu pro začátečníky. Pakliže si najdete důvěryhodný recept, držte se ho. Pokud například nemáte dostatečné množství surovin, raději nejdříve zajděte do obchodu a zásoby si doplňte. Může se zdát, že malé odchylka od uváděných množství nebude znát, ale zbytečně tím riskujete nepovedené těsto a suroviny v něm použité. Proto raději než plýtvat, postupujte podle receptu.

 

triky na pečení vánočního cukroví
(Foto: canva.com)

 

Máslo na výrobu těsta musí mít správnou teplotu

 

Máslo je důležitou složkou většiny těst. Je nutno ho tak důkladně promíchat s těstem a za tímto účelem jej rozpustit. Máslo rozpouštějte důkladně. Nerovnoměrně rozpuštěné máslo může vytvoří hrudky a negativně ovlivní chuť cukroví. Před použitím si v rámci přípravy máslo vytáhněte z lednice v předstihu.

 

Zkuste použít citron nebo vanilku pro lepší chuť

 

Do těsta můžete přidat malé množství citronové kůry, nebo vanilky. Jsou to aromatické přísady, které silně zvýrazní jeho chuť a dodají mu ten správný nádech. Přísady kombinujte dle chuti a druhu cukroví.

 

Při pečení cukroví s ořechy nebo mandlemi:  předem je namočte v teplé vodě

 

Pokud máte v plánu při pečení cukroví použít mandle či ořechy, zkuste je před použitím namočit v teplé vodě. Docílíte tak jemnější chuti. Budou méně hořké a při pečení se nevysuší. Jsou pak také lepe stravitelné. Namáčení musí být dostatečné dlouhé, aby měli čas vodu nasát.

 

Těsto nechte delší dobu odpočinout

 

Připravené těsto nechte před pečením odležet několik hodin, nejlépe však do druhého dne, v lednici. Těsto díky tomu jednak ztuhne a lepe se vám s ním pak bude pracovat a dále se v něm lépe rozloží chutě. Cukroví pak bude chutnější.

 

TĚSTO NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ
(Foto: canva.com)

 

Pro lepší čerstvost přidejte trochu alkoholu

 

Aby cukroví vydrželo o něco déle čerstvé a jemné, můžete zkusit přidat kapku alkoholu v podobě Baileys, nebo vanilkového koňaku. Nejen, že tím dodáte cukroví zajímavé aroma, ale také si déle zachová jemnost.

 

Formičky vymažte tukem

 

Důležité je, abyste formičky nezapomněli důkladně vymazat tukem, například máslem. Cukroví je po upečení velmi křehké. Pokud se vám k formičkám připeče, dolovat ho z nich ven bude skoro jistě znamenat jeho polámání. Po každém použití formičky umyjte a opět vymažte máslem. Nikdy nepoužívejte dvakrát jednu formičku bez očištění.

 

Kontrolujte cukroví v troubě

 

Každá trouba peče jinak. To bývá také jedna z nejčastějších příčin nepovedeného pokrmu připravovaného v ní. Pro cukroví to platí dvojnásob, neboť jej většinou pečeme relativně krátkou dobu. Cukroví je proto určitě vhodné často kontrolovat a hlídat, abyste jej nespálili. Lepe díky tomu také odhadnete ideální moment, kdy jej z trouby vytáhnout.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Kde koupit ta nejlepší vánoční vykrajovátka? Vyzkoušejte razítka na cukroví!

Přichází Vánoce a s nimi i čas pečení cukroví. Připravte se na ně s originálními vykrajovátky, díky kterým bude vaše cukroví blíže k vánočním svátkům!

Máslové cukroví s citronovou polevou: Sladký zázrak pro váš stůl

Připravte se na sladkou symfonii chutí s naším receptem na máslové cukroví s citronovou polevou. Tento recept je ideální pro každou příležitost, ať už chystáte slavnostní stůl nebo hledáte dokonalou pochoutku k odpolední kávě. Lehké, máslové cukroví, doplněné svěží a osvěžující citronovou polevou, přinese úsměv na tváře vašich blízkých. 

Pečeme vánoční cukroví: Pařížské rohlíčky

Na svátečním stole určitě nesmí chybět křehké pařížské rohlíčky, které patří mezi jednu z nejoblíbenějších vánočních dobrot. Máme pro Vás par tipů, jak připravit ty nejlahodnější pařížské rohlíčky.

Pečeme vánoční cukroví: Išelské cukroví

Išelské cukroví zmizí ze stolu vždy jako první! Připravili jsme pro Vás skvělý recept na toto oblíbené vánoční cukroví.

Pečeme vánoční cukroví: Vanilkové rohlíčky

Vánoce si rozhodně nemůžeme představit bez křehkých vanilkových rohlíčků. Proto jsme pro Vás připravili nejen recept na tradiční vanilkové rohlíčky s citronovou kůrou, ale i recept na bezlepkové rohlíčky!

Zdobení vánočního cukroví může být i příjemná rodinná chvilka.

Blíží se svátky a s nimi i čas pečení vánočního cukroví. Zpříjemněte si tedy jeho přípravu a nechte se inspirovat našimi tipy! Vaše cukroví pak bude krásné a jeho příprava bude zaručeně bavit i ty nejmenší.

Pečeme vánoční cukroví: Linecké cukroví

Advent už je tady! Spolu s ním i čas na pečení vánočního cukroví. Dnes jsme pro Vás připravili recept na oblíbené linecké cukroví!

Recept na pistáciový krém: Ideální do vánočního cukroví

Blíží se vánoční období a s ním spojená tradice přípravy lahodného cukroví. Pokud hledáte něco nového a exkluzivního, nezapomeňte na pistácie – tyto malé zelené skvosty dodají vašemu dezertu nezapomenutelnou chuť. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na pistáciový krém do cukroví a překvapte své blízké jedinečným požitkem!

Upečte si neobvyklé vánoční cukroví: recept na řecké koláčky

Vánoční pečení je tradicí plnou rodinného tepla a lahodných vůní. Pokud máte chuť na něco neobvyklého, vyzkoušejte naše řecké koláčky, které přinesou do vaší domácnosti exotický nádech a zároveň zachovají tu pravou vánoční atmosféru. S touto snadnou recepturou na řecké koláčky vás přivedeme k vytvoření jedinečných dezertů, které okouzlí nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše blízké. Připravte se na dobrodružství chutí s naším neotřelým receptem.

Sladká vánoční atmosféra: Recept na košíčky s nutellovým krémem

Vánoční čas přináší nejen radost, ale i vůni sladkostí, které dotvářejí tu nezapomenutelnou atmosféru. Pokud hledáte recept na dokonalý zážitek plný vánočních chutí, máme pro vás neodolatelný recept na košíčky s nutellovým krémem. Tyto lahodné malé pečivo se stane hvězdou vánočního stolu a okouzlí nejen milovníky Nutelly. Pojďme se ponořit do tajů přípravy a vytvořit si vlastní vánoční pohádku v podobě těchto výtečných košíčků.