Vaše poloha:
Potravina měsíce duben: Jarní cibulka
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce duben: Jarní cibulka
(Foto: canva.com)

11.04.2022

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

 

Právě přichází sezóna jarní cibulky, neváhejte ji proto zařadit do svého jídelníčku! Jedná se o mimořádně zdravou zeleninu, která navíc dodá vašemu tělu mnoho vitamínů.

 

Jarní cibulka se sklízí od dubna do začátku června, kdy má šťavnaté a čerstvé listy, pro které je tolik ceněná. Díky brzkému sběru má také jemnější nasládlou chuť a méně štiplavé aroma než běžná cibule. Skvěle se tak hodí nejen do teplé kuchyně, ale také do salátů i pomazánek.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Jarní cibulka obsahuje vysoká množství vitaminů, zejména vitaminy C, K a vitaminy řady B. Je však také důležitým zdrojem mnoha minerálních látek a sekundárních rostlinných metabolitů. Právě některým z těchto látek, například allylsulfidu, vděčí cibulka za své prokázané léčivé účinky.

 

Abyste vždy svému tělu dodali maximum prospěšných látek, ujistěte se, že konzumujete zejména zelené části listů. Právě v nich se totiž skrývá největší množství vitamínů a jiných blahodárně působících sloučenin.

 

Jaké látky tedy jarní cibulka obsahuje?

 

  • vitamín C, E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: draslík, vápník, železo, selen, síra, zinek
  • přírodní barviva – chlorofyly, karotenoidy
  • rostlinné metabolity - allysulfid
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Jarní cibulka má řadu pozitivních účinků na naše zdraví a rozhodně bychom ji proto měli do svého jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Jaké jsou tedy hlavní důvody, proč jarní cibulku konzumovat?

 

  • Chrání organismus před infekcemi a působí jako přírodní antibiotikum
  • Snižuje krevní tlak a snižuje tak riziko infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních onemocnění
  • Brání ukládání cholesterolu v cévním řečišti
  • Snižuje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu
  • Zajišťuje zdraví kostí i očí

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Jarní cibulka se pyšní mimořádně nízkou energetickou hodnotou. Obsahuje totiž mnoho vody a téměř žádné jednoduché sacharidy a tuk. Díky tomu je vhodná pro každodenní konzumaci i jako důležitý zdroj živin při redukčních dietách. Díky vysokému obsahu vlákniny také podporuje činnost střev, čímž zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které jarní cibulka obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

89.83 g

-

Energetická hodnota

32 kcal

1.6 %

Energetická hodnota

134 kJ

0.0 %

Bílkoviny

1.83 g

4.1 %

Tuk

0.19 g

0.3 %

Minerální soli

0.81 g

13.5 %

Sacharidy

7.34 g

3.2 %

Vláknina

2.6 g

10.8 %

Cukr

2.33 g

2.6 %

Vitamin C

18.8 mg

31.3 %

Vitamin B2 (riboflavin)

0.08 mg

4.7 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

64 µg

16.0 %

Vitamín A

50 µg

20.1 %

Vitamín K (fylochinon)

207 µg

258.8 %

 

Užití v kuchyni

 

Díky jemné chuti není nutné jarní cibulku dlouho tepelně upravovat. V gastronomii s proto nejčastěji užívá čerstvá, či pouze krátce spařená. Tak si zachová maximum vitaminů, a navíc skvěle chutná.

 

Čerstvá jarní cibulka se hodí do salátů, pomazánek i do mnoha dalších studených pokrmů. Často se přidává do šťouchaných brambor či k masu. Pokud však chcete vyzkoušet i některé méně tradiční recepty, připravte si lahodnou polévku s jarní cibulkou.

 

Recepty s jarní cibulkou

 

 

 

Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou

 

jarní cibulka
(Foto: canva.com)

 

Tuto jednoduchou pomazánku si můžete připravit za pár minut. Jistě si ji zamilují i vaše děti a vy jim tak budete moci dopřát lahodnou i zdravou snídani či svačinu.

 

Potřebné ingredience:

 

1/ Cibulku pečlivě omyjeme a nakrájíme na drobná kolečka.

2/ Do misky dáme tvaroh a k němu přimícháme ostatní ingredience. Dochutíme pepřem, solí a trochou citronové šťávy.

3/ Podáváme s čerstvým pečivem posypané čerstvými kousky cibulky.

 

Polévka z jarní cibulky

 

polévka z jarní cibulky
(Foto: canva.com)

 

Ačkoli může na první pohled působit polévka z jarní cibulky překvapivě, jedná se o nesmírně chutnou jarní polévku. Její příprava vám zabere přibližně hodinu a výsledek jistě stojí za to.

 

Potřebné suroviny:

 

1/ Cibulku nakrájíme na drobná kolečka. Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.

2/ Nakrájenou zeleninu osmahneme na másle na dně hrnce. Poté přilijeme vývar, přidáme prolisovaný česnek necháme několik minut vařit.

3/ Když zelenina změkne, rozmixujeme tyčovým mixérem veškerou zeleninu a dochutíme pepřem a solí.

4/ Podáváme s opečeným chlebem či krutony.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Únor: Ředkvičky

Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina známá pro vysoký obsah minerálů a nespočet léčivých účinků. Ve vašem jídelníčku by tedy rozhodně neměly chybět!

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce Listopad: Špenát

Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Listopad: Pórek

Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!