Vaše poloha:
Potravina měsíce březen: Rebarbora
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce březen: Rebarbora
(Foto: canva.com)

15.03.2022

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

 

Rebarbora, často známá taktéž jako reveň, je dnes již poměrně málo užívaná zelenina, kterou však ještě generace našich babiček znala jako všudypřítomný plevel na mnoha zahradách. Jedním z důvodů, proč užití rebarbory postupně upadá, je mírná jedovatost rebarborových listů. Otrava však hrozí pouze v případě nesprávné úpravy. Při správném zacházení je rebarbora nejen nesmírně chutná, ale také zdraví prospěšná zelenina.

 

Rebarbora byla do Evropy přivezena Araby z oblastí dálného východu, kde se již po tisíce let pěstuje pro chutné řapíkové listy i jako přírodní léčivo. Na našem území se pak tato zelenina dostala až v průběhu 18. století. Velice brzy se však díky snadnému pěstování stala všudypřítomnou rostlinou, jejíž obrovské listy byly nedílnou součástí většiny zeleninových záhonků.

 

Bezpečná zelenina plná vitaminů i antioxidantů

 

Rebarbora má díky vysokému množství vitaminů mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Dnes je však neprávem považována za nebezpečnou rostlinu, jejíž konzumaci je dobré se vyhnout. Při dodržování několika základních rad je však zcela neškodná.

 

Rebarboru je vhodné sklízet od brzkého jara až do poloviny června. Později v létě a na podzim jsou již listy staré a mohou obsahovat některé zdraví škodlivé metabolity, zejména kyselinu šťavelovou. Dále je nutné vždy konzumovat výhradně řapíky listů, nikoli jejich čepele. Poledním důležitým krokem pro bezpečnou konzumaci je tepelná úprava všech řapíků. Tím se zelenina zbaví posledních zbytků škodlivin a vy si ji tak můžete bez starostí vychutnat.

 

Jaké látky tedy zelí obsahuje?

 

  • vitamín C
  • vitamíny E a K
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: vápník, železo, měď, hořčík, draslík i mangan
  • přírodní barviva a další antioxidanty
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Existuje mnoho důvodů, proč rebarborové listy konzumovat. V tradiční východní medicíně je tato rostlina považována za potravinu podporující vitalitu, to je ale jen jeden z mnoha účinků na naše zdraví. Mezi ty další patří:

 

  • Rebarbora působí močopudně a podporuje tak detoxikaci těla
  • Urychluje metabolismus a díky tomu je účinná v boji s nadváhou
  • Dodává tělu mnoho esenciálních živin
  • Posiluje krvetvorbu
  • Podporuje trávení a čistí střeva
albert
(Foto: canva.com)

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

S rebarborou se nejčastěji setkáme v mnoha sladkých, a tedy i poměrně kalorických pokrmech. Samotné rebarborové řapíky však mají poměrně nízkou energetickou hodnotu a jsou tedy vhodnou dietní potravinou. Navíc jsou bohaté na minerální látky i vitaminy.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které rebarbora obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

93.61 g

-

Energetická hodnota

21 kcal

1.1 %

Bílkoviny

0.9 g

2.0 %

Tuk

0.2 g

0.3 %

Minerální soli

0.76 g

12.7 %

Sacharidy

4.54 g

2.0 %

Vláknina

1.8 g

7.5 %

Cukr

1.1 g

1.2 %

Vitamin C

8 mg

13.3 %

Vitamin B2 (riboflavin)

0.03 mg

1.8 %

Vitamin B3 (niacin)

0.3 mg

1.5 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

7 µg

1.8 %

Vitamín A

5 µg

2.0 %

Vitamín E (alfa-tokoferol)

0.27 mg

2.3 %

Vitamín K (fylochinon)

29.3 µg

36.6 %

 

Užití v kuchyni

 

Rebarbora je v gastronomii nejčastěji součástí sladkých pokrmů, zejména plněných i drobenkových koláčů. Připravíte z ní však i řadu dalších pochoutek. Hodí se do štrůdlů, plněných kynutých knedlíků i tvarohových moučníků. Z rebarbory můžete připravit také lahodnou smetanovou polévku a podušená se hodí jako netradiční příloha k mnoha masovým pokrmům.

 

Existuje také mnoho nápojů z rebarbory, oblíbené jsou zejména sirupy a další ovocné šťávy.

 

Recepty z rebarbory

 

rebarborový koláč
(Foto: canva.com)

 

Jahodovo-rebarborový koláč

 

Jahodovo-rebarborový koláč kombinuje chuť sezónního ovoce pozdního jara. Až tedy přijde sezóna jahod, neváhejte, a připravte si tento lahodný dezert.

 

Potřebné suroviny:

  • rebarbora, 300 g
  • jahody, 500 g
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • sklenice mléka
  • citron
  • vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

 

  1. Příprava tohoto dezertu je poměrně snadná a nezabere vám více než hodinu.
  2. Nejprve necháme předehřát troubu na 180°C. Poté ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně ke směsi přidáváme mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru.
  3. Když je těsto bez hrudek, můžeme začít přilévat olej a mléko. Takto vzniklé těsto už jen nalijeme do vymazané formy na pečení.
  4. Na těsto naskládáme v jedné vrstvě nakrájené jahody a rebarboru. Pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny, délka pečení však silně závisí na tloušťce těsta. Vždy je proto dobré těsto zkontrolovat špejlí.
  5. Necháme vychladnou a můžeme podávat.

 

rebarborový sirup
(Foto: canva.com)

 

Rebarborový sirup

 

Ačkoli sezóna rebarbory je poměrně krátká, osvěžující rebarborový sirup si můžete vychutnat po celý rok. K přípravě sirupu potřebujete jen minimum surovin a zabere vám asi jen půl hodiny.

 

Potřebné suroviny:

  • rebarbora 1 kg
  • voda 800 ml
  • třtinový cukr 0,5 kg
  • citrony (2 ks)

 

  1. Omytou rebarboru nakrájíme na asi centimetr silné kousky a necháme vařit se šťávou z dvou citronů.
  2. Po několika minutách by měla být rebarbora rozvařená.
  3. Takto vzniklou kaši procedíme přes velmi jemné sítko.
  4. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a krátce povaříme, než získáme typickou sirupovitou konzistenci.
  5. Sirup po vychladnutí pouze přelijeme do lahví a skladujeme v lednici.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.