Vaše poloha:
Jak si užít vánoční pohodu? Jedině s domácím vaječňákem!
(Foto: canva.com)
Jak si užít vánoční pohodu? Jedině s domácím vaječňákem!
(Foto: canva.com)

10.12.2021

Jak si užít vánoční pohodu? Jedině s domácím vaječňákem!

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří domácí vaječný likér. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a užijte si ty pravé pohodové Vánoce.

 

Vaječný likér, nebo také vaječný koňak, je tradiční nápoj, který si spojujeme s obdobím adventu a Vánoc. Tento nápoj vás zahřeje, a navíc provoní celý interiér vůní skořice a vanilky a navodí tak pravou vánoční atmosféru.

 

Vaječný likér má dlouhou historii, začal se totiž připravovat již ve středověku. V období půstu, tedy i přes Vánoce, však nebyla jeho konzumace povolena a svátečním nápojem se tedy stal až o mnoho století později. Dnes je vaječný koňak tradiční součástí sváteční atmosféry po celém světě a jeho obliba každoročně roste.

 

Domácí vaječný likér

 

Příprava vaječného likéru je poměrně jednoduchá a nezabere mnoho času. Receptů na tento nápoj existuje velké množství, liší se však většinou pouze poměrem ingrediencí či použitým kořením. Pokud si však chcete připravit skutečně tradiční a zároveň velmi lahodný vaječný koňak, vyzkoušejte jeden z našich receptů.

Výhodou přípravy vaječného koňaku je, že vám vydrží velice dlouho a můžete ho tedy používat nejen na Vánoce. Při dlouhých zimních večerech vás zahřeje a dodá vám pocit klidu a pohody. Dá se však použít i jako přísada do pečení či vaření.

 

Co budeme na pravý vaječný likér potřebovat?

 

 

Příprava je rychlá a nezabere vám více než hodinu. Nejprve ušleháme žloutky do pěny a přilijeme k nim mléko, šlehačku a Salko. Směs smícháme, přelijeme do hrnce a zahříváme. Likér by neměl vřít, pouze prohřát na cca 80°C. Přidáme cukr a dřeň vanilkového lusku.

 

Když začne směs houstnout je nutné ji přemístit do dřezu s vodou a za stálého míchání ji chladit. Do studelé směsi vmícháme rum a máme hotovo. Můžeme podávat se šlehačkou a skořicí nebo jen tak.

 

Pravé italské Bombardino

 

A pokud byste raději něco méně tradičního, můžete vyzkoušet italský nápoj Bombarino. To bylo poprvé připraveno roku 1974 v italských Alpách. Od té doby však získalo na popularitě a dnes je oblíbené nejen na horských svazích. Vyzkoušejte tedy domácí Bombardino! Jeho příprava je skutečně snadná a zachutná i těm nejnáročnějším.

 

K příprave Bombardina potřebujeme pouze:

 

  • vaječný koňak 1 dcl
  • mléko 0,4 dcl
  • whisky 0,4 dcl
  • šlehačka na ozdobu

 

Bombardino si připravíte sami ani ne za deset minut. Stačí koňak, whisky a mléko ohřát asi na 80°C, aby směs nezačala vřít. Pak už jen Bombardino nalijeme do hrnečků a dozdobíme ušlehanou šlehačkou. Navrch můžeme posypat skořicí.

 

Pro milovníky kávy existuje další, méně známá varianta. Původní recept totiž namísto mléka obsahoval kávu, můžete si tedy připravit i tuto chutnou variantu.

 

Mohlo by Vás zajímat

Zkuste náš recept na výborný domácí vánoční baileys

K vánoční pohodě patří nejen cukroví, vánočka a štědrovečerní večeře, ale i dobré pití. Posedět s přáteli nebo rodinou se sklenkou likéru v ruce je téměř definicí vánoční pohody. Vyzkoušejte tento rok výborný vánoční baileys a buďte si jisti, že k vám všechny návštěvy budou chodit s širokým úsměvem na tváři. Navíc, vánoční baileys je i skvělým vánočním dárkem.

Připravte si poctivou horkou čokoládu se šlehačkou

Jak všichni dobře víme, Vánoce si nejvíce užívají děti. Proto bychom neměli zapomínat v rámci vánočního hodování ani na tyto malé strávníky a připravit jim nápoj, který je ztělesněním vánoční atmosféry. Ano, řeč je o poctivé horké čokoládě se šlehačkou, která chutná, zahřeje a pohladí po duši.

Připravte si poctivý domácí svařák, který vám zpříjemní vánoční večery

I když jsou Vánoce každý rok plné shonu, uklízení a stresu, nesmíme zapomínat na jejich jedinečné a magické kouzlo. Najděte si během adventních dnů alespoň chvilku, kdy hodíte všechny starosti a přípravy za hlavu a provoníte svůj domov aromatickým domácím svařákem.

Co dělat s vánočním stromkem v květináči? Určitě ho nesázejte bez povolení v lese

Každý rok po svátcích řeší mnoho z nás stejnou otázku: Kam s vánočním stromkem v květináči? Mnozí zvažují jeho zpětné zasazení do přírody, ale experti varují – není to tak jednoduché, jak se zdá. Pojďme se podívat na to, co byste měli vědět předtím, než se rozhodnete pro tento krok.

Zbyl vám bramborový salát? Zde je několik chutných řešení

Bramborový salát, oblíbený doplněk mnoha pokrmů, často najde své místo na svátečních stolech a rodinných večeřích. Nicméně se nám často stává, že zůstane trocha tohoto lahodného salátu po události. Co s ním ale udělat, aby nám nezkysl v lednici a mohl být opět šťastně spojen s naším jídelníčkem? Přinášíme vám několik nápadů, jak využít zbylý bramborový salát a překvapit svůj chuťový aparát novými lahůdkami.

Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku

Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.

Vinná klobása: Vánoční recept, který musíte vyzkoušet

Blíží se vánoční čas a s ním spojené tradiční dobroty. Mezi oblíbenými pokrmy, které si mnoho lidí spojuje s Vánocemi, najdeme i vinnou klobásu. Tato chutná pochoutka má kořeny v evropské kuchyni a mnoho rodin ji zařazuje do svých vánočních svátečních tradic. Přinášíme vám recept na vinnou klobásu, který vám pomůže vytvořit nezapomenutelný kulinářský zážitek pro váš vánoční stůl.

Kdy chodí sv. Mikuláš a jak se na tento den připravit?

Blíží se den, kdy vám na dveře zaklepe sv. Mikuláš v doprovodu čerta a anděla. Nachystejte proto dětem štědrou nadílku a začněte s nimi trénovat tradiční říkanky. Možná se přitom o této krásné tradici dozvíte i něco nového. 

Příprava luxusního ořechového likéru: Pro milovníky jemných chutí

Příprava luxusního ořechového likéru je fascinujícím dobrodružstvím pro milovníky jemných chutí. Tato exkluzivní nápojová lahůdka může poskytnout jedinečný zážitek pro vaše chuťové buňky a stát se elegantním doplňkem pro společenské události či osobní potěšení.

Italský likér Italicus míří na český trh: Novinka pro milovníky lahodného pití

Světoznámá společnost Jan Becher Pernod Ricard přináší do svého portfolia vzrušující novinku pro milovníky italských lahůdek. Prémiový italský likér Italicus Rosolio di Bergamotto nově zaujme místo na českém trhu. Tento lahodný aperitiv přináší kousek slunné Kalábrie, regionu proslaveného svými pestrými citrusovými plody.