Vaše poloha:
Jak jednoduše změnit chuť čaje s pomocí 7 běžných přísad
(Foto: canva.com)
Jak jednoduše změnit chuť čaje s pomocí 7 běžných přísad
(Foto: canva.com)

15.10.2023

Jak jednoduše změnit chuť čaje s pomocí 7 běžných přísad

Láká vás ochutnat něco nového a voňavého? Zkuste to jako angličtí labužníci, kteří dokonale vědí, co dát do čaje pro jeho lepší chuť.

 

Přestože se u nás nepije čaj tak často jako v Anglii, má poměrně vysoké procento pravidelných uživatelů. A s pomalu končícím létem se jeho frekvence popíjení zvýší zpravidla v každé domácnosti, obzvlášť pak během dlouhé zimy. Zkuste si tento nápoj poněkud vylepšit podle anglických gurmánů. Stačí, když si do kvalitního čaje dodáte pár zajímavých ingrediencí. Jistě váš čeká nejen lahodný, ale i zdravý požitek plný neodolatelné vůně.

 

Meduňka


Můžete využít jak meduňku čerstvou, tak sušenou. Přidáním této bylinky do čaje získáte osvěžující nápoj, který vám pomůže uklidnit se a naprosto se uvolnit. Meduňka má totiž schopnost zklidnit celý organismus a nepůsobí jen na psychiku a nervovou soustavu, ale prospívá veškerým tělesným orgánům. Přidaná meduňka v čaji prospěje i všem s chronickými záchvaty kašle. Poradí si i se zažívacími problémy, protože uvolňuje žaludek a vy se zbavíte případných křečí či plynatosti.

 

Mléko


Přidání mléka do čaje je velmi oblíbeným způsobem, jak změkčit a zkrotit hořkou chuť některých čajů. V Anglii je známá varianta čaje s mlékem, která se často podává s teplými sušenkami nebo sendviči.

 

(Foto: canva.com)

 

Rozmarýn


Tato léčivá bylinka je typická svou nezaměnitelnou pronikavou vůni a netradiční chutí. Kromě toho, že je často využívaná k přípravě mnoha jídel, rozmarýn je také vynikající do čaje. Rozmarýn má velmi pozitivní účinky na celou trávicí soustavu, protože uvolňuje hladké svalstvo, dochází ke zvýšené tvorbě žaludečních a trávících šťáv a také vylučování žluče. Díky tomu vás nebude obtěžovat nepříjemné nadýmání a budete celkově trávit rychleji. Tato bylinka také dokonale snižuje pocity únavy a uklidňuje.

 

Med


Namísto cukru můžete použít k oslazení čaje med. Ten čaji dodá sladkost a také lehce jeho chuť obohacuje. Je to oblíbená volba pro ty, kteří chtějí přidat něco přírodně sladkého.

 

Jablko a pomeranč


Ačkoliv může někomu připadat tato kombinace poněkud zvláštní, opak je pravdou. Jablko a pomeranč se totiž perfektně doplňují a běžný čaj se s jejich chutí i vůněmi stává mnohem zajímavější.

 

Bazalka a jahoda


Jahody díky svým diuretickým účinkům vyčistí organismus od solí a jedů, které se v něm přes zimu hromadí. Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou také účinnou prevencí před předčasným stárnutím. Kombinace ovoce s bazalkou je také velice oblíbená v Indii, kde má svou dlouhodobou tradici, neboť bylinka zlepšuje jeho prospěšné vlastnosti.

 

(Foto: canva.com)

 

Vanilka


V Anglii vanilku v čaji doslova milují a patří k jedněm z nejvyužívanějších příchutí. Ze všeho nejlepší je použít čerstvou vanilku, která je mnohem příjemnější než potravinové esence. Vanilka podporuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu. Zároveň napomáhá zklidnit neklidnou psychiku a napnuté nervy, díky čemuž se vám bude po čaji s vanilkou i lépe usínat. Navíc vanilka působí jako afrodiziakum, takže si můžete dopřát příjemné romantické chvilky.

