Vaše poloha:
Potravina měsíce květen: Chřest
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce květen: Chřest
(Foto: canva.com)

03.05.2022

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

 

Sezóna chřestu je poměrně krátká, nezapomeňte si ji proto náležitě užít. Chřest se totiž sklízí v průběhu května až do června, v závislosti na počasí. Vyzkoušejte proto jeden z našich osvědčených receptů a připravte si chutné a zdravé pokrmy plné vitaminů a minerálů.

 

Bílý či zelený?

 

Existuje mnoho odrůd chřestu, ovšem nejčastěji rozlišujeme chřest zelený, bílý a fialový. Bílý chřest se vyznačuje velmi křehkými a bledými výhonky s jemnou chutí, které vznikají při růstu bez přístupu světla. Zelený chřest je naopak pevnější a tenčí. Zelené odrůdy také bývají většinou dražší, jelikož je jejich pěstování náročnější. S exotičtějším fialovým chřestem se v české republice zatím příliš často nesetkáme.

 

A jak se tedy rozhodnout, který chřest si zakoupit? Většinou záleží pouze na osobní preferenci. Některé pokrmy ovšem striktně vyžadují použití určitého druhu, většinou však můžete oba typy v receptech zaměňovat podle chuti.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Pokud však chcete svému tělu dopřát maximum živin, zvolte raději chřest zelený. Díky růstu na slunci totiž ve svých výhoncích obsahuje mnoho zeleného chlorofylu, který je velmi účinným antioxidantem. Chřest navíc obsahuje mnoho vitaminů, zejména vitaminy K a A.

 

Jaké látky tedy chřest obsahuje?

 

  • vitamín C
  • vitamíny E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B1 a kyselinu listovou
  • minerály: měď, mangan, selen, fosfor, železo, …
  • přírodní barviva – chlorofyly a karotenoidy (pouze zelený!)
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Chřest je již od starověku považován za nesmírně zdravou rostlinu, jejíž konzumace prospívá naší fyzické i duševní kondici.

 

  • Pomáhá při hubnutí a redukčních dietách
  • Zlepšuje trávení, podporuje peristaltiku střev a zmírňuje zažívací problémy
  • Snižuje hladinu cholesterolu a reguluje krevní tlak
  • Má protizánětlivé účinky
  • Podporuje látkovou výměnu a detoxikaci organismu, působí diureticky
  • Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže
  • Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží jako prevence rakoviny

 

Nutriční, kalorické hodnoty a živiny

 

Chřest má velice nízkou energetickou hodnotu. Je tedy dietní potravinou a vhodnou při hubnutí a redukčních dietách. Důvodem je to, že neobsahuje také téměř žádný tuk, a navíc je významným zdrojem vlákniny.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které zelený chřest obsahuje:

 

Živiny

na 100g

DDM (100 g)

Voda

93.22 g

-

Energetická hodnota

20 kcal

1.0 %

Bílkoviny

2.2 g

4.9 %

Tuk

0.12 g

0.2 %

Minerální soli

0.58 g

9.7 %

Sacharidy

3.88 g

1.7 %

Vláknina

2.1 g

8.8 %

Cukr

1.88 g

2.1 %

Vitamin C

5.6 mg

9.3 %

Vitamin B1 (tiamin)

0.143 mg

9.5 %

Vitamin B2 (riboflavin)

0.141 mg

8.3 %

Vitamín B9 (kyselina listová, folát)

52 µg

13.0 %

Vitamín A

756 MJ

15.1 %

Vitamín E (alfa-tokoferol)

1.13 mg

9.8 %

Vitamín K (fylochinon)

41.6 µg

52.0 %

 

Užití v kuchyni

 

Ať už máte raději chřest bílý či zelený, jeho užití v kuchyni je skutečně široké. Nejmladší křehké výhonky je možné konzumovat i zasyrova. Chutí totiž připomínají čerstvý hrášek a dobře se tak hodí do salátů i ke chlebu.

 

Nejčastěji však chřest tepelně upravujeme. Díky poměrně jemné struktuře nikdy není žádoucí ohřívat chřest po delší dobu, jelikož poté ztrácí mnoho vitaminů i příjemnou křupavost. Vařený i zapečený chřest je výbornou přílohou ke grilovanému masu. Chřest však můžete také nakládat či přidávat do mnoha omáček a polévek.

 

Jak chřest zpracovat?

 

Pro mnoho lidí i zůstává chřest neznámou zeleninou. Jak se tedy chřest upravuje? Postup závisí převážně na zabarvení výhonků. Bílý chřest je lepší kromě hlavičky celý oloupat škrabkou a následně vařit po dobu 5 až 8 minut. Tenčí zelené výhonky loupat nemusíte, případně pouze tuhé spodní části. Zelený chřest vařte po dobu pouze 2 až 5 minut.

 

U chřestu je také klíčová čerstvost, nikdy ho tedy neskladujete v lednici příliš dlouho.

 

Recepty z chřestu

 

zapečený chřest se slaninou
(Foto: canva.com)

 

Recept na zapečený chřest

 

Hledáte rychlou a jednoduchou přílohu ke grilovanému masu, nebo jen lehkou večeři bez zbytečného čekání? Pak vyzkoušejte zapečený chřest! Jeho příprava je skutečně jednoduchá a nezabere vám více než 20 minut.

 

Potřebné suroviny:

 

1/ Chřest řádně opláchneme a následně odkrojíme tuhé konce. Tužší části zbylých výhonků oloupeme škrabou.

2/ Chřest vyskládáme na pečicí papír a potřeme olivovým olejem. Následně přidáme i slaninu a kousky tvrdého sýra. Následně pečeme asi na 175 °C po dobu asi 10 minut. Servírujeme ještě horké přímo po opečení.

 

chřestová polévka
(Foto: canva.com)

 

Recept na chřestovou polévku

 

Tato jednoduchá jemná krémová polévka potěší i ty nejnáročnější strávníky. Její příprava vám přitom nezabere více než 30 minut.

 

Potřebné suroviny:

 

1/ Chřestové výhonky si důkladně omyjte. Následně celé stonky (kromě špiček) oloupejte škrabkou a nakrájejte na menší kousky.

2/ Poté ve větším hrnci nechte rozpustit máslo, na kterém jemně orestujte cibulku, dokud nezesklovatí. Následně přidejte silný vývar a připravený chřest. Vařte po dobu alespoň 5 minut. Poté směs řásně rozmixujte ponorným mixérem.

3/ Žloutky se smetanou řádně prošlehejte a pomalu vlijte do hrnce. Následně dochuťte solí a kořením. Podávejte s krutony či toastem.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Únor: Ředkvičky

Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina známá pro vysoký obsah minerálů a nespočet léčivých účinků. Ve vašem jídelníčku by tedy rozhodně neměly chybět!

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce Listopad: Špenát

Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Listopad: Pórek

Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!