Vaše poloha:
Recept na vynikající čokoládou pěnu
(Foto: canva.com)
Recept na vynikající čokoládou pěnu
(Foto: canva.com)

12.09.2022

Recept na vynikající čokoládou pěnu

Připravte si lahodný čokoládový dezert! Příprava lehké nadýchané pěny vám nezabere mnoho času a zaručeně si na ní pochutnají i ti nejnáročnější strávníci.

 

Vychlazená čokoládová pěna s ovocem je ideální dezert na rodinné oslavy i pro zpestření všedních dnů. Jeho příprava vám totiž nezabere více než 20 minut. Ukážeme vám, jak si připravit tradiční čokoládovou pěnu i její veganskou alternativu. Můžete si tak být jisti, že si na vašem dezertu pochutná skutečně každý.

 

Klasická nepečená čokoládová pěna

 

Čokoládová pěna je neskutečně jednoduchý, a přitom nesmírně lahodný dezert. Zejména děti si ji zaručeně zamilují.

 

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

 

 

1) Hořkou čokoládu (nejlépe 75%) rozlámejte na drobné kousky a zalijte ji horkou smetanou. Za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit, aby vznikla hladká a lesklá struktura.

2) U obou vajec oddělte bílky od žloutků. Žloutky následně zašlehejte do čokoládové hmoty.

3) Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do tuhého sněhu. Nejprve bílky šlehejte na nejnižší výkon, postupně pak přidávejte na intenzitě.

4) Sníh z bílků a třtinového cukru opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.

5) Hmotu rozdělte rovnoměrně do připravených sklenic a chlaďte v lednici alespoň 2 hodiny. Aby pěna na povrchu neoschla, můžete ji přikrýt potravinovou folií.

6) Dezert ozdobte čerstvými či mraženým malinami, šlehačkou či kousky čokolády.

 

Veganská čokoládová pěna z aquafaby

 

Ačkoli se to může zdát neobvyklé, pro přípravu čokoládové pěny skvěle poslouží i aquafaba – tedy nálev z cizrny. Pro přípravu dezertů volte cizrnu s nižším obsahem soli. Ovšem mírně slaný nálev není vůbec na škodu. Naopak – sůl zvýrazní chuť čokolády a vy tak ani nepoznáte, je se jedná o veganský dezert.

 

Ingredience:

 

 

1) Nálev z cizrny (aquafabu) slijte do mísy a začněte šlehat. Postupně zvyšujte otáčky a přisypávejte cukr. Nejprve třtinový, ke konci šlehání i moučkový. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a nadýchaný sníh podobný sněhu z vaječných bílků.

2) Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu a nechte ji mírně vychladnout. Poté opatrně vmíchejte čokoládu do sněhu. Čokoláda nesmí být horká, protože pěna by se mohla srazit.

3) Pěnu přelijte do sklenic a nechte ztuhnout v lednici.

4) Sklenice ozdobte kyselým ovocem, šlehačkou či čokoládou podle vlastní chuti.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Oslaďte si léto: neobvyklé recepty na domácí zmrzlinu, včetně mangové s kokosem nebo bazalky

Léto je obdobím, kdy máme chuť na osvěžující a lahodné dobroty a co může být lepší než domácí zmrzlina plná exotických chutí a neobvyklých kombinací. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a originálního, máme pro vás tři úžasné recepty na domácí zmrzlinu, které vás okouzlí svou výjimečnou chutí. Připravte se na exotické mango s kokosem a limetkou, pikantní chilli čokoládovou zmrzlinu s mangem a osvěžující bazalkovou zmrzlinu s jahodami.

Recept na čokoládový dezert s pistáciemi jen z 3 ingrediencí

Milovníci čokolády budou tímto receptem potěšeni. Příprava čokoládových kostek s pistáciemi vás ohromí a zároveň překvapí, že výroba je velmi prostá. Pojďte se podívat na recept čokoládového dezertu ze tří surovin.

Jak na pravé belgické vafle?

Nadýchané těsto, zlatavá barva, pravidelná mřížka a neodolatelná vůně i chuť, to jsou pravé belgické vafle. Vychutnat si je můžete nejen na snídani, ale i jako sladkou svačinku či skvělý moučník. Naučte se pravé belgické vafle připravit.

Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý

Piškotová roláda s tvarohovou náplní a ovocem je lehký jarní dezert, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina. Její příprava je přitom snadná a nezabere vám více než hodinu.

Dezerty do skleničky: 6 snadných receptů pro každou příležitost

Přemýšlíte, jak překvapit své hosty originálním a vizuálně atraktivním dezertem? Nebo hledáte snadný způsob, jak si doma užít trochu sladkého potěšení? Dezerty do skleničky jsou ideálním řešení pro každou příležitost, které kombinují jednoduchost přípravy s elegancí. Ať už plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu, nebo si jen chcete dopřát něco sladkého, tyto recepty vás nenechají na pochybách.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Hrníčkový recept na kefírovou buchtu, která dokáže zpříjemnit každý den

Hledáte jednoduchý, ale neodolatelně chutný recept, který osvěží vaše odpoledne u kávy nebo čaje? Kefírová buchta na plech je odpovědí na vaše kulinářské přání. Tento hrníčkový recept nejenže přináší pohodlí snadné přípravy, ale zaručuje i vynikající výsledek, kterým potěšíte nejen sebe, ale i vaše blízké.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Vdolky jako od babičky: Recept na sladkou dobrotu s povidly a tvarohem

Vdolky, vdolečky – tyto lahodné kousky jsou klenotem české kuchyně a kouzelným způsobem nás vtahují do vzpomínek na babiččiny dobroty. Tradice smažených vdolků s povidly a tvarohem sahá hluboko do minulosti, a dnes vám přinášíme autentický recept, který vás zavede do světa sladké pohody. Připravte se na exkurzi do historie i na výlet do kuchyně, kde se rodí kouzlo vdolků.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.