 

Kombinace a experimentování


Najít perfektní kombinaci pro svůj ideální šálek čaje může být zábavným procesem. Můžete zkoušet různé ingredience a dávkování, abyste dosáhli chuti, která vám nejvíce vyhovuje. Mnoho čajových nadšenců rádo experimentuje s různými přísadami a vytváří tak své vlastní unikátní recepty.

 

Závěr


Čaj je nápoj, který má dlouhou historii a je oblíbený po celém světě. Pokud chcete vylepšit jeho chuť a vyzkoušet něco nového, zkuste přidat do čaje některou z výše uvedených přísad. Anglický čaj s mlékem, čaj s meduňkou, nebo třeba osvěžující kombinace jablka a pomeranče mohou obohatit váš čajový repertoár.

 

 
 

Mohlo by Vás zajímat

Zlepšete své zdraví s čajem z bobkového listu: 5 neduhů, které může zmírnit

Bobkový list, známý svou výraznou aromatickou vůní a chutí, není jen oblíbenou přísadou v kuchyni, ale také skrývá mnoho zdravotních výhod. Již tisíce let se bobkový list používá jako bylinkový lék po celém světě. Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak využít jeho blahodárných účinků, je příprava čaje. Čaj z bobkového listu dokáže pomoci zmírnit různé neduhy a přispět k vašemu celkovému zdraví.

Babiččin bylinkář: 52. Ibišek

Ibišek je nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy zdobí naše byty i zahrady. Málokdo však ví, že je také léčivou bylinou, ze které se můžeme připravit ibiškový čaj i osvěžující letní drinky.

Babiččin bylinkář: 45. Borovice lesní

Borovice je nenápadný strom s mimořádnými léčivými vlastnostmi. Pomáhá při onemocněních dýchacích cest a je proto ideální volbou pro sychravá zimní období. Užívat ji můžeme jako čaj i sirup, který si oblíbí zejména ti nejmladší.

Babiččin bylinkář: 30. Divizna velkokvětá

Divizna je jednou z nejdéle užívaných léčivých rostlin, a proto se často užívá jako přísada do mastí, léků i čajových směsí. Navíc nás na ní mohou kromě léčivých vlastností potěšit i její krásné, dekorativní květy, kterými projasní každou zahrádku.

Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat

Zelený čaj, nápoj původně rozšířený zejména ve východní Asii, si v průběhu minulých století získal na popularitě i u nás. Jak ale tento horký nápoj připravit a na co si dát pozor?

Babiččin bylinkář: 5. Heřmánek lékařský

Široké spektrum léčivých účinků heřmánku – jedné z nejdéle a nejčastěji pěstovaných bylinek celého světa – je známo již od nepaměti. Jaká jsou nejčastější užití této rostliny? A čím může prospět právě vám?

Víte kolik šálků černého čaje můžete denně vypít?

Ať již jste vášnivými konzumenty čaje či tento nápoj pijete pouze příležitostně, rozhodně není vhodné ho konzumovat více, než je doporučené množství. Kolik hrnků čaje tedy můžete denně bez obav vypít?

Jak sušit a uchovávat koriandr pro maximální chuť a aroma?

Koriandr je jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Dodává jídlu teplé, citrusové a mírně květinové aroma, které se hodí do široké škály pokrmů, od kari a hummusu až po omáčky a marinády. Ať už pěstujete koriandr sami, nebo si ho kupujete čerstvý v obchodě, je důležité ho správně skladovat, abyste zachovali jeho maximální chuť a aroma.

Jak efektivně využít potraviny: Čtyři metody, jak předejít jejich plýtvání doma

Plýtvání potravinami je jedním z nejzávažnějších problémů současnosti. Každý rok se vyhodí více než jedna třetina všech vyprodukovaných potravin. Poradíme vám, jak plýtvání omezit, abyste pomohli nejen životnímu prostředí, ale i své peněžence.

Proč někteří lidé nenávidí koriandr a ti druzí ho zbožňují?

Koriandr, známý také jako cilantro, je aromatická bylinka, která se běžně používá v kuchyních po celém světě. Jeho svěží chuť a citrusové aroma dělí lidi na dva tábory: ty, kteří ho milují, a ty, kteří ho nenávidí.