Vaše poloha:
Potravina měsíce Leden: Kadeřávek
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Leden: Kadeřávek
(Foto: canva.com)

02.01.2022

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.

 

Kapusta kadeřavá, známá také pod jménem kadeřávek je oblíbená zelenina, kterou naši předkové pěstují již odnepaměti. Jedná se o odrůdu kapusty, která se díky kultivaci v mnohém odlišuje od původních druhů. Velké kadeřavé listy netvoří přízemní růžici, díky čemuž je možné je sklízet dlouhodobě bez většího poškození rostliny. Listy jsou také více vystaveny slunečnímu svitu a obsahují tak větší množství antioxidantů a barviv než jiné kultivary.

 

Kapusta byla vyšlechtěna již několik tisíc let před naším letopočtem, ovšem odrůdy se zvlněnými listy byly kultivovány až později. Již starověcí Řekové však kadeřávek znali a často jej využívali jako zeleninu i bohatý zdroj živin. Později se pak kapusta kadeřavá dostala i do dalších částí Evropy a sloužila jako nezbytný zdroj minerálů a vitaminů v nepříznivých zimních obdobích.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Kadeřávek je, stejně jako jiné druhy listové zeleniny, mimořádně bohatý na vitaminy. Obecně však platí, že pokud si na zahrádce vypěstujete vlastní, bude obsahovat výrazně vyšší množství zdraví prospěšných látek nežli ten rychlený ze supermarketu. Konzumací této zeleniny můžete dokonce překročit doporučenou denní dávku vitaminu C až 3x, ovšem není nutné se předávkování obávat. Naše tělo dokáže přebytečný vitamin C snadno vyloučit.

 

Navíc obsahuje mnoho přírodních barviv, která fungují jako antioxidanty a chrání nás chrání proti kyslíkovým radikálům. Ty mohou poškozovat naše buňky a přispívat ke vzniku rakoviny.

 

Jaké látky tedy zelí obsahuje?

 

  • vitamín C
  • vitamíny E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: vápník, železo, kobalt, zinek, fosfor, mangan, draslík a další
  • přírodní barviva -  chlorofyly, karoteny i xantofyly
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Důvodů, proč konzumovat zelí je mnoho. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat například tyto:

 

  • Snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a prospívá správné funkci srdce
  • Napomáhá trávení a urychluje peristaltiku střev
  • Prospívá zdraví kostí, zubů a kůže a zvyšuje jejich pevnost
  • Slouží jako prevence osteoporózy
  • Posiluje imunitní systém
  • Dodává tělu nezbytné živiny včetně mikroprvků
  • Slouží jako prevence onkologických onemocnění a chrání buňky před poškozením radikály

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Kapusta kadeřávek má nízkou energetickou hodnotu, je tedy dietní a vhodná pro redukci váhy. Obsahuje totiž pouze zanedbatelná množství tuků a jednoduchých cukry. Je tak též vhodná pro diabetiky, kterým může napomoci doplnit i živiny obsažené v ovoci.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které kadeřávek obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

91 g

-

Energetická hodnota

27 kcal

1.4 %

Bílkoviny

2 g

4.4 %

Tuk

0.1 g

0.1 %

Minerální soli

0.8 g

13.3 %

Sacharidy

6.1 g

2.7 %

Vláknina

3.1 g

12.9 %

Cukr

2.27 g

2.5 %

Vitamin C

31 mg

51.7 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.19 mg

9.5 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

80 µg

20.0 %

Vitamín A

1000 MJ

20.0 %

Vitamín K (fylochinon)

68.8 µg

86.0 %

 

Užití v kuchyni

 

Kadeřávek má lahodnou chuť, která připomíná ostatní druhy kapusty, není však natolik výrazná. Je skutečně všestrannou přílohou, která dochutí mnoho různých pokrmů.

 

Jako příloha se hodí k masům, ať už dušený či jako pyré. Je součástí mnoha polévek, ale jako netradiční zeleninu je možné ho přidat do rizota, zapečených těstovin i masových pokrmů.

 

Syrový ho můžeme využít jako základ salátů. Čerstvý kadeřávek je bohatý na tepelně nestálé vitaminy a barviva, a je tak zdravější alternativou k tepelně upravované variantě. Čerstvý je taktéž součástí mnoha šťáv a smoothie, které nejúčinněji doplňují živiny a pročišťují organismus.

 

Recepty z kadeřávku

 

(Foto: canva.com)

 

Dušený kadeřávek

 

Dušený kadeřávek je zdravou přílohou k mnoha druhům pečených mas. Vyzkoušejte tedy náš jednoduchý recept, díky kterému si na této zelenině pochutnají i děti.

 

Potřebné suroviny:

 

Příprava této zdravé přílohy vám nezabere mnoho času a je velmi snadná. Nejprve osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a k ní přidáme nakrájené listy kadeřávku. Listy můžeme také umlít v mlýnku na maso, čímž dosáhneme jemnější konzistence. Poté osolíme a okořeníme a necháme několik minut dusit.

 

Dušený kadeřávek podlijeme vývarem a přidáme i mouku rozmíchanou ve smetaně. Za občasného míchání dusíme asi 10 minut a můžeme podávat. Kadeřávek se jako příloha hodí podle chuti ke knedlíkům i bramborám.

 

Kadeřávkové karbanátky

 

Kadeřávkové karbanátky jsou oblíbené pro snadnou přípravu i skvělou chuť. Pro jejich přípravu můžete využít i svůj oblíbený recept na karbanátky, do masové směsi jen přidejte nadrobno nakrájené spařené listy kadeřávku. Ty dodají karbanátkům lahodnou chuť, která však není natolik výrazná, aby přebila chuť masa.

 

Na karbanátky budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa
  • 5-10 listů kadeřávku (podle velikosti)
  • 1 rohlík, trochu strouhanky
  • 1 vejce
  • trochu mléka na jeho namočení
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř a majoránku
  • hladkou mouku na obalení
  • máslo/olej na smažení

 

Nejprve spaříme nadrobno nakrájené listy kadeřávku. Tužší části můžeme vykrájet. Maso a ostatní ingredience smícháme s vyždímanými listy kadeřávku a promícháme. Ze vzniklé směsi vytvoříme placičky. Vzniklé karbanátky jen obalíme v hladké mouce a osmažíme dozlatova na oleji. A můžeme podávat!

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.