Vaše poloha:
Recept na mistrovský hovězí steak na víně
(Foto: canva.com)
Recept na mistrovský hovězí steak na víně
(Foto: canva.com)

11.12.2023

Recept na mistrovský hovězí steak na víně

Hledáte tip na dokonalou zimní večeři? Připravte si hovězí steak na víně jako z pětihvězdičkové restaurace. Nezabere vám to více než 30 minu.

 

I některé překvapivě jednoduché recepty mohou patřit mezi ty nejlepší. Přesně takový je i tento recept na hovězí steak na červeném víně s tymiánem, který si dozajista zamilujete. Pokud tedy hledáte inspiraci na lahodný oběd či romantickou večeři, s dokonale připraveným steakem nemůžete šlápnout vedle. Jak na to?

 

Ingredience na 4 porce:

 

  • hovězí steak (4 ks, každý cca 200 g)
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 dcl suchého červeného vína
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 polévkové lžíce rybízové zavařeniny
  • 1 polévkovou lžíci hořčice
  • hrubozrnnou sůl a pepř na dochucení

 

Postup:

 

1. Steaky osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Následně rozpalte nepřilnavou silnostěnnou pánev s olejem či máslem. Steaky na pánvi opékejte 2-3 minuty bez obracení.

2. Následně steaky obraťte a opečte i z druhé strany. Výsledný čas smažení upravte podle toho, jak máte rádi steak propečený či naopak krvavý, i podle jeho tloušťky. Poté steaky vyjměte z pánve a udržujte v teple.

3. Snižte plamen a na zbylém tuku osmažte neloupaný česnek a nadrobno nakrájenou šalotku. Po změknutí cibulky přilijte červené víno a přidejte čerstvý tymián. Čerstvý tymián je možné nahradit sušeným, v takovém případě přidejte asi půl lžičky. (Pokud budete vařit steak vícekrát, můžete také vyzkoušet zaměnit tymián třeba za rozmarýn. Výsledek není o nic méně chutný.)

4. Do omáčky přidejte také rybízovou zavařeninu a hořčici. Po promíchání dosolte a opepřete podle chuti. Pak už jen do omáčky vložte hotové steaky a vše prohřejte. Steak si můžete vychutnat s vaší oblíbenou přílohou, nebo třeba s čerstvým pečivem, salátem či bramborami grenaille.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na dokonalé hovězí na víně

Hovězí na víně patří k těm receptům, které vám rozhodně neuniknou na žádné rodinné oslavě nebo výjimečné příležitosti. Tento pokrm se však nemusí omezovat pouze na tyto výjimečné okamžiky. Pokud máte chuť na něco výraznějšího a plnějšího, tento recept na hovězí na víně je tím pravým. Jsme si jistí, že vás jeho chuťová symfonie zcela uchvátí.

5 vynikajících a zdravých receptů z jednoho pekáče

Hledáte zdravé a rychlé recepty na oběd? Vyzkoušejte jeden z našich pěti receptů z jednoho pekáče. Příprava je jednoduchá a zvládne to opravdu každý!

Milujete švestky? Opečte si hovězí steak se švestkovou omáčkou!

Chcete zkusit lahodnou kombinaci chutí? Máme tu pro Vás recept na hovězí steak se švestkovou omáčkou, který si určitě zamilujete.

Od Stir-Fry po Lasagne: 5 nízkokalorických večeří, které vás nadchnou

Někdy přemýšlíme nad tím, jak si připravit chutné a zároveň nízkokalorické večeře, které nezatíží naše úsilí o udržení zdravého životního stylu. Pokud hledáte inspiraci na lehké, dietní večeře plné chutí a živin, máme pro vás pět skvělých receptů, které vám dodají energii a potěší vaše chuťové buňky. Připravte se na zážitek plný výživy a příjemných chutí!

Zkuste tuňáka jinak: recept na marinovaný steak na víně s polentou

Říkáte si, že tuňák už nemá pro vás žádná tajemství? Přemýšlíte, jak mu dodat nový rozměr? Přicházíme s neodolatelným receptem na tuňáka, který vás překvapí nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Připravte se na tuňáka jinak – marinovaný steak na víně s hladkou polentou. Otevřete si dveře do světa lahodné gastronomie a dejte se do práce s námi.

Základní průvodce, jak na grilované steaky a jaký druh masa je nejvhodnější

Buďte to vy, kteří budou mistři v přípravě steaků. Připravte se na dobrodružství chutí, které vás zavede hlouběji do říše masových požitků. Náš průvodce vám ukáže cestu k nejlahodnějším steakům, které ocení celá vaše rodina nebo přátelé.

Roastbeef: Tento recept vás naučí, jak připravit dokonalý kousek masa

Roastbeef je jedním z nejoblíbenějších pokrmů mezi milovníky masa. Jeho šťavnatost, bohatá chuť a lahodná kůrka z něj dělají neodolatelné jídlo, které si můžete vychutnat při různých příležitostech. Vyzkoušejte náš recept na dokonalý roastbeef.

Vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou

Hledáte nápad na skvělý recept s vepřovým masem? Co takhle vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou? Tento lahodný pokrm vás rozhodně nezklame.

Když se spojí tradice s moderní kuchyní. Recept na mleté maso s rýží a mletou paprikou

Pokud hledáte recept na vynikající a chutné jídlo, tak se nechte inspirovat naším receptem na mleté maso s rýží a mletou paprikou. Tento recept spojuje tradiční kuchyň s moderním zpracováním potravin, což vám zajistí nejen lahodný zážitek, ale také výživnou a zdravou stravu.

Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami

Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.